artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Derfor bør dere investere i et bryllupsalbum!

Hvis dere allerede har booket fotograf til den store dagen og hatt et møte sammen (eller om dere allerede er gift), så har kanskje fotografen deres nevnt at de også tilbyr album etter bryllupet. Det kan kanskje virke som mye penger når dere allerede har investert i en fotograf som skal være med dere hele dagen, i tillegg til alt annet kostbart i forbindelse med bryllupet.

Hvis dere sitter på gjerdet og er usikre på om dere skal bestille album, så les videre!


Skrevet av: Michaela Klouda




 

Trenger dere et bryllupsalbum?

Vel, det å trenge noe og det å ha lyst på noe er to forskjellige ting, men egentlig er svaret ja på begge.

Dere har garantert lagt ned mye tid og energi på å planlegge bryllupet og hver minste lille detalj. Bryllupet er over og dere har fått bildene fra fotografen og dere elsker å se tilbake på alle de fantastiske bildene og øyeblikkene. Er det ikke litt synd at bildene bare skal bli liggende på datamaskinen eller mobilen?
Det er en helt annen følelse å sette seg ned med en stor tung bok i fanget, designet slik at alle bildene kommer til sin fulle rett, på tykt og lekkert papir.
Minnene vil strømme tilbake hver gang dere åpner boken, enten det bare er dere to eller sammen med venner og familie, og hva er vel bedre til å fortelle hele historien om dagen deres fra start til slutt enn en bok?

I tillegg er en slik bok noe som vil vare i alle år og gi glede ikke bare til dere, men til mange generasjoner fremover. Rett og slett et skikkelig arvestykke.

 

Kan vi ikke bare lage bryllupsalbum selv?

Jo, absolutt! Det finnes massevis av billige steder på nett hvor dere kan bestille album selv, men som med alt annet her i livet så får man det man betaler for. 

Bestiller dere album fra fotografen deres får dere et profesjonelt designet album som er håndlaget i topp kvalitet, med livstidsgaranti. Det kan ikke sammenlignes med det å legge bildene inn i en forhåndsgenerert mal på nettet, og få tilbake et album hvor fargene ikke stemmer eller hvor papiret er i billig kvalitet.
Ved å la fotografen ordne dette for dere slipper dere også å tenke noe mer på det før dere plutselig sitter der med en nydelig bok i fanget, og da vil dere garantert ikke angre!

 

Hvorfor koster det såpass mye for et bryllupsalbum?

Kvalitet koster, det gjelder ikke bare når det kommer til bryllup.
Dere betaler for et håndlaget produkt, og råvarer av ypperste kvalitet, og det er dessverre ikke billig. I tillegg betaler dere fotografen for tiden det tar å designe et personlig album tilpasset til akkurat dere og deres bryllup.

De aller fleste fotografer som tilbyr album har et godt utvalg av forskjellige typer bøker, forskjellige type omslag og papirkvaliteter og størrelser. Dette gjør at dere helt sikkert kan finne en type album som passer dere smak, og ikke minst budsjett.

 

Holder det ikke å ha bildene lagret på datamaskinen?

Det er helt topp å ha bildene digitalt og alltid ha tilgang på dem via datamaskin eller telefon. 
Men så blir bildene liggende på harddisken i mange, mange år, og plutselig blir datamaskinen stjålet eller ødelagt, og bildene blir borte.

Ingen vet heller hvordan teknologien utvikler seg, kanskje barnebarna deres aldri får sett bildene av dere to som ungt og vakkert brudepar, fordi den type bildefiler ikke lenger kan leses av fremtidige datamaskiner?

En bok vil aldri gå av moten og vil kunne vare for alltid om den blir godt tatt vare på.

 

Vi har ikke råd til album akkurat nå

Det er ikke sånn at dere MÅ bestille album samme dagen som dere får ferdige bilder fra fotografen. En profesjonell fotograf tar vare på bildene deres i flere år (det står ofte i kontrakten hvor lenge) og kan lage album til dere når som helst. Mange brudepar bestiller album flere år etter bryllupet.

Det kan også være en skikkelig fin gave å gi hverandre på en bryllupsdag, som for eksempel papirbryllupsdag et år etter bryllupet.
Eller kanskje dere har gavmilde foreldre som har lyst til å gi dere dette som gave?

Et tips til brudepar som har alt og ikke vet helt hva de skal ønske seg til bryllupet er å ønske seg gavekort hos fotografen! Det kan brukes på album etter bryllupet, takkekort, forstørrelser eller til å betale deler av fotograferingen.

Om dere har vært så heldige å få økonomisk hjelp av foreldre eller andre til å arrangere bryllupet, kan det også være en veldig fin gave å gi et album som en takk.

Summa summarum, ikke la bildene deres bli liggende og «støve» på en harddisk, la de skinne på lekkert papir, enten det er et album eller i form av bilder på veggen. Vi lover at det vil gi dere mye mer glede av bryllupsbildene!



Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

11 måter å garantere god stemning i bryllupet

Den gule sangen… nei, ikke den rosa. Den gule! Bestemor har byttet ut ditt søskenbarn sitt navn med ditt i den gule sangen hvor teksten er skrevet til å nesten stemme med melodien til “Gøy På Landet”. Bestemor og tante stemmer ekstra hardt i, litt for lyst for alle oss andre som ender opp med å bare mumle med fordi vi ikke helt får rytmen i ordene til å gå opp med melodien.

Skrevet av Eirik Halvorsen



 

Far har lagd et slideshow med bilder i kronologisk rekkefølge fra du var født og frem til nå med alt for mange bilder, og han forteller litt for lange historier om hvert bilde slik at de fire-fem personene som er mest tissetrengt holder på å forgå.

Toastmasteren sa litt tidligere på kvelden at de som ville holde en tale bare skulle komme og skrive seg opp på lista, og han sa det nettopp en gang til som om bryllupet ditt er en open mic-kveld på en brun pub. 

Programmet sklidde ut, pausene ble for lange fordi alle skulle på do samtidig og halvparten måtte få i seg en sigg før neste seksjon for de fryktet at den ville bli minst like lang som den forrige. Kakeskjæringen skjedde etter midnatt og mange av gjestene var så beruset at veldig lite av de alt for mange kakene ble i det hele tatt spist. Dansegulvet stod tomt fordi folk satt rundt bordene og tviholdt på kaffekoppen for å prøve å holde seg våkne.

Hvorfor ble ikke bryllupet den festen du håpte det skulle bli? 

Dette er skrevet litt i overkant dramatisk men mange av oss i Blikkfangerne opplever mye av dette når vi fotograferer bryllup. Bryllup har en slags automatikk eller en standard setting som det er lett å havne i om det ikke blir planlagt skikkelig.

For eksempel hvis du lar deler av dagen stå åpen i planlegginga di så kommer de åpne stedene til å bli fylt med denne standard settingen: 

  • Hvis du ikke sier i fra til toastmasteren hvor mange eller hvor lange taler som er tillatt i ditt bryllup så blir det open mic-kveld.

  • Hvis du ikke planlegger musikk/band så kommer vennene dine til å skifte sanger midt i andre sanger på Spotify-lista fordi de heller vil høre sin sang.

  • Hvis du ikke planlegger hva som skal skje i vielsen kommer noen til å lese det samme bibelverset som i alle andre bryllup.


Her er 11 gode tips for å planlegge et livlig og løssluppent bryllup:

1. Legg forberedelser, vielse og fest til samme område. 

Unngå unødvendig kjøring og masse logistikk. Det vil gjøre bryllupsdagen mye mer avslappet fordi det er ikke en haug med gjester i mange forskjellige biler som skal kjøre fra sted til sted, finne parkering, ordne med hvem som skal være edru for å kunne kjøre hjem. Det er også veldig herlig for alle som er involvert at alt er på samme sted. Mindre logistikkproblemer, tidspunkter er lettere å nå fordi man bare skal spasere rett bort og dagen vil kanskje føles litt mer helhetlig.

2. Ha vielsen utendørs eller et annet sted enn kirken. 

Unitarforbundet og Humanetisk Forbund foretar vielser ute på lokasjonen hvor bryllupet finner sted. Du kan også ha kirkelig vigsel utendørs dersom man søker til bispekontoret først. Hva med vielse på et hotell, ute på en øy eller hjemme i hagen til mor og far? Det er også noe som kan gjøre bryllupet ditt mer unikt.

Hva med en vielse i egen hage? Finn en prest som kan vie dere ute. Foto: Bethine Elizabeth

Ingenting slår en vakker sommerdag ute. Vi elsker brudepar som tør å satse på utendørs vielse! Foto: Tone Tvedt

Ingenting slår en vakker sommerdag ute. Vi elsker brudepar som tør å satse på utendørs vielse! Foto: Tone Tvedt

Vielse i en skog? Ja takk! Humanistisk vielse. Foto: Eirik Halvorsen

Vielse i en skog? Ja takk! Humanistisk vielse. Foto: Eirik Halvorsen

3. Unngå bordplassering og skipp faste plasser. 

De fleste som har giftet seg vet hvor utrolig vanskelig det er å finne den perfekte bordplasseringen. Hva med å la gjester sette seg der de vil? Runde bord er ofte mye mer sosialt enn langbord og om gjestene får sette seg fritt er det mye større sjanse for bedre stemning, pluss at dere slipper å løse den uløselige bordplassering-kabalen da!

Runde bord skaper en mer sosial stemning. Foto: Bethine Elizabeth

Café-stil med buffet og frie sitteplasser i hagen. Foto: Eirik Halvorsen

Café-stil med buffet og frie sitteplasser i hagen. Foto: Eirik Halvorsen

4. Unngå treretteren. 

Kjør buffet, grillbuffet, tapas, sharing. Hør med kjøkkenet der dere ønsker å ha bryllupsfesten om de kan diske opp med en deilig buffet. Eller kontakt et lokalt catering-firma som lager og leverer mat. I en buffet er det mye forskjellig og ikke minst er det forhåpentlig noe som alle liker å spise. Mer sosialt, mer bevegelse i folkemengden og ofte billigere da dere sparer penger på servitører og flere kokker til å dandere mat på tallerkner.

Buffet er alltid en vinner. Foto: Bethine Elizabeth

Bestill en kokk til å komme og grille. Foto: Bethine Elizabeth

Hvem sier at du ikke kan ha pizza i bryllupet ditt? Foto: Eirik Halvorsen

Hvem sier at du ikke kan ha pizza i bryllupet ditt? Foto: Eirik Halvorsen

Eller hva med en sharing-meny? Foto: Eirik Halvorsen

Eller hva med en sharing-meny? Foto: Eirik Halvorsen

5. Inviter flere venner enn folk i slekta du ellers ikke har noe kontakt med.

Altså, det er til syvende og sist deres bryllup. Sørg for at gjestene dere inviterer er folk som betyr noe for dere og som dere har kontakt med. Det er dere som sitter igjen med regningen. Trenger en gammel nabo du ikke har snakket med siden barneskolen eller søskenbarnet som du ikke kjenner så godt egentlig å bli invitert? Det kan være mye synsing og meninger rundt dette, spesielt fra foreldre og familien, så pass på å gjøre det som kjennes best ut for dere selv. 

Inviter gode venner og familiemedlemmer du kjenner godt så legger du grunnlaget for en bra fest. Foto: Tone Tvedt

Inviter gode venner og familiemedlemmer du kjenner godt så legger du grunnlaget for en bra fest. Foto: Tone Tvedt



 

6. Ha en avslutning på kvelden. 

Planlegg et tidspunkt hvor det offisielle programmet slutter hvor eldre gjester kan reise hjem. Det kan feks markeres med stjerneskudd, og så kan festen fortsette etterpå. Det gir også en mulighet for eventuelle andre som ønsker å dra hjem dersom det er små barn med i bildet for eksempel. I tillegg kan det bli veldig fine bilder av det også da. Just sayin’ ;)

Sparkler exit er veldig vanlig i England og USA. Hvem sier at du ikke kan ha det i ditt eget bryllup? Foto: Eirik Halvorsen

Sparkler exit er veldig vanlig i England og USA. Hvem sier at du ikke kan ha det i ditt eget bryllup? Foto: Eirik Halvorsen

7. Bestem hvem som kan holde tale - og ikke!

Ikke la bryllupet deres bli en “open mic night” hvor fullere og fullere gjester som du har lite kontakt med reise seg for å “bare si noen ord”. Det ender alltid med alt for lange historier som egentlig hadde passet bedre et annet sted - eller ingen steder i det hele tatt. Ha tydelig kontakt med toastmaster/ordstyrer og legg tydelige føringer for hvem som kan holde tale og hvor lenge hver tale får vare. 

Har du hørt om folk som forteller om et bryllup de var i sist helg hvor de satt ved bordet hele kvelden og alle kjedet seg i hjel? Jepp. I de aller fleste tilfellene har talene fått flyte fritt og så har programmet sklidd ut.

La kun de som står deg nærmest holde tale. Da blir de bra og ekte. Foto: Rune Havn

Hvis du planlegger et bra musikkinnslag så er det jo lov til å danse på bordet! Foto: Bethine Elizabeth

Folk som lar følelsene slippe ut = Blikkfangerne approved! Foto: Lillian Nordbø

Folk som lar følelsene slippe ut = Blikkfangerne approved! Foto: Lillian Nordbø

8. Bruk penger på et profesjonelt band eller en DJ. 

Gjør grundig forarbeid og sørg for at bandet/artisten/DJ’en står i stil med musikk som dere liker. Spør masse spørsmål! Det kan fort bli en klein danskebåten-stemning eller en trubadur som synger “I would walk 500 miles” dersom dere ikke er klar over hva bandet/DJ’en spiller. Finn også ut om lokalet deres har skikkelig PA-anlegg og/eller om bandet ordner med dette selv. Husk lys! 

Eventuelt kan gode spillelister også gjøre en god jobb men pass på følgende: Gi ansvaret for musikken til én person, last ned alle spillelister lokalt slik at det ikke trengs internett for å spille av, velg musikk som dere vet skaper god stemning og be den ansvarlige om å vokte musikken slik at ikke gjester kommer for å sette på en ny sang. Vi har alle vært på de festene, ikke sant?

En profesjonell DJ vet å lese dansegulvet og skru stemningen opp til 11. Foto: Eirik Halvorsen

En profesjonell DJ vet å lese dansegulvet og skru stemningen opp til 11. Foto: Eirik Halvorsen

Ingenting slår live musikk med skikkelig trøkk! Foto: Rune Havn

Når den gode stemningen på dansegulvet er på plass skal det ikke mer enn en mopp til for å gjøre det komplett. Foto: Tone Tvedt

Når den gode stemningen på dansegulvet er på plass skal det ikke mer enn en mopp til for å gjøre det komplett. Foto: Tone Tvedt

Husk å ordne med lys på dansegulvet. Det gir mye mer liv i bildene pluss at gjestene slipper å danse i mørket. Foto: Eirik Halvorsen

Husk å ordne med lys på dansegulvet. Det gir mye mer liv i bildene pluss at gjestene slipper å danse i mørket. Foto: Eirik Halvorsen

9. Legg til rette for at barna kan kose seg like mye som de voksne.

Hva med å arrangere en skattejakt for barna under vielsen? Eller å ha et eget barnehjørne i bryllupslokalet med tegneark og fargestifter og litt diverse å leke med? Eller ha et barnefritt bryllup? Det er lov det også.

Et eget lekehjørne for barna skaper god stemning blant de små. Foto: Eirik Halvorsen

Et eget lekehjørne for barna skaper god stemning blant de små. Foto: Eirik Halvorsen

Tegnesaker og leker gjør at barn ikke kjeder seg. Foto: Eirik Halvorsen

Tegnesaker og leker gjør at barn ikke kjeder seg. Foto: Eirik Halvorsen

Tegnesaker ved middagsbordet til barna. Foto: Eirik Halvorsen

Tegnesaker ved middagsbordet til barna. Foto: Eirik Halvorsen

Å ha med barna på dansegulvet kan  resultere i mye moro! Foto: Eirik Halvorsen

Å ha med barna på dansegulvet kan  resultere i mye moro! Foto: Eirik Halvorsen

10. Sørg for et bra opplegg for gjestene mens dere fotograferes. 

Hageleker, kroket, kubb, jenga, noe å spise på, partytelt hvis det er meldt dårlig vær. Aktiviteter og noe å bite i etter vielsen bryter opp og skaper liv og mingling umiddelbart.

Diverse leker i hagen. Foto: Bethine Elizabeth

Mega Jenga kan man lage selv av noen meter med 2x4" planker. Foto: Eirik Halvorsen

Mega Jenga kan man lage selv av noen meter med 2x4" planker. Foto: Eirik Halvorsen

Pølser, wraps og hjemmebrygget øl på plenen til gjestene etter vielsen. Det er jo en stund til middag. Foto: Eirik Halvorsen

Pølser, wraps og hjemmebrygget øl på plenen til gjestene etter vielsen. Det er jo en stund til middag. Foto: Eirik Halvorsen

11. Kake på ettermiddagen. 

Hva med kake etter vielsen? Det er lenge siden frokost og noe søtt er kanskje akkurat det som trengs for å holde sulten og humøret oppe en time til? Hvis kaken skal skjæres etter middag fins det noen viktige regler for å unngå at festen stoppes helt: 

Kakeskjæring først og deretter brudevals tett etterfulgt av noen dansbare sanger for å holde dansegulvet oppe. Det kan godt være et lite mellomrom mellom kakeskjæring og dans. Bare pass på at ikke dansegulvet stoppes fordi kaka skal skjæres. Da kommer kanskje dansinga aldri tilbake like bra.

Kake skjæring behøver ikke å være sent på kvelden, det er derimot den perfekte overgangen fra vielse til middag spør du oss. Hvem vil ikke spise ekte Kvæfjordkake midt på dagen med et glass champagne att på til? Foto: Bethine Elizabeth




Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Hvordan arrangere et miljøvennlig bryllup?

De siste årene har det blitt mer og mer viktig å være miljøbevisst, men det har også blitt trendy å velge å leve på en måte som skåner miljøet. De aller fleste velger miljøvennlige produkter der dette er mulig, spiser mer vegetarisk og økologisk og har kanskje senket forbruket sitt når det kommer til for eksempel klær og reise.


Skrevet av Michaela Klouda


Men hva med når man planlegger bryllup? Da er det kanskje ikke så mange som tenker på miljøet oppi all planleggingen, men det er det absolutt mulighet for å gjøre! Et gjennomsnittlig bryllup i USA resulterer i et utslipp på 63 tonn CO2!! Gjennomsnittet er nok lavere her i Norge, men det er allikevel en tankevekker.

Her er våre beste tips for å arrangere et miljøvennlig og samtidig fantastisk bryllup!

Brudekjolen - kjøp brukt eller vintage!

Mange bruder begynner å drømme om den perfekte brudekjolen i det øyeblikket forlovelsesringen havner på fingeren, og booker seg tid i diverse brudekjolesalonger. Men hva med å kjøpe kjolen brukt? I forhold til andre brukte klær er brudekjoler som regel kun brukt én gang og du kan få drømmekjolen for en mye rimeligere penge. 

Eller enda bedre, kjøp vintage! Ved å kjøpe en vintage brudekjole får du en helt spesiell kjole som ingen andre har og som kan sette stilen for hele bryllupet. Det finnes helt nydelige kjoler i god stand helt fra 20/30-tallet som gir garantert dånefaktor.

Live giftet seg i en nydelig vintage brudekjole fra 40-tallet, fra Gaggu VintageFoto: Michaela Klouda

Live giftet seg i en nydelig vintage brudekjole fra 40-tallet, fra Gaggu Vintage
Foto: Michaela Klouda

Eirin leide sin vintage brudekjole fra Elsas Vintagebröllop i Stockholm! Foto: Michaela Klouda

Eirin leide sin vintage brudekjole fra Elsas Vintagebröllop i Stockholm! 
Foto: Michaela Klouda

Er du så heldig at din mor eller bestemor fremdeles har sin brudekjole liggende? Hvis den ikke er helt din stil kan den tas med til skredder og sys om til å bli drømmekjolen, og det vil garantert bety mye for både brud og mor/bestemor.

Kjolen er brudens mors etter litt redesign.Foto: Eirik Halvorsen

Kjolen er brudens mors etter litt redesign.
Foto: Eirik Halvorsen

Går du for en ny kjole, så velg en kjole i naturlige og økologiske materialer som bomull, silke eller lin, som både er miljøvennlig og superbehagelig å ha på seg.

Det samme gjelder for brudgommens antrekk. Mange menn har kanskje en fin dress fra før av, som kan fiffes opp med en ny skjorte, slips eller sløyfe. Er det en litt mer formell stil på bryllupet, med smoking, kjole og hvitt eller lignende, kan dette leies eller lånes. Hvis man allikevel går for en helt ny dress, velg en som du vet du vil bruke i mange anledninger utenom bryllupet også!

Brudgommen brukte bestefarens gamle kjole og hvitt og flosshattFoto: Michaela Klouda

Brudgommen brukte bestefarens gamle kjole og hvitt og flosshatt
Foto: Michaela Klouda

Dere kan også oppfordre gjestene om å bruke et antrekk de allerede har i skapet fra før av, det sparer både lommeboka og miljøet!

Steder man kan finne brukte brudekjoler, både nyere modeller og vintage:

Finn.no
Ebay
Etsy
Shop Gossamer
Gaggu Vintage
Bruktebrudekjoler.no
Flere brudesalonger selger også brukte brudekjoler i tillegg til nye.

 

Ringene

Har dere gammelt gull liggende eller gullsmykker som aldri blir brukt kan dere få dette smeltet om og få laget nye ringer.
Det kan også være fint å bruke besteforeldres eller annen slekt sine gamle gifteringer, og få tilpasset og pusset de før bryllupet. Tenk å kunne gå med gammel historie på fingeren!

Gifteringer laget av gammelt gull (smuglet i et brød fra Tsjekkia under kommunismen til Norge) Foto: Moment Studio

Gifteringer laget av gammelt gull (smuglet i et brød fra Tsjekkia under kommunismen til Norge) 
Foto: Moment Studio

Det finnes også et stort utvalg av antikke ringer på antikkbutikker eller auksjonshus, da kan dere få tak i noe helt unikt! 

Nyyyydelig antikk forlovelsesring.Foto: Michaela Klouda

Nyyyydelig antikk forlovelsesring.
Foto: Michaela Klouda

Forlovelsesring laget av en gammel mynt!Foto: Eirik Halvorsen

Forlovelsesring laget av en gammel mynt!
Foto: Eirik Halvorsen

Invitasjoner og andre trykksaker

Det er utrolig lekkert med skikkelig fine trykksaker til bryllupet, men vil du virkelig skåne miljøet kan det aller meste lages digitalt istedet. Save the date og invitasjoner kan sendes digitalt og det finnes flust av gratis bryllupsnettsider som kan brukes til å dele informasjon med gjestene. På selve dagen kan det allikevel være noen trykksaker som trengs, som f.eks. kirkeprogram og middagsmenyer. Da er det både lekkert og miljøvennlig med resirkulert papir, som dere enten kan kjøpe inn og lage selv, eller bestille fra en leverandør som tilbyr den papirtypen.

En god idé til menyene kan være å ha et stort skilt med menyen, f.eks. en tavle med kritt eller tavlemaling, istedetfor å printe 100 menyer til alle gjestene.

Hjemmelagde invitasjoner på resirkulert papir og resirkulerte konvolutter.Foto: Michaela Klouda

Hjemmelagde invitasjoner på resirkulert papir og resirkulerte konvolutter.
Foto: Michaela Klouda

Konfetti, ris eller blomsterblader

Det finnes ikke noe kulere enn MASSE konfetti som blir kastet over brudeparet etter vielsen! Det ser ut til at konfetti har tatt over etter ris og roseblader som ble mye brukt før, men noe folk glemmer å tenke på er at konfettien blir liggende igjen på kirketrappen eller i gresset. Løsningen er å bruke biologisk nedbrytbar konfetti laget av rispapir, så slipper du å ha dårlig samvittighet for miljøet! En kjempesmart (men om noe tidkrevende) idé er å bruke hullemaskin e.l. og lage egen konfetti av blader eller gress!

Jo mer konfetti, jo bedre! Bare pass på at du kjøper typen som brytes ned i naturen.Foto: Moment Studio

Jo mer konfetti, jo bedre! Bare pass på at du kjøper typen som brytes ned i naturen.
Foto: Moment Studio

Dropp også slipp av ballonger eller lanterner eller fyrverkeri, dette er som å kaste søppel (og penger) rett ut i naturen. 

Bruker dere ballonger som pynt, husk å kaste disse i plastsøpla etter bryllupet!

Maria og Sindre valgte olivenblader som konfetti utenfor kirken. Kjempelekkert og naturvennlig!Foto: Michaela Klouda

Maria og Sindre valgte olivenblader som konfetti utenfor kirken. Kjempelekkert og naturvennlig!
Foto: Michaela Klouda

Plukk og tørk blomsterblader og bruk det istedetfor konfetti!Foto: Åsmund Holien Mo

Plukk og tørk blomsterblader og bruk det istedetfor konfetti!
Foto: Åsmund Holien Mo

Blomster

Hva er vel et bryllup uten blomster? Blomster må til, men dessverre er den høye etterspørselen etter snittblomster ikke særlig bra for miljøet. Det aller mest miljøvennlige alternativet er å plukke blomstene selv! Skal dere ha et låvebryllup eller hagebryllup er det nydelig med markblomster både på bordene og i buketten! (Bare husk at markblomster visner fort, så de bør plukkes samme dag de skal brukes. Deleger jobben til noen gode venner!)
Er dere så heldige å ha egen hage eller foreldre med hage kan dere plukke derfra. Hvis dere starter planleggingen tidlig, kan dere plante frø og blomsterløk i god tid til å gro deres egne drømmeblomster.

Svigermoren til Silje plantet frø i hagen et år før bryllupet og sto for alt av buketter og pynt i bryllupet. Personlig og veldig veldig fint!Foto: Michaela Klouda

Svigermoren til Silje plantet frø i hagen et år før bryllupet og sto for alt av buketter og pynt i bryllupet. Personlig og veldig veldig fint!
Foto: Michaela Klouda

Har dere ikke mulighet til dette og markblomster ikke passer med stilen på bryllupet, så husk å velge blomster som er mest mulig kortreist og fair trade. Snakk med din blomsterbutikk, så hjelper de deg.

Plukk blomstene selv!Foto: Åsmund Holien Mo

Plukk blomstene selv!
Foto: Åsmund Holien Mo

Det er også fullt mulig å tenke litt utenfor boksen, og være både miljøvennlig og få en helt unik stil på bryllupet. Hva med å pynte med kvister og bregner dere finner i skogen? Eller bruke små potteplanter eller kaktuser på bordene, eller større planter og palmer for å pynte rundt i lokalet? Disse plantene kan brukes på nytt etter bryllupet, hjemme, på jobben eller de kan gis bort i gaver til gjestene etter bryllupet. 

Live og Eivind plukket bregner og brukte som pynt både under vielsen og på selskapslokalet.Gratis og lekkert! Foto: Michaela Klouda

Live og Eivind plukket bregner og brukte som pynt både under vielsen og på selskapslokalet.
Gratis og lekkert! Foto: Michaela Klouda

Elementer fra skogen brukt som pynt på bordene. Annerledes og stilig!Foto: Eirik Halvorsen

Elementer fra skogen brukt som pynt på bordene. Annerledes og stilig!
Foto: Eirik Halvorsen

Egenplukka markblomster gjør seg kjempefint på bordene.Foto: Eirik Halvorsen

Egenplukka markblomster gjør seg kjempefint på bordene.
Foto: Eirik Halvorsen

Bruk markblomster til å pynte opp kakebordet og gi det hele en rød tråd.Foto: Lieben Foto

Bruk markblomster til å pynte opp kakebordet og gi det hele en rød tråd.
Foto: Lieben Foto

Pynt og borddekning

Først og fremst kan det være lurt å velge et selskapslokale som er vakkert i seg selv og som ikke trenger så mye pynt. Det vil spare deg for tid og penger!

De aller fleste selskapslokaler har jo både dekketøy, bestikk, glass, duker og servietter, men flere og flere velger å gifte seg på mer utradisjonelle lokaler som f.eks. en låve eller et fabrikklokale og må ordne mye selv. Har dere god tid og tålmodighet er det superfint å samle masse forskjellige gamle tallerkener, bestikk og glass på diverse loppemarkeder eller på Finn. 
Er dere ikke fullt så tålmodige kan dere samle inn fra venner og familie. 
Ønsker dere en mer elegant eller moderne stil på bryllupet kan man leie dekketøy eller bruke det som er inkludert om dere bruker et cateringselskap.

Velg et lokale som er vakkert i seg selv, så trengs det ikke så mye pynt. Her er det nydelig pyntet med enkle midler på Holm Gård av Plume and Posy. Foto: Michaela Klouda

Velg et lokale som er vakkert i seg selv, så trengs det ikke så mye pynt. Her er det nydelig pyntet med enkle midler på Holm Gård av Plume and Posy
Foto: Michaela Klouda

Stearinlys er sååå mye finere enn elektrisk lys, og skaper en helt annen stemning. Dessverre lages de fleste stearinlys av palmeolje, så husk å velge svanemerkede lys eller aller helst lys laget av bivoks eller soya! Bruker dere telys, husk å kaste metallbegeret i glass- og metallgjenvinningen!

Forskellige tallerkener og glass fra loppemarked er perfekt til et bryllup med rustikt stil.Foto: Michaela Klouda

Forskellige tallerkener og glass fra loppemarked er perfekt til et bryllup med rustikt stil.Foto: Michaela Klouda

For å spare på oppvasken kan det være greit å bruke færre glass og tallerkener, dette kan løses ved å servere grillbuffet, tapas eller et annet alternativ til den klassiske 3-retteren og la gjestene bruke samme glass gjennom middagen.

Skal dere servere fingermat og drikke før og etter middagen, dropp plastglassene og papptallerkener, bruk heller vanlig glass og tallerkener eller engangstallerkener av nedbrytbart materiale. Dropp også sugerørene i baren, de skaper unødvendig mye plastavfall og ekstra mye rydding etter bryllupet.

Bruk stoffservietter istedetfor papir, det er både penere og de kan vaskes og brukes på nytt. Lag lekre linservietter selv ved å kjøpe et stort stykke linstoff og klipp i vei! Det samme kan gjøres med dukene, eller dropp dukene helt for en avslappet og rustikk stil.

Duken er droppet og de hvite trebordene er dekket med forskjellige tallerkener og bestikk og hjemmelagde linservietter.Foto: Moment Studio

Duken er droppet og de hvite trebordene er dekket med forskjellige tallerkener og bestikk og hjemmelagde linservietter.
Foto: Moment Studio

Har dere venner som har giftet seg er det sikkert mye dere kan få låne eller kjøpe av dem også. Vimpler, lanterner, photobooth-effekter og lignende er garantert noe folk mer enn gjerne låner videre og er perfekt for gjenbruk! Det er også ofte billig og miljøvennlig å lage ting selv. Hvis dere sparer alle syltetøy-, oliven-, sylteagurkglass har dere fort nok til både blomster, lys og drinkglass!

Bruk syltetøyglass som drinkglass! Disse ble brukt både som bordkort og vannglass under middagen og personlige drinkglass på kvelden.Foto: Moment Studio

Bruk syltetøyglass som drinkglass! Disse ble brukt både som bordkort og vannglass under middagen og personlige drinkglass på kvelden.
Foto: Moment Studio

Mat og drikke

Flere og flere velger et mer plantebasert kosthold både for miljøet og for helsen. Hva med å servere lekker og økologisk vegetarmat i bryllupet? En dyktig kokk kan lage det mest utsøkte herremåltid uten kjøtt og gjestene vil helt sikkert sette pris på å få servert noe annet enn det typiske bryllupsmåltidet. 

Ønsker dere allikevel å feire med kjøtt, velg viltkjøtt og viltfanget fisk fremfor kylling, svin eller storfe og velg kortreist og sesongbasert mat! Nam!

Økologisk prosecco og vegetariske odeuvre under minglingen.Foto: Moment Studio

Økologisk prosecco og vegetariske odeuvre under minglingen.
Foto: Moment Studio

Blir det mye restemat kan dere kanskje gi det bort til en veldedig organisasjon eller noen andre som kan trenge det istedetfor å kaste.

God drikke er vel en av nøkkelingrediensene for et bra bryllup, og også her er det mulig å velge kortreist og økologisk.

Vegetarmat og fisk er gode og miljøvennlige alternativer til kjøtt og minst like festlig!Foto: Moment Studio

Vegetarmat og fisk er gode og miljøvennlige alternativer til kjøtt og minst like festlig!
Foto: Moment Studio

Buffet med vegetarmat for enhver smak. Nam!Foto: Jan Ivar Vik

Buffet med vegetarmat for enhver smak. Nam!
Foto: Jan Ivar Vik

Selskapslokalet og transport

Det aller beste for både miljøet og gjestene er å ha alt som skjer i løpet av dagen på samme sted.
Det skaper god stemning og et mer helhetlig bryllup å ha både vielsen og middagen på samme sted og både dere og gjestene deres slipper å stresse med å komme seg rundt med diverse transport. 
Men gjestene trenger allikevel både å komme seg til bryllupet, men også hjem, så sjekk ut alternativer for felles transport. Kan dere sette opp en felles buss, båt eller annen form for transport er det både bedre for miljøet enn om alle gjester må benytte seg av egen bil og det er gøy for gjestene også. 
Bor dere i storbyen kan et kult alternativ være å gifte seg sentralt i byen, og da er det enkelt for alle å komme seg til og fra med kollektivtransport.

Lei kule busser til å frakte gjestene fra A til B.Foto: Eirik Halvorsen

Lei kule busser til å frakte gjestene fra A til B.
Foto: Eirik Halvorsen

Vil dere gjerne gifte dere i kirken, kanskje dere kan velge noe gøy transport etter vielsen som en tandemsykkel eller hest og kjerre? 

Er selskapslokalet i gåavstand fra kirken kan dere ta med gjestene på en morsom gåtur med musikk eller annen underholdning.Foto: Åsmund Holien Mo

Er selskapslokalet i gåavstand fra kirken kan dere ta med gjestene på en morsom gåtur med musikk eller annen underholdning.
Foto: Åsmund Holien Mo

Mange vil gjerne gifte seg i utlandet eller på et vakkert sted i Norge, da kan det være lurt å sjekke om det er mulig å reise dit med tog eller buss. 
Dette blir litt vanskeligere hvis dere er i utlandet, men da kan dere prøve å kompensere for flyreisen med andre miljøvennlige tiltak.

En annen ting å tenke på er antall gjester, jo flere gjester jo mer transport må til. Kanskje dere ikke trenger å invitere alle fjerne slektninger, men heller fokusere på de aller nærmeste?

Samle alle gjestene på en båt for en hyggelig felles transport fra f.eks. vielse til selskapslokalet hvis dere gifter dere ved sjøen.Foto: Åsmund Holien Mo

Samle alle gjestene på en båt for en hyggelig felles transport fra f.eks. vielse til selskapslokalet hvis dere gifter dere ved sjøen.
Foto: Åsmund Holien Mo

Ønskelisten

Det er ofte stort fokus på gavene i et bryllup, men trenger dere egentlig ørten nye vinglass, vaser og serveringsfat? De fleste som gifter seg i dag har allerede bodd sammen en stund og skaffet seg det aller meste de trenger på egenhånd og ønsker seg ting de egentlig ikke trenger bare fordi det er det man gjør når det er bryllup. Sett dere ned og tenk litt på om det er noe dere virkelig trenger. Hvis svaret er nei, kanskje dere kan ønske dere donasjoner til en veldedig organisasjon, kanskje en som jobber for miljøet eller noe annet som betyr mye for dere.
Ellers kan dere oppfordre gjester til å gi dere opplevelser sammen med dem, hjemmelagede gaver eller bidrag i form av hjelp med bryllupet. 

Bryllupsreisen

Hvem vil vel ikke på drømmebryllupsreisen til Maldivene eller et annet eksotisk sted med hvite strender og palmesus. Det skal dere absolutt unne dere om det er den store drømmen, men ønsker dere en mer miljøvennlig reise finnes det mange alternativer!

Hva med å oppdage mer av vårt eget vakre land? Norge har mye å by på, og her kan man reise med tog, på sykkel eller til fots og oppdage både fjell og fjorder man kanskje aldri har sett før.
Det er også enkelt å reise rundt i Europa med tog og la selve reisen bli en del av opplevelsen.

Alt i alt finnes det mange måter å ta noen små, men viktige miljøhensyn under bryllupsplanleggingen. Enten du velger et storslagent bryllup med hundre gjester eller en budsjettvennlig versjon med dine aller nærmeste er det lurt og stoppe opp og tenke litt på hva som skal til for å skape akkurat deres drømmedag.
Og husk, book en flink fotograf for å ta vare på minnene for alltid! 


Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Disse 3 tingene MÅ du huske å gjøre i bryllupet ditt!

3 uunnnværlige tips til en vellykket bryllupsfeiring!

Foto: Vegard Giskehaug

Foto: Vegard Giskehaug

Disse 3 tingene MÅ du huske å gjøre i bryllupet ditt: 

1. 
2.
3.

Det stemmer, det er faktisk ingenting du gjøre. 

Bryllup er personlig! Gjør ting på deres egen måte og glem alt som dere tror gjøres for at et bryllup skal bli et bryllup.

Hva med å tenke på alternativer til:

  • X antall lange taler - Hva med kun et par taler, og resten kan være 'toasts' (et par velvalgte ord/en utvidet skål)?

  • Vielse kl 13 - Hva med vielse etter middag? Går det an da?

  • 3-retters middag - Kanskje vurdere grillbuffet eller tapas?

  • Fast bordplassering -  Eller free seating? Blir det galskap eller fantastisk god stemning?

Konklusjon: Glem alt du tror dere må gjøre, inkl. alle disse forslagene. Gjør ting 100% på deres egen måte! Lykke til med bryllupsplanleggingen!



Skrevet av Vegard Giskehaug

Les mer
artikler Jan Ivar Vik artikler Jan Ivar Vik

Utendørs vielse - bryllupsfotografens drøm

Utendørs vielse. Ordet i seg selv kan kanskje virke avskrekkende på ethvert vordende brudepar i dette langstrakte landet som har ordene «furet værbitt» i nasjonalsangen. Og sant er det, Norge er et land med mye vær, og sommerbryllup er ikke nødvendigvis en garanti for å få flott vær på bryllupsdagen. Men fordelene og det unike ved å ha en utevielse vil nok langt på vei overskygge den lille muligheten for å få skikkelig uvær på bryllupsdagen.


Skrevet av: Synnøve Seljeseth, Lieben Foto


Fotografene i Blikkfangerne har vært vitner til mang en vakker utevielse, og de kan nok trygt si at ingen av brudeparene de har fotografert har angret i etterkant på at de valgte å ha sin vielse utendørs!

I utlandet har det i lange tider vært vanlig å gifte seg utendørs. Det har nok ikke vært like vanlig i Norge, kanskje mye på grunn av tradisjonen med å gifte seg i en kirke, og til dels kanskje for at mange ser på det som risikabelt med tanke på norske værforhold. Når vi nå engang bor i det landet vi gjør, og været kan være såpass uforutsigbart, kan det være smart å ha et alternativ eller en plan b i tilfelle det skulle bli veldig dårlig vær på bryllupsdagen. Det kan være å ha et telt e.l. i bakhånd, ponchoer eller paraplyer til gjestene, kanskje et alternativ innendørs. Men husk at litt ruskevær er ikke farlig, og kan gi like flotte bilder som en strålende solskinnsdag.

Foto: Vegard Giskehaug

Foto: Vegard Giskehaug

Sett fra bryllupsfotografens ståsted, er det mange fordeler ved utevielser. Man trenger ikke å tenke på mørke kirker med dårlig lys, noe som betyr at man har gode lysforhold som vil resultere i bedre bilder. Fotografen vil normalt ha svært god plass til å bevege seg på, noe som betyr at det er gode muligheter til å få bilder fra flere vinkler, lettere å få bilder av brudepars og gjesters reaksjoner, detaljer etc. 

Når man er så heldig å bo i et land som Norge, er det ikke vanskelig å finne fantastiske steder for utevielser. I nydelig natur, eller på et sted som kanskje er spesielt for brudeparet kan man få en unik setting for en vielse. 

Når det gjelder utevielser, er det lurt å sjekke opp på forhånd hvilke lover og regler som gjelder for stedet dere ønsker å gifte dere. Skal dere ha humanistisk vielse, borgerlig vielse eller ønsker dere å bli viet av en prest? Det begynner å bli mer vanlig at man kan finne noen som vil vie dere utendørs, men det finnes fortsatt prester som ikke ønsker å vie andre steder enn i kirken. Dere må kontakte prestekontoret, og deretter er det opp til presten om han eller hun er åpen for å vie utendørs. En humanistisk vielse kan i utgangspunktet gjøres hvor paret selv ønsker. 

Disse kan utføre vigsler etter ekteskapsloven:

  • Prest i Den norske kirke

  • Forstander i registrert trossamfunn som har vigselsrett

  • Sermonileder eller tilsvarende i livssynssamfunn

  • Notarius publicus

  • Norsk utenrikstjenestemann

  • Unitarforbundet

  • Sosialhumanistene

  • Human-Etisk Forbund

Husk å være tidlig ute med å bestille vigsler, da det ofte er stort trøkk på de mest populære datoene i sommermånedene. 

Det er vel knapt noen som har så mye erfaring med og forståelse for lysforhold, sol, lys/skygge enn bryllupsfotografen din. Så er du usikker angående sted og opplegg for din utendørs vielse, ikke vær redd for å spørre fotografen din om råd, de vil sannsynligvis være mer enn villige til å bidra med sin erfaring på området! Sannsynligvis vil nok han/hun være veldig glad for å bli spurt, og kan komme med gode råd om lokasjon, lysforhold, tidspunkt for vielse etc. Så bruk fotografen din, de vil alltid være interessert i å hjelpe, siden deres felles mål vil være å sitte igjen med best mulig bilder fra deres utevielse.

Brudeparets egne erfaringer

Men en ting er fotografenes syn på temaet, vi må også få høre fra et brudepar om deres erfaring med utevielse. Kaja og Jonas valgte å gå for utendørs seremoni, endatil på Nordvestlandet. Da gjelder det å ha is i magen, og det lønte seg! 

«Vi ønsket å ha en utevielse fordi vi syntes det ga en ekstra fin ramme rundt et bryllup som skulle finne sted på en midtsommerdag. Stedet vi hadde sett oss ut var en nydelig prydhage utenfor et gammelt herskapshus, Chateauet i Molde. Da vi fant ut at dette var mulig å leie var valget enkelt. Vi fikk deretter tak i en vigsler som godkjente dette som vigselssted. 

I og med at man aldri kan være sikker på været en sommerdag i Norge var det viktig for oss å ha mulighet til å trekke inn i en bygning.  Dette viste seg også praktisk i forhold til servering etter seremonien og tilgang til toaletter. Når man velger utevielse blir det naturlig nok litt mer planlegging og praktisk arbeid med å klargjøre stedet før vielsen, med sitteplasser, "alter", mikrofon/høyttaler, blomster ol., men dette kan gjøres ganske enkelt.

Vi fikk god hjelp av venner og familie rundt den praktiske gjennomføring på selve dagen. Og det ble absolutt en drømmedag! I etterkant er vi strålende fornøyde med valget om å holde vårt bryllup utendørs. Vi fikk nydelig vær og en fantastisk dag med mennesker vi er glade i. Det hjelper også med skryt fra gjestene som for første gang opplevde vielse utendørs i en vakker hage.»

Foto: Lieben FotoKaja og Jonas valgte å ha vielsen sin utendørs - og angret absolutt ikke på det valget!

Foto: Lieben Foto

Kaja og Jonas valgte å ha vielsen sin utendørs - og angret absolutt ikke på det valget!


Da gjenstår det bare å vise noen nydelige eksempler på utevielser, foreviget av noen av fotografene i Blikkfangerne. Forhåpentligvis kan det inspirere og motivere flere vordende brudepar til å ta valget om å smis i hymens lenker utendørs… Enjoy!

Foto: Eline Jacobine

Foto: Eline Jacobine

Foto: Eline Jacobine

Foto: Eline Jacobine

Foto: Tone Molnes
Foto: Tone Molnes
Foto: Camilla Andersen

Foto: Camilla Andersen

Foto: Camilla Andersen

Foto: Camilla Andersen

Foto: Jan Ivar Vik

Foto: Jan Ivar Vik

Foto: Vegard Giskehaug

Foto: Vegard Giskehaug

Foto: Jan Ivar Vik

Foto: Jan Ivar Vik


Les mer
artikler Jan Ivar Vik artikler Jan Ivar Vik

Bilder i full oppløsning. Hva betyr det?

vikfoto.jpg

De fleste fotografer i dag tilbyr at du som kunde kan få ferdigredigerte bilder i full oppløsning. Hva betyr dette i praksis for deg som kunde? Og hva er forskjellen på lav og høy oppløsning? 


Skrevet av Jan Ivar Vik


Se for deg bildet ditt som en pizzadeig.

Et bilde med lav oppløsning er som en liten deig. Den er fin til å kjevle ut som en knøttliten pizzabunn på noen få cm. i diameter. Men straks du prøver å dra eller kjevle den større får du problemer. Den blir fort dradd i stykker, hullete og ødelagt. Har du en stooor pizzadeig derimot har du muligheter til å lage mange perfekte små pizzabunner om du vil det, eller lage noen ordentlig store pizzaer. Det er helt opp til deg. 

Slik er det med bildet ditt også. Du bør ikke prøve å forstørre et bilde med lav oppløsning, det vil ikke se pent ut. Det blir pixlete (kornete), uskarpt og resultatet blir ikke bra. Har du et bilde i høy/full oppløsning er dette veldig stort og du vil derfor ha mulighet til å lage store forstørrelser. 

Stor og liten eller høy og lav - dette er relative begreper. Men for å gi en liten guide kan man grovt si følgende: 

Lav oppløsning

Bilder hvor den lengste siden er mindre enn 1500 pixler blir gjerne kalt lavoppløslige. Dette er bilder som funger fint til skjermvisning, for eksempel på Facebook. Men prøver du å printe større bilder enn 10x15cm vil det gå utover kvaliteten. 

Høy oppløsning

Bilder hvor den lengste siden er større enn 3500 pixler kalles høyoppløselige bilder. Mange av dagens kameraer leverer bilder med full oppløsning på nærmere 5-6000px. Bilder med høy oppløsning egner seg utmerket både til større forstørrelser som du kan henge på veggen og til skjermvisning og sosiale medier. 

Obs: Det er stor forskjell på ferdigredigerte bilder i full oppløsning i JPG-format og RAW-filer. Ingen respekterte fotografer sender fra seg uredigerte RAW-filer til privatkunder. Vi har tidligere skrevet litt om det i denne artikkelen: Kan vi få alle de uredigerte bildene fra bryllupsdagen vår? 


Les mer
artikler Jan Ivar Vik artikler Jan Ivar Vik

Stjerneskudd i bryllup

Høsten er her og vi merker at dagene blir kortere og mørket kommer snikende. Planlegger du høstbryllup eller vinterbryllup? Utnytt mørket og sett stemningen med stjerneskudd.

Høsten er her og vi merker at dagene blir kortere og mørket kommer snikende. Planlegger du høstbryllup eller vinterbryllup? Utnytt mørket og sett stemningen med stjerneskudd. 


Skrevet av Jan Ivar Vik


Mange bryllupstrender kommer fra USA.

Der har de et eget begrep for stjerneskudd i bryllup, nemlig "sparkler exit" eller "sparkler send-off", hvor man tar farvel med brudeparet etter festen omgitt av stjerneskudd.

Men man trenger ikke vente helt til festen nærmer seg slutten for å fyre opp stjerneskudd. Det finnes mange måter man kan bruke stjerneskudd i bryllup - og det skaper en fantastisk stemning.

Jeg tenkte å dele noen av mine beste tips med dere og litt inspirasjon til hvordan dere kan bruke stjerneskudd i bryllupet deres. 

 

På kirketrappen

Om høsten og vinteren blir det fort mørkt. I stedet for å se det som en begrensning kan man heller utnytte muligheten! Stjerneskudd på kirketrappen er et supert alternativ til ris, konfetti og såpebobler. 

 

Stjerneskudd til mottakelsen

Gjør noe gøy ut av mottakelsen! Hvorfor ikke planlegge det slik at dere blir møtt av alle gjestene deres utenfor festlokalet i et hav av stjerneskudd før bordsettingen? Det setter stemningen for resten av kvelden - garantert! 

 

Kakeskjæring med pyro

Det kan absolutt anbefales å krydre kakeskjæringen med stjerneskudd og pyroeffekter. Det kan være lurt å tenke gjennom hvordan omgivelsene og lyssettingen ser ut der dere skal ha festen, slik at opplevelsen blir best mulig for dere og gjestene deres - og slik at bildene deres fra dagen blir best mulig. 

 

Brudevals utendørs 

De aller fleste velger å ha brudevalsen innendørs. Men ønsker du å gi dere selv og gjestene deres en opplevelse litt utenom det vanlige? Flytt dansegulvet ut og gi gjestene stjerneskudd eller noen andre former for lys og nyt deres første dans som mann og kone under en åpen himmel. Så kan dere heller trekke inn i varmen etterhvert og fortsette festen ut i de sene nattetimer inne. 

 

Avslutt kvelden med fyrverkeri

Fyrverkeri er man gjerne vitne til én gang i året. På nyttårsaften. Men da blir man gjerne overveldet av fyrverkeri og raketter overalt. Tenk å ha hele himmelen for seg selv når dere sender opp fyrverkeri mot slutten av festen! Det skaper en kjempeflott opplevelse, både for gjestene og for dere selv.  

 

Praktiske tips:

  • Små stjerneskudd har en kort brenntid. Velg lange stjerneskudd, og gi hver av gjestene flere stjerneskudd hver slik at de kan fyre opp nye før de brenner ut slik at man kan ha seansen gående så lenge som dere selv ønsker. Husk at det tar litt tid før alle gjestene er klare og har fått tent sine stjerneskudd. 

  • Planlegg seansen nøye slik at noen av gjestene deres har ansvaret og kan plassere gjestene der de skal stå, dele ut stjerneskudd og lightere, gi nødvendige instrukser osv.

  • Lag en liten plan for hva dere gjør med de utbrente stjerneskuddene etterpå. 

  • Det finnes utallige varianter av stjerneskudd i alle slags farger og fasonger. Ikke bry dere om det - de ulike formene synes ikke uansett og forskjellige farger blir ikke alltid så pent på bildene. Kjøp lange stjerneskudd i vanlig farge - det gir best resultat.  

  • Ta dere god tid. Så lenge dere har planlagt dette godt slik at alle gjestene har nok stjerneskudd er det ingen grunn til å forhaste dere. Ta dere god tid, enten det er brudevals, avslutningen på festen eller kun for bildene sin del. Nyt øyeblikket! 


Les mer
artikler Jan Ivar Vik artikler Jan Ivar Vik

Derfor bør dere vurdere å ha en "unplugged" vielse

En brud fortalte meg en gang om opplevelsen hun hadde fra sitt eget bryllup da hun kom gående opp kirkegulvet. Hun hadde gledet seg til å se alle gjestene. Men da dørene åpnet seg og hun kom gående inn...

Unplugged betyr frakoblet. Med en unplugged vielse menes en vielse hvor gjestene oppfordres til å legge bort kameraer, mobiltelefoner og heller være 100% tilstede i øyeblikket fremfor å knipse bilder.

Skrevet av tidligere medlem Jan Ivar Vik. Bilder oppdatert 2025.



En brud fortalte meg en gang om opplevelsen hun hadde fra sitt eget bryllup da hun kom gående opp kirkegulvet.

Hun hadde gledet seg til å se alle gjestene.

Men da dørene åpnet seg og hun kom gående inn så hun ikke et eneste ansikt. Hun fikk ikke sett reaksjonene deres fordi alle var gjemt bak mobiltelefoner, kameraer og lysende LCD-skjermer og opptatt med å knipse bilder. 

Dessverre er ikke dette et engangstilfelle. 

Be gjestene vente til dere står ute på kirketrappa med å ta opp telefonene, da snakker vi paparazzi-vibes som på bildet her. Her har både presten og fotografen tatt regi og informert gjestene. Foto: Bethine Elizabeth

Som bryllupsfotograf opplever jeg dette hele tiden; gjester som er mer opptatt av å prøve å få et skarpt bilde fremfor å være tilstede under den aller viktigste dagen til de to menneskene man er der for å feire.

Kanskje tenker gjestene at de gjør brudeparet en tjeneste ved å knipse masse bilder i løpet av dagen. "For da får jo brudeparet mange flere bilder å velge i senere, og fra mange ulike vinkler".

Men faktum er at dersom brudeparet har hyret en profesjonell bryllupsfotograf til å være med hele dagen, så får brudeparet de beste bildene ved at gjestene heller er tilstede, nyter øyeblikkene, smiler og koser seg sammen - uten å være gjemt bak et kamera eller opptatt med å dele bildene i sosiale medier. 

Det paradoksale med sosiale medier er at det nesten er viktigere å gi et inntrykk utad at man er tilstede i øyeblikket, fremfor å faktisk være det.

Og la oss være ærlige. Mobilbilder fra mørke kirker og langt bak i benkeradene blir sjelden veldig gode. Jeg har til gode å se et snapshot fra en av gjestenes mobilkameraer bli forstørret opp og hengt på veggen i stedet for et fra den innleide fotografen. Så la heller gjestene få en liten pause og stol på fotografen dere har hyret. Jeg tror faktisk gjestene deres innerst inne vil sette pris på det. 

Jeg vil så gjerne at dere som gifter dere skal kunne se tilbake på dagen og huske at deres nærmeste familie og venner var tilstede og koste seg sammen med dere. 

En unplugged vielse fra brudens perspektiv

Elin og Didrik giftet seg i Italia. De valgte å ha en unplugged utendørs vielse i Toscana på et gammelt vinslott. Jeg tok en liten prat med Elin for å høre hvordan de valgte å gjøre det, og hvorfor. 

- Hovedgrunnen til at vi valgte en "unplugged vielse" var fordi vi ikke ønsket noen skulle ødelegge sikten til den profesjonelle fotografen vår. I tillegg ønsket vi å se ansiktene på gjestene våre, ikke se inn i titalls mobiltelefoner. 

Vi ønsket dessuten at gjestene skulle få oppleve selve vielsen, i stedet for å være opptatt med mobiler og kameraer. Vi skrev informasjon om dette på bryllups-facebooksiden vår og ba i tillegg toastmaster minne gjestene på det rett før vielsen. 

Dette førte til en mye tettere kontakt mellom oss og gjestene under selve vielsen og i tillegg ingen "ødelagte" bilder for fotografen. Vi er veldig glad for at vi valgte å gjøre det på denne måten og vi kan sterkt anbefale en kamerafri vielse til alle andre par som planlegger bryllup! 

Det paradoksale med sosiale medier er at det nesten er viktigere å gi et inntrykk utad at man er tilstede i øyeblikket, fremfor å faktisk være det. 
— Jan Ivar Vik

Opplys gjestene deres

• Opplys i invitasjoner, bryllupsblogg/nettside og Facebook-gruppe om at dere ønsker en mobilfri vielse. Fortell hva og hvordan dere ønsker å ha det.

• Lag et hjemmelaget skilt som kan stå ved inngangen med en vennlig påminnelse om at dere ikke ønsker fotografering under vielsen.

• Husk at det er dere som bestemmer hvordan dere vil ha det på dagen deres, ingen andre.

• Dersom dere presiserer at det er deres (brudeparets) ønske, vil gjestene deres i større grad respektere avgjørelsen og det blir en mer positiv opplevelse for alle sammen.

• Forsøk å formulere det på en slik måte at gjestene sitter igjen med en følelse av at de faktisk bidrar og gjør dere en tjeneste ved å la kameraene ligge.

Forslag til formulering: 

Prest, vigsler eller toastmaster kan minne de fremmøtte gjestene om deres ønske om at gjestene lar kameraene ligge. Her er et forslag til hva de kan si: 

"Kjære gjester. Brudeparet ønsker at vi alle skal være 100% tilstede i øyeblikket og være vitne til denne spesielle dagen sammen. Vi ber dere derfor om å skru av kameraer og mobiltelefoner og at dere ikke tar bilder under vielsen. 

Brudeparet har hyret en svært dyktig fotograf som vil være sammen med oss hele dagen og dere vil få mulighet til å få en kopi av bildene etter bryllupet. 

Kos dere masse og jeg håper alle vil respektere brudeparets ønske om å la kameraene ligge.

Tusen takk!"




Skrevet av Jan Ivar Vik, et tidligere medlem av Blikkfangerne

Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Slik skaper dere masse liv på kirketrappen etter vielsen

Dere drømmer om magiske bilder på kirketrappen med konfetti og såpebobler, god stemning og masse liv. Med veldig enkle grep kan dere legge til rette for fantastisk stemning etter vielsen og en opplevelse som verken dere eller gjestene deres vil glemme med det første. Og bildene vil bli magiske, tro meg! 



Dere drømmer om magiske bilder på kirketrappen med konfetti og såpebobler, god stemning og masse liv. Men så kommer dagen, dere kommer ut av kirken og ingen av gjestene har med seg verken ris, såpebobler eller noe annet. Faktum er at dersom dere ikke har planlagt eller delegert ansvaret til noen av vennene deres, er sjansen små for at noen har ordnet dette på eget initiativ. 

Men med veldig enkle grep kan dere legge til rette for fantastisk stemning etter vielsen. Bittelitt planlegging er alt som skal til for å skape en opplevelse som verken dere eller gjestene deres vil glemme med det første. Og bildene vil bli magiske, tro meg! 

Her er mine tips til hvordan dere kan skape masse liv og god stemning etter vielsen, basert på mange års erfaring som bryllupsfotograf. 


Skrevet av Jan Ivar Vik, et tidligere Blikkfangerne medlem.


 

Riskasting på kirketrappen

Foto: Eva Helene Storm Hanssen, Moment Studio

Foto: Eva Helene Storm Hanssen, Moment Studio

Å kaste ris mot brudeparet etter vielsen er et fruktbarhetsrituale fra gammelt av. Tradisjonen har avtatt litt i moderne tid, blant annet fordi noen mener at ukokt ris er dødelig for småfugler som spiser det. Det er en myte skal man tro en del eksperter. Fugler er smarte og spiser generelt ikke mat de ikke tåler. Men dersom dere vil være helt sikker på å ikke skade småfugler kan gjestene få utdelt solsikkefrø i stedet. Uansett om det er ris eller solsikkefrø som blir kastet; det skaper masse liv og latter og bildene blir så mye mer levende!

 

Såpebobler i bryllup er moro

Det er alltid en god idé å engasjere gjestene med noe de kan gjøre etter vielsen. Og såpebobler er kjempemorsomt, både for store og små. Men de små bryllups-såpeboblene man får kjøpt er ikke alltid så godt synlige på bildene. Erfaringsmessig er det vanskelig å få til at alle gjestene blåser såpebobler samtidig og at de står plassert riktig i forhold til vindretning. Mitt tips: Vil dere ha perfekte såpebobler på bildene kan dere gå til anskaffelse av et par såpeboblemaskiner og overlate hovedansvaret til et par av gjestene. Ha dette i tillegg til såpebobler til alle gjestene, så ser det mer naturlig ut. Det høres kanskje litt voldsomt ut med såpeboblemaskiner, men de er verken spesielt dyre eller vanskelige å håndtere og de bråker ikke. De fås kjøpt i vanlige leketøysbutikker til 50-150 kr. pr. stk. Selv de rimelige modellene kan blåse hundrevis av bobler i minuttet. Dette kan jo være en fin oppgave - og ikke minst gave - til små brudepiker og brudesvenner. 

 

Konfetti starter festen

Alle synes det er gøy med konfetti. Det skaper masse liv på kirketrappen og bildene blir kjempestilige. Det finnes spesialkonfetti til bryllup som er biologisk nedbrytbar. Det gjør ryddejobben etterpå litt lettere. Konfetti finnes forøvrig i alle mulige farger og fasonger, til og med egne konfettikanoner. Det er også fullt mulig å lage konfetti selv. 

 

Roseblader er stilfullt

Det kan tenkes at dere ikke liker såpebobler eller ikke vil ha konfetti i håret. Da kan roseblader være perfekt. Kjøp inn roseblader som matcher fargene på brudebuketten eller øvrige detaljer. Det blir så utrolig fine bilder og skaper god stemning utenfor kirken. 

 

Streamers blir mer populært

Streamers er et nokså ukjent fenomen i Norge. Stoffstrimler som gjestene kan vifte med (som på bildet over) er perfekt dersom kirken ikke tillater riskasting eller konfetti. Men det finnes også andre varianter med strimler/lenker av papir eller stoff som kan kastes mot brudeparet. Gjør litt research og finn ut om dette kanskje kan være noe for dere. Et bildesøk på "wedding streamers" vil gi dere masse kreativ inspirasjon. Streamers er veldig vanlig i USA. 

Hvorfor ikke servere nybakte boller i vielsen? Ja takk sier vi! Foto: Renate Madsen



tre Praktiske tips til slutt

Husk å rydde etterpå. Eller rettere sagt: dere bør delegere ryddeansvaret til noen av vennene deres. Husk også at enkelte kirker kan ha forbud mot å kaste ris, konfetti osv. blant annet på grunn av et trangt tidsskjema mellom hver vielse. Med litt research og planlegging kommer dette til å gå kjempebra.

Spør en av gjestene deres eller toastmasteren om å organisere en naturlig passasje mellom gjestene deres som dere kan gå gjennom mens det blir kastet ris, konfetti, roseblader eller hva det måtte være. Når dere har familie og venner på hver side kan dere få øyekontakt og se alle gjestene deres før dere forlater kirken. Det vil automatisk gjøre at dere stråler mer, får mer naturlige smil, slapper mer av og det er hyggelig at gjestene blir mer synlige på bildene. 

Uansett hva dere planlegger: Dere må ikke glemme at bildene deres blir best om dere tør å by litt på dere selv. Husk at det er deres dag og dere kan gjøre akkurat det dere vil. Juble på kirketrappen, komme dansende mot bilen eller gjøre noe annet som ikke er forventet at dere skal gjøre. Slipp følelsene løs, kos dere og ha det gøy! Det blir det gode bilder av. 



Les mer