Gifte seg i utlandet - mange nyttige tips

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Hellas

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Hellas

Hvem drømmer vel ikke om sol og varme og romantisk fuglekvitter på bryllupsdagen sin?

De aller fleste ønsker seg godvær når de skal gifte seg, men realiteten i Norge er dessverre slik at vi aldri vet hva slags vær vi får. Selv om dere velger å gifte dere i høysesongen for bryllup, som er fra mai til september, kan det bli både regn og vind og til og med hagl på drømmedagen deres.


Skrevet av: Michaela Klouda


Mye på grunn av nettopp været velger flere og flere nordmenn å gifte seg i utlandet. I følge Statistisk sentralbyrå er det faktisk mer enn hvert femte norske brudepar som velger å gifte seg i utlandet!

Foto: Åsmund Holien Mo - Bryllup i Italia

Foto: Åsmund Holien Mo - Bryllup i Italia

Bryllup i Marokko, Karibien eller Færøyene? - Det finnes mange muligheter!

Flere og flere er opptatt av at bryllupet skal være annerledes og en opplevelse, ikke bare for brudeparet, men også for gjestene. Det er også mye å spare på å flytte festen til et annet land, da det ofte er mye rimeligere priser på både lokaler, mat og drikke. For budsjettet for et vanlig bryllup i Norge kan man få en tre-dagers feiring andre steder.

I tillegg er det mange flere alternativer når det kommer til stil og egenart utenfor våre landegrenser, og lettere å tenke utenfor boksen hvis dere ønsker dere en særegen og minneverdig feiring.

Hva med et bohemsk bryllup i Marokko? Et avslappet og sommerlig bryllup på en vingård i Italia eller Frankrike? Eventyrbryllup i Tsjekkia? Prinsessebryllup på et slott i Sverige eller Danmark? Et chict citybryllup i New York, London eller Paris? Et tropisk strandbryllup i Karibien? Eller et villt og vakkert eventyr på Island eller Færøyene? Mulighetene er uendelige!

Foto: Åsmund Holien Mo - Bryllup på Island

Foto: Åsmund Holien Mo - Bryllup på Island

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Hellas

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Hellas

Det er kanskje ikke en selvfølge at alle gjester har råd til å reise langt for å feire brudeparets kjærlighet, men hvis dere er ute med invitasjonene i god tid har gjestene tid til å spare penger og kan også bestille billigere flybilletter. Mange destinasjoner i Europa har billige flybilletter og hvis dere booker rom til alle på samme sted er det også rabatter å hente. 

Dagens brudepar har ofte bodd sammen lenge og har det meste de trenger, og velger bort gaver mot at gjestene betaler egen reise og opphold. Dette gjør kanskje at flere gjester tar seg råd til å bli med på feiringen.

Det kan være lurt å legge bryllupet til en tid da folk kan ta seg fri, så gode tider er fellesferien, påsken eller andre offentlige fri-dager (Mai er en bra måned!). Da kan også gjestene bli flere dager og gjøre en ferie ut av det, eller brudeparet kan kombinere bryllupet med bryllupsreise.

En annen mer og mer populær måte å gifte seg på er en såkalt «elopement», som oversatt til norsk rett og slett betyr «å rømme for å gifte seg». Dette innebærer at bare brudeparet alene reiser bort for å si ja til hverandre. Veldig romantisk, men også en fin måte å spare penger i stedet for å ha et storslagent bryllup med mange gjester. Dere kan jo alltids ta en fest med venner og familie når dere er hjemme igjen!

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Spania

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Spania

Fotograf - hvem skal dere velge?

Så til det aller viktigste, nemlig fotograf!

Det finnes jo alltids hundrevis av fotografer i det landet dere velger å gifte dere i, men vi i Blikkfangerne vil absolutt anbefale å ta med dere en norsk fotograf. Dette finnes det flere grunner til, men den aller viktigste grunnen til dette er kommunikasjon.

Med en norsk bryllupsfotograf kan dere møtes hjemme i Norge først og bli godt kjent, noe som er kjempeviktig når fotografen skal være med på den aller største dagen deres. Da kan dere fortelle fotografen akkurat hvordan dere vil ha det, samtidig som fotografen kan komme med mange nyttige tips i planleggingsfasen.
Kommunikasjon på selve bryllupsdagen er også veldig viktig, og norske bryllupsfotografer er godt vant med norske bryllupsskikker og vil sørge for å ikke være i veien og få med seg alt som skjer gjennom hele dagen.

Til slutt er det kommunikasjon i etterkant av bryllupet, ved overlevering av bilder, eventuelle visningstimer og oppfølging. Kanskje dere har lyst til å bestille takkekort, forstørrelser og album gjennom fotografen, da er det veldig greit at dere kan møtes når det måtte passe dere.

Det kan selvfølgelig være penger å spare på en lokal bryllupsfotograf, men ønsker dere en fotograf i toppsjiktet vil ikke prisene være så forskjellige uansett. Det kan kanskje virke avskrekkende å skulle betale reise og opphold for en bryllupsfotograf fra Norge, men mange av de norske fotografene har gode pakkeløsninger på bryllupsfotografering i utlandet, og dere kan ende opp med å få mye valuta for pengene. En annen fordel med norsk fotograf er at vedkommende kan se på stedet dere velger å gifte dere med nye øyne, kontra en lokal fotograf som lett kan se seg blind hvis han fotograferer på den samme stranden hver helg.

Foto: Tone Tvedt Photography - Bryllup i Hellas

Foto: Tone Tvedt Photography - Bryllup i Hellas

Uansett hva dere velger, norsk eller utenlandsk fotograf, så gjør god research før dere bestemmer dere. Det er viktig at fotografen har den stilen dere ønsker dere, at det er en person dere kommer overens med og at dere vet akkurat hva dere får for pengene. Sjekk også at fotografen har god erfaring med heldagsfotografering, og spør om å få se flere bilder om vedkommende kun har noen få bilder på hjemmesiden sin.

Om dere velger å bruke bryllupsplanlegger og de har en fast fotograf, finn ut om denne fotografen kan levere det dere vil ha. Det er ikke sånn at dere må gå for den fotografen planleggeren anbefaler.

Så hvordan gifter man seg i utlandet?

Først og fremst må man finne ut hva slags type vielse man ønsker seg.

Det finnes 31 forskjellige Sjømannskirker rundt omkring i verden, hvor man kan gifte seg om man ønsker en kirkelig vielse. Norske ambassader i mange land utfører vielser om man ønsker en borgerlig vielse. En liste over hvilke ambassader som gjør dette finner dere her. 

Ønsker dere mer frihet eller en annerledes vielse kan det være lurt å gjøre selve ekteskapsinngåelsen her i Norge, f.eks. på tinghuset, og ha en mer personlig seremoni i utlandet. Det er også mulig å gifte seg for utenlandsk myndighet, men det vil ikke i alle tilfeller bli godkjent som et gyldig ekteskap i Norge. Dette er lurt å sjekke opp i god tid. 

I alle tilfeller bør man starte med å sette seg inn i alle regler og fylle ut nødvendige papirer hos Skatteetaten.

Foto: Tone Tvedt Photography - Bryllup i Trinidad

Foto: Tone Tvedt Photography - Bryllup i Trinidad

Bryllupsplanlegger eller gjøre alt selv?

Logistisk sett kan det å planlegge bryllup mange hundre mil hjemmefra være en utfordring. Det aller viktigste er å være ute i god tid, slik at man får tid til å undersøke alle muligheter og løsninger før man bestemmer seg. Mange steder tilbyr totale pakker med overnatting, mat, drikke og mye annet inkludert, i andre tilfeller må du skreddersy alt selv. Virker det uoverkommelig kan det være lurt å booke en bryllupsplanlegger. Det finnes flere norske bryllupsplanleggere som hjelper deg med bryllup i utlandet, ellers finnes det lokale planleggere som har god kjennskap til lokale leverandører. Men som sagt, med god tid kan dere klare det aller meste selv og skape deres ultimate drømmebryllup!

Foto: Åsmund Holien Mo - Bryllup i Canada

Foto: Åsmund Holien Mo - Bryllup i Canada