intervjuer Blikk Fangerne intervjuer Blikk Fangerne

Intervju med Michaela Klouda

Foto: Eva Helene Storm Hanssen, Moment Studio

Foto: Eva Helene Storm Hanssen, Moment Studio

Hvem er du og hvor holder du til?
Jeg er Michaela, er 34 år og Oslo-jente. Jeg er gift med en sunnmøring ved navn Remi, vi har en liten hund ved navn Vicky og sammen bor vi på Torshov i Oslo.

Jeg deler kontor med en annen Blikkfanget, Tone Tvedt, Sagene. Jeg jobber hovedsakelig som bryllupsfotograf, men krydrer det til med litt andre jobber som familie- og portrettfoto, i tillegg til å jobbe mer og mer med matfoto.
Når jeg ikke jobber liker jeg å reise, spise god mat og drikke deilig vin og gå på konserter.

Hvorfor ble du bryllupsfotograf?
Gjennom både skole og læretid hadde jeg alltid planer om å jobbe innenfor reklame- og motefotografi, og bryllupsfoto så jeg på som noe litt kjedelig og traust. Etter å ha jobbet innenfor reklamebransjen noen år merket jeg at det egentlig ikke var noe for meg, og at jeg ikke var så interessert i å fotografere en konstruert og perfekt virkelighet.

Jeg begynte så smått å fotografere bryllup og skjønte fort at jeg hadde havnet på riktig hylle. Som bryllupsfotograf får jeg jobbe med ekte mennesker, ekte følelser og fange ekte øyeblikk, noe som gir meg veldig mye og samtidig føler jeg at jeg gjør en jobb som betyr noe for andre mennesker. Som en bonus får jeg reise og oppleve både inn- og utland, jeg får smake på god mat og bryllupskaker og jeg får nye venner på veien. Helt perfekt!

Hvordan ser en typisk dag ut for deg når du ikke fotograferer bryllup?
Som selvstendig næringsdrivende er jeg så heldig å kunne styre arbeidsdagen min akkurat som jeg vil, så dagene blir ganske variert. Har jeg mye jobb sitter jeg på kontoret mitt på Sagene og redigerer bilder, har møter med brudepar, svarer på mail og diverse annet forefallende arbeid, men når jeg har mulighet tar jeg meg gjerne fri og går tur i skogen med hunden eller reiser på en spontan tur et sted.

Har du noen gang gjort en tabbe, og hvordan rettet du opp i det?
Ja, i løpet av snart ti år som fotograf har det så klart blitt noen tabber, noen små og noen større. To ganger har jeg gjort større tabber som har gått ut over kunder, og det er en grusom følelse. Men alle kan gjøre feil og i slike tilfeller er det eneste riktige å være ærlig og oppriktig og finne en løsning som kunden blir fonøyd med. Og det beste med å gjøre feil er at det alltid resulterer i lærdom, slik at man aldri gjør de samme feilene igjen og kan utvikle seg videre.

Vis oss et bilde som du er veldig fornøyd med. Hvorfor valgte du akkurat dette bildet?

MartineMartin-smakebit_MichaelaKloudaPhotography-123.jpg

Dette er for meg alt jeg liker i ett bilde; svarthvitt, bymiljø, en litt rar lokasjon, et uventet element, og ekte øyeblikk og ekte følelser.

Hvor er du og hva gjør du om 5 år?
Det er veldig vanskelig å svare på, for livet har sin egen vilje noen ganger. Jeg håper å fremdeles fotografere bryllup og kanskje har fått videreutviklet min lidenskap for mat og matlaging til noe mer enn bare en hobby?

Hvilken fotograf har inspirert deg mest opp gjennom årene?
Det er mange fotografer som har inspirert meg og vært med på å forme meg til den fotografen jeg selv er i dag. Først og fremst vil jeg nevne Eva Helene Storm Hanssen fra Moment Studio, hvor jeg gikk i lære, som har lært meg alt det grunnleggende innenfor foto og som fremdeles er en stor inspirasjonskilde. Jeg var så heldig å få jobbe som assistent for Marcel Leliënhof i et par år og han har også inspirert meg mye og lært meg å bli litt mer «rock’nroll» som han sier.
Ellers har jeg blitt mye inspirert av kunstfotografer som Joel-Peter Witkin og Francesca Woodman, og mestere som Annie Leibovitz og Anton Corbijn.
Av bryllupsfotografer elsker jeg bildene til f.eks. Samm Blake og Emilie White.

Hvilken fotograf synes du er mest spennende i Norge nå for tiden? (ikke nødvendigvis bryllup).
Christian Houge! Han er en av Norges mest spennende kunstfotografer og fotograferer mennesker og natur med en mørk undertone.

Beskriv ditt drømmebryllup å fotografere og hvor dette finner sted!
Jo mer personlig, jo bedre. Helt ærlig er jeg ganske lei av episke landskap og overdådige bryllup. Et utypisk sted for både vielse og fest, et brudepar med sans for mote og stil, som tør å gå utenfor boksen når det kommer til antrekk og som vil løpe gjennom skitne bygater med meg for å få kule bilder.
En avslappet fest med østers til forrett, pasta til hovedrett og kokosboller til dessert, en blomstereng, en hytte på en øde holme ved sjøen.
Drømmebryllupet er nok det aller mest personlige og mest intime bryllupet, uten tanker på trender og hva man må.

Hva er din guilty pleasure?
Å lese blogger (ikke av den informative typen), sminkevideoer på You-Tube, tv-serier med målgruppe 15 år gamle jenter, makaroni med ost, 90-talls syngedamer. Tror jeg stopper der.

Les mer
bryllup Blikk Fangerne bryllup Blikk Fangerne

Thomas og Therese - Bryllup på familiehytta utenfor Fredrikstad

Therese og Thomas giftet seg en nydelig juli-dag i Gamle Fredrikstad kirke. Etter vielsen gikk turen med båt ut til brudens familiehytte på Strømtangen utenfor Fredrikstad. Her feiret brudeparet med familie og venner til langt på natt. Med brudgommens selvskutte villsvin til hovedrett, 6 forskjellige typer hjemmebrygget øl og nydelige omgivelser ble dette en perfekt bryllupsdag for Thomas og Therese.  Fotograf Vegard Giskehaug fulgte paret hele dagen, sjekk bildene hans under!

Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Kan vi få alle de uredigerte bildene fra bryllupsdagen vår?

Du har sikkert hørt om råfiler før, eller RAW-filer som det heter. Noen ganger spør folk om de ikke bare kan få alle de uredigerte bildene fra fotograferingen, men hva betyr det? Kan man det egentlig?

Det korte svaret er på dette er: Nei.

Det bittelitt lengre svaret er: Nei, det har du ikke lyst til for disse bildefilene er helt ubrukelige for deg.


Skrevet av Eirik Halvorsen


For at du lettere skal forstå hva jeg snakker om så kan jeg begynne med å forklare at ei RAW-fil er et digitalt kamera sitt negativ. Ordet negativ kommer fra filmdagene hvor filmen (negativet) ble eksponert for lys inni kameraet. Ved hjelp av en kjemisk prosess i mørkerommet (også kalt fremkalling) blir bildet overførbart til papir slik at man kan ramme det inn og henge det opp på veggen. Alt dette er fortsatt helt likt i dagens digitale verden bare at man bytter ut filmen med en digital sensor og kjemikaliebadene med digitale redigeringsprogram.

Bildet til venstre er uredigert og bildet til høyre er ferdig redigert. Bruk slideren for å se forskjellen. Se alle bildene av Tove og Ruben når han frir til henne på bloggen til Eirik Halvorsen.

Det vil si at hvis du skal kunne se et digitalt bilde som .jpg-fil eller få det printet på et fint papir slik at du kan henge det på veggen så må den digitale RAW-fila fra kameraet fremkalles i et redigeringsprogram som Photoshop eller Lightroom. Det fins flere typer redigeringsprogrammer men disse to er de mest brukte blant profesjonelle fotografer. Alle fotografer kjenner utstyret sitt veldig godt og fotograferer med tanke på sluttresultatet. Ei RAW-fil rett ut fra kameraet ser ofte grå og flat ut og den inneholder utrolig mye informasjon som kan behandles i redigeringsprosessen. Det er her bildene kommer til live og det er her fotografen får satt sin look på hvordan bildene ser ut, bare se på eksemplene i denne posten ved å dra slideren frem og tilbake.

Bildet til venstre er uredigert og bildet til høyre er ferdig redigert. Bruk slideren for å se forskjellen. Se alle bildene til Krijah og Geethan på bloggen til Eirik Halvorsen.

En annen grunn for at du ikke har lyst på alle RAW-filene er fordi en fotograf tar mange flere bilder enn det som behøves. Det er ikke slik at man står og venter på et øyeblikk og tar ett bilde så er man ferdig med det. Hva om noen blunker på bildet? eller hva om motivet var i bevegelse og en hånd kom foran et ansikt? For å fange et øyeblikk må fotografen ta 10 bilder. Kanskje 30. Det høres kanskje mye ut men slik blir et godt bilde til. I redigeringsprosessen blir det ene bildet valgt ut og kommer videre til Oslo mens de andre ikke kommer med, hvis dette var en talentkonkurranse. For at du som kunde skal få kun det beste fra bryllupsdagen kan en fotograf ta mellom 2-4000 bilder som blir skalert ned til 3-500 ferdig redigerte bilder, alt etter hvor mange fotografen din leverer.

Bildet til venstre er uredigert og bildet til høyre er ferdig redigert. Bruk slideren for å se forskjellen. Se alle bildene fra bryllupet til Hanne og Erlend på bloggen til Eirik Halvorsen.

 

I dette bildet av Lene og Alexander ville jeg oppnå et par ting: (forts. under bildet)

Bildet til venstre er uredigert og bildet til høyre er ferdig redigert. Bruk slideren for å se forskjellen. Se alle bildene fra bryllupet til Lene og Alexander på bloggen til Eirik Halvorsen.

- De skal være silhuetter mot den lave kveldssola
- Sola skal skinne gjennom mellom dem et sted
- Refleksjonen deres skal vise i vannet under dem
- De skal holde i hendene og se på hverandre/være med hverandre
- Føttene deres skal være posisjonert slik at det faktisk ser ut som at de går og ikke står stille

For å få til alt dette og for å være så effektiv som mulig så forklarte jeg så godt jeg kunne hva jeg hadde i hodet mitt og prøvde å slippe at de måtte gå mange ganger frem og tilbake for å få tid til å gjøre andre bilder også. Det hele endte opp med 28 bilder på 19 sekunder for å oppnå det perfekte bildet jeg var ute etter. 

Bildet øverst til høyre er det beste og det som ble plukket ut. De andre er bare støy.

Bildet øverst til høyre er det beste og det som ble plukket ut. De andre er bare støy.

De 27 andre bildene er det jeg snakker om som er grunnen for at du som kunde ikke kan få alle bildene som ble tatt. Akkurat dette tilfellet med 28 bilder er nok i det meste laget men jeg vil påstå at for situasjonsbilder hvor folk beveger seg går det fort mellom 3 og 10 bilder for å få det ene perfekte. Å fotografere er en prosess og som fotograf så kan jeg den prosessen veldig godt og vet hva jeg skal se etter når jeg velger ut bilder. På den måten er jeg mest effektiv og kunden får det ferdige produktet til avtalt tid. 


Les mer
artikler Endre Hilleren artikler Endre Hilleren

Hvor mye koster en bryllupsfotograf?


Foto: Bethine Elizabeth

Hvorfor koster en profesjonell bryllupsfotograf det den gjør?

Når du planlegger den store dagen, er hvert valg viktig – inkludert hvilken bryllupsfotograf du velger. Med priser som starter på 40.000 kr og går oppover, kan du kanskje undre deg: Hva er det egentlig som ligger bak denne investeringen? La oss se nærmere på hva du faktisk får for denne investeringen, og hvorfor det er så mye mer enn bare noen timers fotografering.

Heldagsfotografering – Mer enn bare noen timer

Bryllupsfotografer som er medlemmer av Blikkfangerne tilbyr heldagsfotografering, der de følger brudeparet gjennom hele dagen – fra de første forberedelsene om morgenen til dansingen sent på kvelden. Dette betyr at de er til stede i 10 til 12 timer for å dokumentere både de store øyeblikkene og de små detaljene som gjør dagen unik.

Dette er ikke bare bilder – det er historien om dagen deres. La en fotograf fra Blikkfangerne fange øyeblikkene du aldri vil glemme.

Hvorfor du burde velge en profesjonell bryllupsfotograf

Når det gjelder bryllupsfotografering, er det forståelig at mange brudepar har spørsmål om pris. Bryllupsdagen er full av øyeblikk som aldri kan gjenskapes – blikk, smil og små detaljer som sammen forteller historien om akkurat dere. Å fange disse øyeblikkene krever langt mer enn å bare trykke på en knapp. Det krever erfaring, omtanke og tid.

Bak hvert bilde ligger timer med arbeid

Det er lett å tro at bryllupsfotografens jobb handler om noen få timer med fotografering på selve dagen. Men bak hvert bilde ligger mange timers forberedelser, investering i utstyr og et øye som er trent til å fange de mest ekte og uventede øyeblikkene.

Foto: Bethine Elizabeth

Verdien av profesjonell fotograf

Når du investerer i en profesjonell bryllupsfotograf, handler det ikke bare om å få bilder; det handler om å få minnene dine bevart på en fantastisk måte. En dyktig bryllupsfotograf forstår hvordan fange essensen av dagen, de ekte øyeblikkene og den stemningen som omgir bryllupet, slik at minnene lever videre i mange år fremover.

Selv om kostnadene kan virke høye, er det viktig å se på den verdifulle tiden og innsatsen som legges inn i bryllupet ditt for å sikre at dine spesielle øyeblikk blir fanget og forvaltet med profesjonalitet og kjærlighet. Dette er minner som vil vare livet ut, og er en investering som helt klart er verdt det.


Det er i de små, uventede øyeblikkene at magien skjer. Sørg for at disse minnene blir bevart av noen som virkelig ser dem.

Tiden investert i ditt bryllup

Når en av fotografene i Blikkfangerne tar del i bryllupsdagen din, handler det om langt mer enn selve dagen. Det handler om å investere tid og krefter i å forstå hvem du er, hva du ønsker, og hvordan man kan fange de øyeblikkene som virkelig betyr noe for deg.

Forberedelser før bryllupet

Før bryllupet bruker vi tid på forberedelser, møter og planlegging for å bli kjent med deg og din historie. Alt tilrettelegges for at dagen skal bli så personlig og avslappet som mulig.

Tilstede hele dagen

På selve dagen er vi til stede fra morgen til kveld for å dokumentere de store og små øyeblikkene – fra forventningsfulle blikk før vielsen til den fantastiske stemningen på dansegulvet. Vi fanger essensen av dagen slik at minnene blir levende igjen, hver gang dere ser på bildene.

Redigering og etterarbeid

Etter bryllupet fortsetter arbeidet med å redigere og nøye kuratere bildene for å sikre at hvert eneste bilde gjenspeiler de ekte følelsene og øyeblikkene fra dagen. Denne prosessen tar tid, men resultatet er verdt det – et varig minne fra en dag dere aldri vil glemme.

Les mer