artikler Jan Ivar Vik artikler Jan Ivar Vik

Utendørs vielse - bryllupsfotografens drøm

Utendørs vielse. Ordet i seg selv kan kanskje virke avskrekkende på ethvert vordende brudepar i dette langstrakte landet som har ordene «furet værbitt» i nasjonalsangen. Og sant er det, Norge er et land med mye vær, og sommerbryllup er ikke nødvendigvis en garanti for å få flott vær på bryllupsdagen. Men fordelene og det unike ved å ha en utevielse vil nok langt på vei overskygge den lille muligheten for å få skikkelig uvær på bryllupsdagen.


Skrevet av: Synnøve Seljeseth, Lieben Foto


Fotografene i Blikkfangerne har vært vitner til mang en vakker utevielse, og de kan nok trygt si at ingen av brudeparene de har fotografert har angret i etterkant på at de valgte å ha sin vielse utendørs!

I utlandet har det i lange tider vært vanlig å gifte seg utendørs. Det har nok ikke vært like vanlig i Norge, kanskje mye på grunn av tradisjonen med å gifte seg i en kirke, og til dels kanskje for at mange ser på det som risikabelt med tanke på norske værforhold. Når vi nå engang bor i det landet vi gjør, og været kan være såpass uforutsigbart, kan det være smart å ha et alternativ eller en plan b i tilfelle det skulle bli veldig dårlig vær på bryllupsdagen. Det kan være å ha et telt e.l. i bakhånd, ponchoer eller paraplyer til gjestene, kanskje et alternativ innendørs. Men husk at litt ruskevær er ikke farlig, og kan gi like flotte bilder som en strålende solskinnsdag.

Foto: Vegard Giskehaug

Foto: Vegard Giskehaug

Sett fra bryllupsfotografens ståsted, er det mange fordeler ved utevielser. Man trenger ikke å tenke på mørke kirker med dårlig lys, noe som betyr at man har gode lysforhold som vil resultere i bedre bilder. Fotografen vil normalt ha svært god plass til å bevege seg på, noe som betyr at det er gode muligheter til å få bilder fra flere vinkler, lettere å få bilder av brudepars og gjesters reaksjoner, detaljer etc. 

Når man er så heldig å bo i et land som Norge, er det ikke vanskelig å finne fantastiske steder for utevielser. I nydelig natur, eller på et sted som kanskje er spesielt for brudeparet kan man få en unik setting for en vielse. 

Når det gjelder utevielser, er det lurt å sjekke opp på forhånd hvilke lover og regler som gjelder for stedet dere ønsker å gifte dere. Skal dere ha humanistisk vielse, borgerlig vielse eller ønsker dere å bli viet av en prest? Det begynner å bli mer vanlig at man kan finne noen som vil vie dere utendørs, men det finnes fortsatt prester som ikke ønsker å vie andre steder enn i kirken. Dere må kontakte prestekontoret, og deretter er det opp til presten om han eller hun er åpen for å vie utendørs. En humanistisk vielse kan i utgangspunktet gjøres hvor paret selv ønsker. 

Disse kan utføre vigsler etter ekteskapsloven:

  • Prest i Den norske kirke

  • Forstander i registrert trossamfunn som har vigselsrett

  • Sermonileder eller tilsvarende i livssynssamfunn

  • Notarius publicus

  • Norsk utenrikstjenestemann

  • Unitarforbundet

  • Sosialhumanistene

  • Human-Etisk Forbund

Husk å være tidlig ute med å bestille vigsler, da det ofte er stort trøkk på de mest populære datoene i sommermånedene. 

Det er vel knapt noen som har så mye erfaring med og forståelse for lysforhold, sol, lys/skygge enn bryllupsfotografen din. Så er du usikker angående sted og opplegg for din utendørs vielse, ikke vær redd for å spørre fotografen din om råd, de vil sannsynligvis være mer enn villige til å bidra med sin erfaring på området! Sannsynligvis vil nok han/hun være veldig glad for å bli spurt, og kan komme med gode råd om lokasjon, lysforhold, tidspunkt for vielse etc. Så bruk fotografen din, de vil alltid være interessert i å hjelpe, siden deres felles mål vil være å sitte igjen med best mulig bilder fra deres utevielse.

Brudeparets egne erfaringer

Men en ting er fotografenes syn på temaet, vi må også få høre fra et brudepar om deres erfaring med utevielse. Kaja og Jonas valgte å gå for utendørs seremoni, endatil på Nordvestlandet. Da gjelder det å ha is i magen, og det lønte seg! 

«Vi ønsket å ha en utevielse fordi vi syntes det ga en ekstra fin ramme rundt et bryllup som skulle finne sted på en midtsommerdag. Stedet vi hadde sett oss ut var en nydelig prydhage utenfor et gammelt herskapshus, Chateauet i Molde. Da vi fant ut at dette var mulig å leie var valget enkelt. Vi fikk deretter tak i en vigsler som godkjente dette som vigselssted. 

I og med at man aldri kan være sikker på været en sommerdag i Norge var det viktig for oss å ha mulighet til å trekke inn i en bygning.  Dette viste seg også praktisk i forhold til servering etter seremonien og tilgang til toaletter. Når man velger utevielse blir det naturlig nok litt mer planlegging og praktisk arbeid med å klargjøre stedet før vielsen, med sitteplasser, "alter", mikrofon/høyttaler, blomster ol., men dette kan gjøres ganske enkelt.

Vi fikk god hjelp av venner og familie rundt den praktiske gjennomføring på selve dagen. Og det ble absolutt en drømmedag! I etterkant er vi strålende fornøyde med valget om å holde vårt bryllup utendørs. Vi fikk nydelig vær og en fantastisk dag med mennesker vi er glade i. Det hjelper også med skryt fra gjestene som for første gang opplevde vielse utendørs i en vakker hage.»

Foto: Lieben FotoKaja og Jonas valgte å ha vielsen sin utendørs - og angret absolutt ikke på det valget!

Foto: Lieben Foto

Kaja og Jonas valgte å ha vielsen sin utendørs - og angret absolutt ikke på det valget!


Da gjenstår det bare å vise noen nydelige eksempler på utevielser, foreviget av noen av fotografene i Blikkfangerne. Forhåpentligvis kan det inspirere og motivere flere vordende brudepar til å ta valget om å smis i hymens lenker utendørs… Enjoy!

Foto: Eline Jacobine

Foto: Eline Jacobine

Foto: Eline Jacobine

Foto: Eline Jacobine

Foto: Tone Molnes
Foto: Tone Molnes
Foto: Camilla Andersen

Foto: Camilla Andersen

Foto: Camilla Andersen

Foto: Camilla Andersen

Foto: Jan Ivar Vik

Foto: Jan Ivar Vik

Foto: Vegard Giskehaug

Foto: Vegard Giskehaug

Foto: Jan Ivar Vik

Foto: Jan Ivar Vik


Les mer
artikler Jan Ivar Vik artikler Jan Ivar Vik

Bilder i full oppløsning. Hva betyr det?

vikfoto.jpg

De fleste fotografer i dag tilbyr at du som kunde kan få ferdigredigerte bilder i full oppløsning. Hva betyr dette i praksis for deg som kunde? Og hva er forskjellen på lav og høy oppløsning? 


Skrevet av Jan Ivar Vik


Se for deg bildet ditt som en pizzadeig.

Et bilde med lav oppløsning er som en liten deig. Den er fin til å kjevle ut som en knøttliten pizzabunn på noen få cm. i diameter. Men straks du prøver å dra eller kjevle den større får du problemer. Den blir fort dradd i stykker, hullete og ødelagt. Har du en stooor pizzadeig derimot har du muligheter til å lage mange perfekte små pizzabunner om du vil det, eller lage noen ordentlig store pizzaer. Det er helt opp til deg. 

Slik er det med bildet ditt også. Du bør ikke prøve å forstørre et bilde med lav oppløsning, det vil ikke se pent ut. Det blir pixlete (kornete), uskarpt og resultatet blir ikke bra. Har du et bilde i høy/full oppløsning er dette veldig stort og du vil derfor ha mulighet til å lage store forstørrelser. 

Stor og liten eller høy og lav - dette er relative begreper. Men for å gi en liten guide kan man grovt si følgende: 

Lav oppløsning

Bilder hvor den lengste siden er mindre enn 1500 pixler blir gjerne kalt lavoppløslige. Dette er bilder som funger fint til skjermvisning, for eksempel på Facebook. Men prøver du å printe større bilder enn 10x15cm vil det gå utover kvaliteten. 

Høy oppløsning

Bilder hvor den lengste siden er større enn 3500 pixler kalles høyoppløselige bilder. Mange av dagens kameraer leverer bilder med full oppløsning på nærmere 5-6000px. Bilder med høy oppløsning egner seg utmerket både til større forstørrelser som du kan henge på veggen og til skjermvisning og sosiale medier. 

Obs: Det er stor forskjell på ferdigredigerte bilder i full oppløsning i JPG-format og RAW-filer. Ingen respekterte fotografer sender fra seg uredigerte RAW-filer til privatkunder. Vi har tidligere skrevet litt om det i denne artikkelen: Kan vi få alle de uredigerte bildene fra bryllupsdagen vår? 


Les mer
blikkfangerne community Blikk Fangerne blikkfangerne community Blikk Fangerne

Blikkfangernes favoritter: Solnedgang

Solnedgang er helt klart den delen av dagen hvor flest fotografer elsker å fotografere. Lav sol med varmt, gyllent lys, lange skygger og nydelige farger på himmelen, hva er det å ikke elske?!
Vi i Blikkfangerne oppfordrer alltid brudeparene våre til å sette av litt tid til fotografering rett før sola går ned, men det er så klart ikke alltid at man er så heldig å få fint vær med vakker solnedgang. Det er vel kanskje det eneste man ikke kan planlegge på den store bryllupsdagen, været? Men det finnes heldigvis andre type fotograferinger som kan tilrettelegges etter været, blant annet vår favoritt kjærestefotografering eller forlovelsesfotografering!

I sommer oppfordret vi både våre egne medlemmer, men også alle andre fotografer på Instagram til å fotografere både brudepar og andre par i solnedgang og tagge oss med #blikkfangernesolnedgang. Nå har vi plukket våre favoritter, og det er en god blanding av bilder fra både Blikkfangere og andre flinke fotografer.

(Psst: Du kan allerede nå tagge dine beste bilder i regnvær med #blikkfangerneregn, så kanskje vi plukker ut et av dine bilder neste gang!)

Foto: Michaela Klouda 
Foto: Annett Rek
Foto: Eivind Horne
Les mer
bryllup Jan Ivar Vik bryllup Jan Ivar Vik

Bryllupet til Astrid og Jonathan på Gamle Logen

Eva fra Moment har fotografert dette nydelige bryllupet i Oslo. Astrid og Jonathan giftet seg i Ullern kirke og feiret dagen på Gamle Logen. Både brud og brudgom startet dagen på Grand Hotel der de gjorde seg klare. bryllupsportrettene ble tatt på Akershus festning som ligger vegg i vegg med Gamle Logen. Som dere kan se av bildene var dagen nøye planlagt og var stappfull av nydelige detaljer!

Les mer
artikler Jan Ivar Vik artikler Jan Ivar Vik

Stjerneskudd i bryllup

Høsten er her og vi merker at dagene blir kortere og mørket kommer snikende. Planlegger du høstbryllup eller vinterbryllup? Utnytt mørket og sett stemningen med stjerneskudd.

Høsten er her og vi merker at dagene blir kortere og mørket kommer snikende. Planlegger du høstbryllup eller vinterbryllup? Utnytt mørket og sett stemningen med stjerneskudd. 


Skrevet av Jan Ivar Vik


Mange bryllupstrender kommer fra USA.

Der har de et eget begrep for stjerneskudd i bryllup, nemlig "sparkler exit" eller "sparkler send-off", hvor man tar farvel med brudeparet etter festen omgitt av stjerneskudd.

Men man trenger ikke vente helt til festen nærmer seg slutten for å fyre opp stjerneskudd. Det finnes mange måter man kan bruke stjerneskudd i bryllup - og det skaper en fantastisk stemning.

Jeg tenkte å dele noen av mine beste tips med dere og litt inspirasjon til hvordan dere kan bruke stjerneskudd i bryllupet deres. 

 

På kirketrappen

Om høsten og vinteren blir det fort mørkt. I stedet for å se det som en begrensning kan man heller utnytte muligheten! Stjerneskudd på kirketrappen er et supert alternativ til ris, konfetti og såpebobler. 

 

Stjerneskudd til mottakelsen

Gjør noe gøy ut av mottakelsen! Hvorfor ikke planlegge det slik at dere blir møtt av alle gjestene deres utenfor festlokalet i et hav av stjerneskudd før bordsettingen? Det setter stemningen for resten av kvelden - garantert! 

 

Kakeskjæring med pyro

Det kan absolutt anbefales å krydre kakeskjæringen med stjerneskudd og pyroeffekter. Det kan være lurt å tenke gjennom hvordan omgivelsene og lyssettingen ser ut der dere skal ha festen, slik at opplevelsen blir best mulig for dere og gjestene deres - og slik at bildene deres fra dagen blir best mulig. 

 

Brudevals utendørs 

De aller fleste velger å ha brudevalsen innendørs. Men ønsker du å gi dere selv og gjestene deres en opplevelse litt utenom det vanlige? Flytt dansegulvet ut og gi gjestene stjerneskudd eller noen andre former for lys og nyt deres første dans som mann og kone under en åpen himmel. Så kan dere heller trekke inn i varmen etterhvert og fortsette festen ut i de sene nattetimer inne. 

 

Avslutt kvelden med fyrverkeri

Fyrverkeri er man gjerne vitne til én gang i året. På nyttårsaften. Men da blir man gjerne overveldet av fyrverkeri og raketter overalt. Tenk å ha hele himmelen for seg selv når dere sender opp fyrverkeri mot slutten av festen! Det skaper en kjempeflott opplevelse, både for gjestene og for dere selv.  

 

Praktiske tips:

  • Små stjerneskudd har en kort brenntid. Velg lange stjerneskudd, og gi hver av gjestene flere stjerneskudd hver slik at de kan fyre opp nye før de brenner ut slik at man kan ha seansen gående så lenge som dere selv ønsker. Husk at det tar litt tid før alle gjestene er klare og har fått tent sine stjerneskudd. 

  • Planlegg seansen nøye slik at noen av gjestene deres har ansvaret og kan plassere gjestene der de skal stå, dele ut stjerneskudd og lightere, gi nødvendige instrukser osv.

  • Lag en liten plan for hva dere gjør med de utbrente stjerneskuddene etterpå. 

  • Det finnes utallige varianter av stjerneskudd i alle slags farger og fasonger. Ikke bry dere om det - de ulike formene synes ikke uansett og forskjellige farger blir ikke alltid så pent på bildene. Kjøp lange stjerneskudd i vanlig farge - det gir best resultat.  

  • Ta dere god tid. Så lenge dere har planlagt dette godt slik at alle gjestene har nok stjerneskudd er det ingen grunn til å forhaste dere. Ta dere god tid, enten det er brudevals, avslutningen på festen eller kun for bildene sin del. Nyt øyeblikket! 


Les mer
bryllup Blikk Fangerne bryllup Blikk Fangerne

Torsdagsbryllup på Grünerløkka i Oslo av Eirik Halvorsen

Skal du gifte deg og planlegger bryllup? Sitter du og prøver å finne lørdagen som passer best? Stopp en halv… hvem har sagt at du trenger å gifte deg på en lørdag? Tone og Sven ville ha et laid back bryllup med fokus på fest og kos og bestemte seg for å holde det på en… *trommevirvel* …TORSDAG!

Hvilken dag vil du gifte deg på, og når på året er meste perfekt for deg? La oss høre i en kommentar under :)

Kjolen til Tone er designet av Henninen Design
Frisør: Wicked House
Lokale: Ingensteds


 

Skrevet og fotografert av Eirik Halvorsen


Vil du se forlovelsesbildene deres? Sjekk ut blogginnlegget på hjemmesiden til Eirik Halvorsen (trykk på bildet for å komme dit):

Les mer
bryllup Blikk Fangerne bryllup Blikk Fangerne

Bryllup i Roma av Moment Studio

002-rome-wedding-photographer.jpg

Silje og Tommy giftet seg i Roma, på vakre Villa Miani. Vielsen foregikk i hagen med utsikt over Roma og man kan se Vatikanet i bakgrunnen. Silje er en av planleggerne bak Glennewedding så her var ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det bugnet av vakre detaljer og ikke minst blomster. Mye blomster!

Brudeparet ønsket seg bryllupsbilder som viste litt av Roma og det ville vi ikke fått til på selve dagen. Vi avtalte derfor å møtes tidlig mandag morgen i det solen sto opp for å ta litt flere bryllupsbilder. Det er ganske fascinerende å se hvordan en by som Roma ser ut så og si uten mennesker.

Fotograf: Moment Studio
Bryllupsplanlegger: Glennewedding
Kjole: Leila Hafzi
Venue: Villa Miani

Planer om å gifte deg i utlandet? Les vår guide med nyttige tips for planlegging av bryllup i et annet land.

Les mer
blikkfangerne community Blikk Fangerne blikkfangerne community Blikk Fangerne

Norges fineste forlovelsesbilder?

Det er ikke til å stikke under en stol at vi i Blikkfangerne elsker forlovelsesbilder. Det er en så fantastisk mulighet for kommende brudepar og fotograf til å bli bedre kjent under rolige og kontrollerte omgivelser. Det er også en sjanse til å få litt fri fra bryllupsplanlegging og kun være med hverandre en liten stund. 

I mai hadde vi en kampanje på Instagram og oppfordret fotografer i Norge til å tagge forlovelses- og kjærestebildene de publiserte med #blikkfangerneforlovelse. Her er våre favoritter med en lett blanding av både medlemmer og ikke-medlemmer :)

Les også: 5 grunner til å ta forlovelsesbilder

Inspirert? Våre medlemmer fotograferer bryllup over hele landet. Se gjennom profilene våre og kontakt din favoritt allerede i dag. Det er bedre å starte samtalen tidlig enn å være for sent ute!

Les mer
artikler Jan Ivar Vik artikler Jan Ivar Vik

Derfor bør dere vurdere å ha en "unplugged" vielse

En brud fortalte meg en gang om opplevelsen hun hadde fra sitt eget bryllup da hun kom gående opp kirkegulvet. Hun hadde gledet seg til å se alle gjestene. Men da dørene åpnet seg og hun kom gående inn...

Unplugged betyr frakoblet. Med en unplugged vielse menes en vielse hvor gjestene oppfordres til å legge bort kameraer, mobiltelefoner og heller være 100% tilstede i øyeblikket fremfor å knipse bilder.

Skrevet av tidligere medlem Jan Ivar Vik. Bilder oppdatert 2025.



En brud fortalte meg en gang om opplevelsen hun hadde fra sitt eget bryllup da hun kom gående opp kirkegulvet.

Hun hadde gledet seg til å se alle gjestene.

Men da dørene åpnet seg og hun kom gående inn så hun ikke et eneste ansikt. Hun fikk ikke sett reaksjonene deres fordi alle var gjemt bak mobiltelefoner, kameraer og lysende LCD-skjermer og opptatt med å knipse bilder. 

Dessverre er ikke dette et engangstilfelle. 

Be gjestene vente til dere står ute på kirketrappa med å ta opp telefonene, da snakker vi paparazzi-vibes som på bildet her. Her har både presten og fotografen tatt regi og informert gjestene. Foto: Bethine Elizabeth

Som bryllupsfotograf opplever jeg dette hele tiden; gjester som er mer opptatt av å prøve å få et skarpt bilde fremfor å være tilstede under den aller viktigste dagen til de to menneskene man er der for å feire.

Kanskje tenker gjestene at de gjør brudeparet en tjeneste ved å knipse masse bilder i løpet av dagen. "For da får jo brudeparet mange flere bilder å velge i senere, og fra mange ulike vinkler".

Men faktum er at dersom brudeparet har hyret en profesjonell bryllupsfotograf til å være med hele dagen, så får brudeparet de beste bildene ved at gjestene heller er tilstede, nyter øyeblikkene, smiler og koser seg sammen - uten å være gjemt bak et kamera eller opptatt med å dele bildene i sosiale medier. 

Det paradoksale med sosiale medier er at det nesten er viktigere å gi et inntrykk utad at man er tilstede i øyeblikket, fremfor å faktisk være det.

Og la oss være ærlige. Mobilbilder fra mørke kirker og langt bak i benkeradene blir sjelden veldig gode. Jeg har til gode å se et snapshot fra en av gjestenes mobilkameraer bli forstørret opp og hengt på veggen i stedet for et fra den innleide fotografen. Så la heller gjestene få en liten pause og stol på fotografen dere har hyret. Jeg tror faktisk gjestene deres innerst inne vil sette pris på det. 

Jeg vil så gjerne at dere som gifter dere skal kunne se tilbake på dagen og huske at deres nærmeste familie og venner var tilstede og koste seg sammen med dere. 

En unplugged vielse fra brudens perspektiv

Elin og Didrik giftet seg i Italia. De valgte å ha en unplugged utendørs vielse i Toscana på et gammelt vinslott. Jeg tok en liten prat med Elin for å høre hvordan de valgte å gjøre det, og hvorfor. 

- Hovedgrunnen til at vi valgte en "unplugged vielse" var fordi vi ikke ønsket noen skulle ødelegge sikten til den profesjonelle fotografen vår. I tillegg ønsket vi å se ansiktene på gjestene våre, ikke se inn i titalls mobiltelefoner. 

Vi ønsket dessuten at gjestene skulle få oppleve selve vielsen, i stedet for å være opptatt med mobiler og kameraer. Vi skrev informasjon om dette på bryllups-facebooksiden vår og ba i tillegg toastmaster minne gjestene på det rett før vielsen. 

Dette førte til en mye tettere kontakt mellom oss og gjestene under selve vielsen og i tillegg ingen "ødelagte" bilder for fotografen. Vi er veldig glad for at vi valgte å gjøre det på denne måten og vi kan sterkt anbefale en kamerafri vielse til alle andre par som planlegger bryllup! 

Det paradoksale med sosiale medier er at det nesten er viktigere å gi et inntrykk utad at man er tilstede i øyeblikket, fremfor å faktisk være det. 
— Jan Ivar Vik

Opplys gjestene deres

• Opplys i invitasjoner, bryllupsblogg/nettside og Facebook-gruppe om at dere ønsker en mobilfri vielse. Fortell hva og hvordan dere ønsker å ha det.

• Lag et hjemmelaget skilt som kan stå ved inngangen med en vennlig påminnelse om at dere ikke ønsker fotografering under vielsen.

• Husk at det er dere som bestemmer hvordan dere vil ha det på dagen deres, ingen andre.

• Dersom dere presiserer at det er deres (brudeparets) ønske, vil gjestene deres i større grad respektere avgjørelsen og det blir en mer positiv opplevelse for alle sammen.

• Forsøk å formulere det på en slik måte at gjestene sitter igjen med en følelse av at de faktisk bidrar og gjør dere en tjeneste ved å la kameraene ligge.

Forslag til formulering: 

Prest, vigsler eller toastmaster kan minne de fremmøtte gjestene om deres ønske om at gjestene lar kameraene ligge. Her er et forslag til hva de kan si: 

"Kjære gjester. Brudeparet ønsker at vi alle skal være 100% tilstede i øyeblikket og være vitne til denne spesielle dagen sammen. Vi ber dere derfor om å skru av kameraer og mobiltelefoner og at dere ikke tar bilder under vielsen. 

Brudeparet har hyret en svært dyktig fotograf som vil være sammen med oss hele dagen og dere vil få mulighet til å få en kopi av bildene etter bryllupet. 

Kos dere masse og jeg håper alle vil respektere brudeparets ønske om å la kameraene ligge.

Tusen takk!"




Skrevet av Jan Ivar Vik, et tidligere medlem av Blikkfangerne

Les mer