bryllup Vegard Giskehaug bryllup Vegard Giskehaug

Sommerbryllup på Odden Gård - av Vegard Giskehaug

bryllup skien strand kilebygda 022.JPG

Sara og Adrian giftet seg på idylliske Oddengård 20 minutter utenfor Skien på en fantastisk sommerdag. Med stekende sol og en av de vakreste utevielsene jeg har opplevd ble stemningen satt. Sara og Adrian er den typen mennesker som har følelsene på utsiden og konstant går rundt med et stort smil! Dette smitter selvsagt over på alle andre, og gjorde at stemningen alltid var på topp. Det var en stor glede å få være med å dokumentere denne dagen!

Leverandører:

Sara: Brudekjolen er designet av Lusan Mandongus, kjøpt i Judys Atelier. Skoene er fra Bianco og øreringene fra Mestergull. Ringene ble spesiallagd hos Gullsmed Berglihn.
Adrian: Svart dress og blomsterskjorte fra Tiger of Sweden, Gant klokke, brune Riccovero sko, grønn sløyfe fra Michaelis og grønne bukseseler bestilt fra Trendhim.
Blomster: Frk. Flora, Porsgrund Porselenfabrikk
Hår: Marthe Øyri
Liveband: Ove Thorkildsen og Petter Dahlgren.
Dekor & planlegging: Helén Rosvold Andersen

Foto: Vegard Giskehaug


Liker du Vegard Giskehaugs bilder og er på jakt etter bryllupsfotograf?

Les mer
artikler Vegard Giskehaug artikler Vegard Giskehaug

Taler i bryllup - Hva er lurt å tenke på?

Alle har vi nok vært der, gjest i et bryllup med altfor lange og altfor mange taler. I denne artikkelen går vi gjennom hvordan dere som brudepar kan sette smarte begrensninger som gjør at bryllupsfesten deres ikke blir et eneste stort talemaraton. Skal du selv holde en tale og lurer på hvor du skal begynne har vi samlet våre tips om dette også.

Alle har vi nok vært der, gjest i et bryllup med altfor lange og altfor mange taler. I denne artikkelen går vi gjennom hvordan dere som brudepar kan sette smarte begrensninger som gjør at bryllupsfesten deres ikke blir et eneste stort talemaraton. Skal du selv holde en tale og lurer på hvor du skal begynne har vi samlet våre tips om dette også!

Før vi fortsetter vil vi si at taler i bryllup er en utrolig fin ting, og de fleste bryllupsfotografer elsker å høre på (gode) taler. En tale kan bli en fantastisk opplevelse både for brudepar, gjester og taleren selv, og det er det vi med denne artikkelen vil hjelpe til med. 

Hva kan dere som brudepar gjøre for å sikre en god balanse mellom taler, mingletid og fest?

Legge opp løpet
Ingen blir invitert i bryllup og tenker, YES, gleder meg til å sitte på en stol og høre på taler hele kvelden. Så gjør det enkelt for både dere selv og gjestene deres, sett begrensninger. Avklar på forhånd hvem som skal få tale og be toastmasteren si dette høyt og tydelig helt i starten av middagen. «Talelisten er satt og det er dessverre ikke anledning for flere taler».

Om barndomsveninnene har planlagt et overraskelsesinnslag, gjør selvsagt et unntak, men ved å opplyse om at lista er satt slipper dere 10 ‘på sparket’ taler.

Zzzzzzzzz
En lang tale er ofte en kjedelig tale. Hvorfor? Fordi det skal utrolig mye til å fylle en tale på mer enn 5 minutter med godt innhold. I et bryllup er det helt greit at brudens far holder på i 20 minutter, men om alle talerne skal snakke i 20 min da blir det laber stemning.

En god tale er (99 av 100 ganger) en kort tale. Så gjør jobben lett for talerne og for dere selv, sett en tidsbegrensning. Vi anbefaler max 5 minutter.

Takk for maten?
Fotografene i Blikkfangerne har til sammen vært med i over 1000 bryllup. Vi har hørt mange takk for maten taler. Noen gode og mange dårlige. Noe som går igjen er at taleren føler at denne aller siste talen må være ekstra morsom, men den blir dessverre ikke det. Den blir litt småklein og litt for lang. For guess what, alle gjestene vil helst gå fra bordene og strekke på beina nå. De vil ikke høre på en lang monolog hvor menyen blir ramset opp på ny, noen dårlige vitser funnet på nett blir presentert, og hvor taleren bare må fortelle om noen barndomsminner med brudgommen. Stopp!

En god takk for maten tale inneholder «takk for maten, takk til kokker og serveringspersonell», og ikke så mye mer. Som med alle andre deler av bryllupet deres er det lov å legge til og fjerne elementer. Kanskje er ‘takk for maten’ talen ikke så viktig, men kan utføres i enkelhet av toastmaster som en fin slutt på hans/hennes oppgave?


Hva med deg som skal holde tale i bryllup?

Det er klart vi har gode råd til deg også.

  1. Forbered deg! Dette er en no-brainer og trengs vel egentlig ikke å forklares nærmere.

  2. Notater: Ja, du må ha en plan. Veldig få klarer å holde en tale på sparket på en god måte. Aller best er det å skrive ned talen din i stikkordsform, da blir du mer fri fra manus enn om du skriver den ord for ord. 

  3. Talen på mobil? Nei. Det ødelegger rett og slett litt av romantikken når brudgommen står og holder en tale med mobilen i hånda. Dette er ikke en big deal, men det er ikke vanskelig å printe/skrive talen på noen ark eller kort. Det samme gjelder om du er gjest, brud eller mormor :)

  4. Humor: Talen din trenger ikke være et standup show. Ærlige og rørende taler er ofte de aller beste, og om du vil bruke humor, sørg for at poengene dine er gode nok. Husk at feilslått humor = pinlig stillhet.

  5. Du måtte ha vært der. Intern humor/opplevelser er ikke en god idé. Med mindre du kommer til et utrolig morsomt poeng til slutt som alle skjønner.

  6. Short n’ sweet: Hold talen kort! Har du fått beskjed om max 5 minutter, hold deg innenfor det. Har du ikke fått noen tidsbegrensning, hold deg fortsatt innenfor 5 minutter. Øv deg på å lese talen høyt hjemme noen ganger, og ta tiden.

  7. Hvem er talen til? Til slutt, husk at talen hovedsaklig er til brudeparet og ikke til gjestene. Den handler ikke om deg, så ikke gi deg selv en stor rolle i talen. Pinlige historier/drite ut brud/brudgommen: not ok.

  8. Google: Og helt til slutt, unngå å starte talen med å si, «jeg har aldri holdt en tale før, så jeg googlet det og fant ut at…»

Skrevet av Vegard Giskehaug

Les mer
lokaler Blikk Fangerne lokaler Blikk Fangerne

Bryllup på Astral i Oslo

Flott interiør og god stemning inne på Astral. Foto: Vegard Giskehaug

Flott interiør og god stemning inne på Astral. Foto: Vegard Giskehaug

Astral opna dørene for første gong i 2016. Restauranten ligg sentralt til i hovudstaden og har lokala sine i ein del av det tidligare industriområdet til Lilleborg. Omkransa av industribygg, og med Akerselva glidande forbi på nordaustsida, ligg restauranten vakkert og skjerma til. Lokalet har eit røft og industrielt preg. Store vindaugsflater og moderne inventar gir også gode rammer for brudepar som ønsker bryllupet sitt i eit urbant, unikt og utradisjonelt miljø.


Skrevet av: Kristianne Marøy


Mange vakre portrett-locations rett i nærheten! Foto: Kristianne Marøy

Mange vakre portrett-locations rett i nærheten! Foto: Kristianne Marøy

Vigsel, fotografering og middag på same stad

For brudepar som ønsker å gifte seg i byen, forenkle logistikk og maksimere tida til å vere saman med nære og kjære som er samla for å feire dagen med dei, er Astral eit godt alternativ. Her kan du både ha utevigsel, portrettseanse i nabolaget/langs Akerselva, middag og fest. Utearealet inkluderar eit platå som passar utmerka for utandørs vigsel. Med Akerselva, fuglesang og store tre i bakgrunnen, setter dette ei fin, grøn ramme for ein personlig og skjerma sommarseremoni. Til vigselen har også Astral ein kvit bryllupsboge til disposisjon for dei som kunne tenke seg å låne denne. Historia bak bogen går tilbake til den første utevigselen arrangert på Astral. Då snekra faren til bruda ein boge som dottera fekk gifte seg under, og bogen fekk bli på Astral. Bogen kan sjølvsagt pyntast etter ønske, kanskje med dei same blomane som er i brudebuketten eller i festlokalet? Etter ein utandørs vigsel her kan brudeparet rusle ein tur med fotografen medan gjestane får ein aperitiff, noko godt i glaset og tid til å mingle og bli kjende før middag. 

Slik ser lokalet ut

Sjølve restaurantlokale er ein fusjon av gamalt og nytt, der teglsteinsveggar og svarte stålkarmar møtar tidsriktig og kreativt interiør. Langs veggar og skråtak slepp store vindauge inn rikelig med lys (til stor entusiasme for oss fotografar!), og kjøkkenet har ei open løysing ut mot restauranten som er med å set ei avslappa, uformell stemning. 

Foto: Kristianne Marøy

Foto: Kristianne Marøy

Kjøkkenet og staben

Sjølv om restauranten er relativt ny er besetninga erfarne bransjefolk som har lang fartstid med å arrangere bryllup. For Astral er kvart enkelt bryllup viktig, og dei legg mykje tid i å tilpasse og organisere dagen i samråd med brudepara for at den skal bli best mogeleg. Det vere seg å skreddersy meny og drikkekart, dekorere lokalet med blomar frå den lokale blomsterforhandleren på Torshov (om du ikkje ønsker å pynte sjølv), eller kome med praktiske tips til middag og fest. Med lang fartstid i bransjen følger også eit stort nettverk, som kan vere til stor fordel for brudepar i planleggingsfasa. Eit konkret eksempel er at fleire brudepar har ønska å halde fram med festen etter at Astral stenger (kl. 01.00). Då finnes det tips på huset om kvar du til dømes kan leige egna, private lokale for fortsettelse av festen. Ein ting er i alle fall sikkert om du bookar bryllupet ditt på Astral: her får du upåklagelig mat, raus service og god hjelp! 

Foto: Vegard Giskehaug

Foto: Vegard Giskehaug

Praktiske opplysningar

• Moglegheit for opptil 150 gjestar. Ideelt antal: 135 og under.

• Flotte urbane uteareale rett ved Akerselva.

• Mat og drikke bestillast på Astral.

• Moglegheit for utandørs vigsel.

• Moglegheit for eige dansegolv med plass til DJ (DJ må leigast).

• Anlegg med høgtalerar finnast på huset.

• Tidspunkt for start av pynting etter avtale, men må skje samme dag som bryllupet. 

• Rullestol-tilgong både til restauranten og toalett.

• Gateparkering i Ivan Bjørndals gate og Treschows gate mot betaling utover 1 time.

• Godt med kollektivtransport i området, både bussar, trikkar og nattbussar.

• Festen må avsluttes seinest kl. 01.00.


Vil du booke fotograf til bryllupet ditt på Astral? 


Les mer
bryllup Jan Ivar Vik bryllup Jan Ivar Vik

Låvebryllup på Toten - Annexstad Gård av Moment Studio

Her kommer et innlegg med masse deilig bryllupsinspirasjon fra Kjersti og Gudbrand sitt låvebryllup fotografert av Moment Studio.

Kjersti og Gudbrand giftet seg på den lengste og lyseste dagen i året, selveste Sankthansaften. Vi elsker de lange lyse sommerdagene vi har her i Norge. Denne dagen kunne vi legge inn en liten bryllupsfotografering helt på slutten av dagen men solen forsvant over Mjøsa. Her er det masse fine detaljer og inspirasjon å hente for alle som planlegger bryllup. Vår favoritt er konfettipopping og glow sticks på dansegulvet. Det satt stemningen i taket og jeg var et lite øyeblikk usikker på om låvegulvet ville tåle den ville dansingen.

Bryllupsfesten ble holdt på Annexstad gård. Et nydelig sted i nærheten av Gjøvik. Planlegger du låvebryllup på Østlandet kan vi virkelig anbefale dette stedet. Så mye sjarm og nydelige omgivelser!

Alle foto: Moment Studio


Liker du Moment Studio sine bilder og er på jakt etter bryllupsfotograf?

Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Hvem eier egentlig bryllupsbildene?

Drømmedagen er over, brudevalsen er danset, kakene er spist opp og gavene er ryddet bort. Dagen ble alt dere drømte om, og neste høydepunkt er å få bryllupsbildene fra fotografen. Dere elsker bildene, bryllupsfotografen er kjempefornøyd og begge parter har lyst til å vise frem bildene til hele verden! Men hvor har dere som brudepar lov til å vise frem bildene, og hvilke rettigheter har fotografen?


Skrevet av: Michaela Klouda


Hvem eier egentlig bildene fra bryllupet deres?

I Norge har vi noe som heter Åndsverkloven, og kort fortalt sier denne at den personen som skaper et verk, deriblandt et fotografisk verk, har opphavsretten til dette verket. Dette gjelder både for profesjonelle bryllupsfotografer, men også for tante Gerda som har tatt bilde med mobilen sin. Det vil si at det faktisk er fotografen deres som eier bildene fra bryllupet deres, og ikke brudeparet, slik mange kan tro. 

Dersom dere har kjøpt høyoppløselige digitale filer fra fotografen deres, opererer de aller fleste med at dette er til privat bruk. Det vil si at dere som brudepar kan gå til en hvilken som helst fotobutikk og printe bilder til å henge på veggen hjemme eller til å gi vekk som gave. Dere kan også dele de digitale bildene med familie og venner, dere kan legge de ut på deres private Facebook-side og Instagram eller andre private plattformer. 

Det dere derimot ikke kan gjøre uten avtale med fotografen er å dele bildene videre med andre aktører i bryllupet, som for eksempel brudekjolesalongen, blomsterdekoratøren eller frisøren. Slik deling av bilder bør alltid gå gjennom fotografen, da alle fotografer opererer forskjellig når det kommer til kommersiell bruk av bildene. Mange synes for eksempel at det er veldig hyggelig å få bildene sine delt på Instagram hvor man blir tagget, men hvis en frisørsalong lager en annonse med fotografens bilde, må bildet kjøpes ut da dette er en helt annen type bruk. Så det aller beste om brudeparet vil dele bildene med alle leverandører som har bidratt til bryllupet er rett og slett å be dem henvende seg til fotografen slik at de kan lage avtaler på bruk seg i mellom.


Bildekreditering - hva betyr egentlig det?

Som eier av bildene har fotografen alltid krav på å bli kreditert når bildet deles et sted. Dette betyr at navnet til fotografen skal stå lett synlig ved siden av bildet, både på nett og i aviser eller magasiner. På Facebook og Instagram er det også lett å tagge profilen til fotografen, slik at alle kan se hvem som har tatt bildene.
Dette er ekstra viktig i kommersiell sammenheng, men alle fotografer blir ekstra glad når brudepar er flinke til å kreditere dem!

Men kan fotografen dele bilder fra ditt bryllup hvor som helst?

Først og fremst er det kjempeviktig å ha en kontrakt med bryllupsfotografen hvor alt dere har avtalt står svart på hvitt! Den eneste måten for en bryllupsfotograf å få nye kunder er ved å vise frem bilder fra ekte bryllup på sin nettside og i sosiale medier. Instagram og Facebook er kanskje de aller viktigste kanalene for markedsføring. I tillegg finnes det utallige bryllupsblogger og magasiner hvor mange fotografer gjerne vil vise frem bildene sine for å nå ut til nye potensielle brudepar, men også andre samarbeidspartnere i bryllupsbransjen. Så de aller fleste vil ha en klausul om at de har mulighet til å dele bildene fra et bryllup i kontrakten sin.

Noen få ganger har brudeparet helt spesielle grunner til at de ikke ønsker eller ikke kan ha bilder av seg selv ute på nettet, som hvis de har en spesiell jobb, og da er det selvfølgelig helt i orden å ikke kunne vise frem bildene. Men det er også ganske vanlig at fotografen har et gebyr man kan betale for å reservere seg mot at bildene blir delt. I sjeldne tilfeller kan også fotografen takke nei til oppdraget hvis de ikke får lov å dele bildene, og det kan spesielt gjelde ferske, nyoppstartede fotografer, da de er helt avhengige av å få vise frem bildene for å kunne bygge opp firmaet sitt.

Uansett kan aldri fotografen dele bilder offentlig uten at brudeparet har godkjent dette. Er dere usikre er det også mulig å be om å få godkjenne de bildene fotografen eventuelt har lyst til å dele. Bildene vil også sjeldent kobles til fullt navn og vil derfor heller ikke være søkbare på nettet, med mindre man ønsker dette.

Kommunikasjon er alfa og omega!

I bunn og grunn er det aller viktigste god kommunikasjon mellom fotograf og brudepar. Som brudepar bør dere undersøke godt i forkant før dere bestemmer dere for fotograf, ta gjerne et møte allerede før booking og finn ut om dere har god kjemi og ikke minst at fotografen har den bildestilen dere ønsker dere. Be alltid om kontrakt og spør om det er punkter i kontrakten dere er usikre på, slik at alle parter vet akkurat hva som skjer før, under og etter bryllupet. Har dere alt dette på stell er det ingen grunn til bekymring og alle parter kan vise frem de fantastiske bildene fra drømmedagen! Det er ingenting som er bedre reklame for en bryllupsfotograf enn et skikkelig fornøyd brudepar, så i alle tilfeller vil nok fotografen dere velger gjøre alt de kan for at brudeparet blir 100% fornøyd og får en god opplevelse med alt som har med fotograferingen å gjøre.

Foto: Tone Tvedt

Åndsverksloven - Loven om opphavsrett. Loven gir opphavspersonen eierskap til sine verk, og forbyr uautorisert kopiering av andres åndsverk.

Bildekreditering - Kreditering av fotograf er en rettighet nedfelt i Åndsverkloven, og gjelder både ved privat og offentlig bruk. Ved publisering av bilder skal navn på fotograf være lett tilgjengelig ved bildet.
Mangler bildekreditering kan opphavspersonen fakturere for manglende kreditering selv om det er allerede er betalt for bildebruken.

Bildetyveri - Å bruke, publisere eller kopiere et bilde der du selv ikke er opphavsperson eller ikke har betalt for, eller på annen måte fått tillatelse til å bruke.

Privat bruksrett - Hva som omfatter privat bruk kan variere litt, men innenfor bryllupsfotografi betyr stort sett at bildene kan brukes og deles på egen Facebook-profil, Instagram-profil eller ikke-kommersiell blogg e.l., i tillegg til å kunne skrive ut bildene selv og få laget takkekort, forstørrelser og album andre steder enn hos fotografen. Sjekk alltid med deres fotograf hvilken bruk dere har tillatelse til.


Les mer
lokaler Blikk Fangerne lokaler Blikk Fangerne

Bryllup på Yrineset i Oldedalen

Brudeparet på gressplenen utenfor lokalet. Foto: Eirik Halvorsen

Brudeparet på gressplenen utenfor lokalet. Foto: Eirik Halvorsen

Yrineset ligger midt i Oldedalen, rett ved Oldevatnet. Dersom du ønsker et bryllup med spektakulære omgivelser som fjell, fosser og en innsjø av smaragdgrønt smeltevann fra Briksdalsbreen så trenger du ikke å lete lenger. Ekte, norsk natur på sitt aller beste - og ja, det er her de tapper Olden-vannet på flaske.


Skrevet og fotografert av Eirik Halvorsen.


Vi i Blikkfangerne holder på med en artikkelserie om noen av de beste bryllupslokalene i Norge. Som bryllupsfotografer har vi vært mange steder i både inn- og utland og vi legger merke til hvilke steder som utmerker seg og hvilke lokaler vi gjerne ønsker å dra tilbake til fordi det har vært en flott opplevelse å være der både for brudeparet, gjestene og for oss fotografer.

Denne gangen er turen kommet til Yrineset - perlen ved Oldevatnet.

Bildet er fotografert helt inne i dalen ved enden av vannet. Briksdalsbreen ligger bak oss i bildet og Yrineset ligger rett nedenfor den grønne gressflekken som synes til venstre over vannet. Foto: Eirik Halvorsen

Bildet er fotografert helt inne i dalen ved enden av vannet. Briksdalsbreen ligger bak oss i bildet og Yrineset ligger rett nedenfor den grønne gressflekken som synes til venstre over vannet. Foto: Eirik Halvorsen

Unik beliggenhet

Oldedalen er en sørvendt dal og bygdesamfunn innerst i Nordfjord. Dalen er ei jordbruksbygd som i senere tid også rommer mange turistrettede tiltak. Oldedalen er omkranset av Jostedalsbreen Nasjonalpark og særlig kjent er kanskje Briksdalsbreen som ligger i sidedalen Briksdalen.

Yrineset ligger praktfullt til midt i Oldedalen med høye fjell på hver side. Hva med tur til Briksdalsbreen, en topptur på et av de nærliggende fjelltoppene eller en båttur på Oldevatnet dagen før eller etter bryllupet?

Loen Skylift er en enkel måte å komme seg raskt opp i høyden og få spektakulær utsikt på, som ligger en knapp halvtimes kjøretur fra Yrineset.

Dersom du ønsker en rask måte å komme seg opp til spektakulær utsikt på kan du enten leie et helikopter eller ta en tur med Loen Skylift, slik som på bildene over. Foto: Eirik Halvorsen

Destinasjonsbryllup i eget land?

Yrineset har i snitt 8-10 bryllup hvert år og ligger ypperlig til for et destinasjonsbryllup med gode overnattingsmuligheter like ved. Med flere campingplasser og hoteller fra et par minutter til 30 minutters kjøring fra lokalet kan du sette stemningen for en hel bryllupshelg i naturskjønne omgivelser.

Skap en bryllupsfeiring med et lite stykke Norge.

Naturen er skikkelig vakker innover i Oldedalen. Hva med å leie campinghytter til å gjøre seg klar i? First look foran Briksdalsbreen? Det er bare fantasien som setter begrensningene. Foto: Eirik Halvorsen

Slik ser Yrineset ut

Fra parkeringsplassen oppe ved veien går du ned en liten bakke hvor du har toaletthuset til venstre, rett frem står Lavoen (en permanent bygning med bålpanne i midten) og til høyre står selve hovedbygget med Simasalen. Den åpne plassen mellom Lavoen og Simasalen er perfekt for en mottakelse dersom du ønsker det.

Nede til venstre ved vannet ligger en fin gressplen med masse plass til aktiviteter og mingling.

Inne i hovedbygget kommer man først inn til foajéen foran kjøkkenet som åpner seg opp til Simasalen med plass til 120 personer. Innerst til høyre er det en stor trevegg og til venstre er det store vinduer med utsikt ut over plenen og Oldevatnet.

Slik ser det ut i og rundt Yrineset pyntet til bryllupsfest. Foto: Eirik Halvorsen


Praktiske opplysninger

  • Mulighet for opptil 120 gjester. Ideelt antall: 100

  • Yrineset har ingen overnattingsmuligheter men har flere campingplasser i umiddelbar nærhet. Nærmeste hotell ligger 20 min unna med bil.

  • Flott utsikt i spektakulær natur.

  • Mat bestilles via catering. Alkohol kan man stille med selv da det er et lukket selskap.

  • Mulighet for vielse på gressplenen ved Oldevatnet med fjell og isbre i bakgrunnen.

  • Eget dansegulv.

  • PA-anlegg med høytallere og mikrofon finnes i lokalet.

  • Projektor og lerret finnes i hovedsalen.

  • Festen må avsluttes senest kl 02.30.

  • Lokalet stilles disponibelt for pynting og rigging fredag før bryllupet.

  • Gratis parkering.

  • Gratis Wifi.

Utvik og Innvik ligger like ved fjorden og tilbyr nydelige omgivelser for portrettbilder. Stryn, Oppstryn og Hjelle ligger motsatt vei og byr ikke på mindre vakker natur. Foto: Eirik Halvorsen

Mine tips til bryllup på Yrineset

Jeg har fotografert bryllup på Yrineset før. I tillegg har jeg fotografert bryllup i Innvik og fotografert flere par i området. Basert på mine erfaringer ønsker jeg å dele mine beste tips med dere:

  • Ha vielsen ute på den fine gressplenen utenfor. Den passer også fint til å ha boccia, croquet, kubb eller andre morsomme aktiviteter. Tilby gjestene noe å spise og drikke før middagen starter.

  • Book to hotellromsuiter på samme hotell og ha forberedelsene deres der før vielsen. Alternativt vil jeg anbefale å se etter utleiehytter på AirBnb for å gjøre noe unikt og spesielt.

  • Nærmeste kirker er Olden kirke, Innvik Kirke, Loen Kirke eller Nedstryn Kirke .

  • Lei inn litt ekstra lys til dansegulvet. Det skaper stemning og gir ekstra kule bilder fra dansegulvet. Få tak i et lydanlegg som ikke bare spiller høy musikk, men har god lydkvalitet.

  • Yrineset har mange fine lokasjoner til portrettfotografering av brudeparet i umiddelbar nærhet. Yrineset ligger ved Oldevatnet som bare skriker etter å bli fotografert. Videre innover Oldedalen finner man litt trær og en flott brygge. Helt innerst kan man gå opp til Briksdalsbreen. Andre veien kan man fotografere langs med Nordfjorden eller ta liften opp til toppen av Hoven som er 1011 moh.


Leter du etter en bryllupsfotograf til å dokumentere din spesielle dag? Alle medlemmene i Blikkfangerne reiser og fotograferer bryllup over hele landet. Ta en titt på hver fotograf sin profil og ta kontakt med de fotografene du føler passer best for deg :)


Les mer
lokaler Vegard Giskehaug lokaler Vegard Giskehaug

Bryllup på Engø Gård

Engø gård er en frodig og vakker perle på Tjøme kjent for sin gode mat. Om du er på jakt etter et lokale langs Oslofjorden hvor man kan tilbringe hele bryllupshelgen og vil komme til dekket bord er Engø gård stedet for deg.


Skrevet av Åsmund Holien Mo


Vi i Blikkfangerne skriver en artikkelserie om noen av landets beste bryllupslokaler. Som bryllupsfotografer har vi vært mange steder i både inn- og utland og noen lokaler utmerker seg. Steder som gir en fantastisk opplevelse både for brudeparet, gjester og oss fotografer, og som vi gjerne vil tilbake til.

Denne gangen er turen kommet til Engø gård.


Foto: Vegard Giskehaug

Foto: Vegard Giskehaug

Engø gård startet som et av Tjømes mange sommerpensjonat. I 1924 åpnet Pihls Pensjonat som var i drift frem til 1960-tallet. Etter pensjonatet stengte ble gården brukt som sommersted for hytteeiere på eiendommen, før den ble overtatt i 1983 av Nina Felling Andersen og Harald Andersen. Sommeren 2000 gjenåpnet Engø gård etter omfattende restaurering og modernisering.

– Vår lange erfaring med bryllup gjør at vi er en veldig god støttespiller for brudepar som velger å feire den store dagen hos oss. De aller fleste gifter seg for første gang og da er det betryggende å vite at vi hjelper dem hele veien slik at ingenting blir glemt. Vi tilbyr også god variasjon i typer lokaler, fra Sjøboden på bryggen vår til hovedsalen i restaurantbygget Låven eller en klassisk spisestue i den gamle skipsrederboligen Hovedhuset. Dette gjør at brudeparet kan få akkurat det utrykket på sin feiring som de ønsker, kombinert med vår gode service, tett oppfølging og selvsagt deilig mat, forteller Betine Parnemann. Hun er resepsjonsansvarlig på Engø Gård.

Når man planlegger bryllup er det viktig å kjenne seg selv. Ønsker man å stå for alle detaljene selv eller blir man stresset av tanken? På Engø gård lytter de til brudeparets ønsker og sørger for at dere kommer til dekket bord.

– Vi, i samarbeid med blomsterdekoratøren til brudeparet, står for pyntingen av lokalet. Brudeparet bestiller selv inn det de ønsker av dekor og leverer tegninger til oss som vi bruker til å dekorere etter brudeparets ønske. Vi står også for alle kaker. Under planleggingen har vi en gjennomgang med brudeparet hvor vi sammen blir enige om hvor mange og hvilke kaker de vil ha servert, dette inkluderer bryllupskaken.

De fleste som gifter seg på Engø gård velger også å ha vielsen der. Sammen med Verdens Ende er nemlig Engø gård de eneste stedene på Tjøme hvor man har mulighet for vielse med prest utenfor kirken. 

– Det gjør at uansett hvordan brudeparet ønsker å vies så kan dette gjøres hos oss, forteller Betine.

Å tilbringe hele dagen på samme plass er noe vi i Blikkfangerne gjerne anbefaler. En ting er at man ikke bruker tid og ressurser på transport fra sted til sted, men det blir også gjerne en mye mer avslappet og sosial stemning når man er på samme plass hele dagen.


Stedet

Når man først ankommer Engø Gård blir man møtt av en vakker allé med store trær. Hele området er vakkert og frodig. Rundt på eiendommen er det store og små bygg. Ett huser resepsjonen, noen har selve hotellrommene og flere andre brukes til selskaper. Man ser det fantastisk vakre badehuset, som alene er grunn nok til å besøke Engø Gård. Litt nærmere vannet finner man tennisbaner og Grimestad - det perfekte stedet å gjøre seg klar på morgenen, akkurat passe langt vekk fra alle andre.




Foto: Åsmund Holien Mo

Foto: Åsmund Holien Mo

Praktisk informasjon:

  • Tilbyr vielse på stedet, også med prest.

  • Har omtrent 20 bryllup i året, fordelt på store og små selskap.

  • Det anbefales å booke 12-18 måneder i forveien, avhengig av sesong.

  • Flere lokaler til 12, 20, 60 og 110 gjester.

  • 46 rom med 106 sengeplasser.

  • Man kan leie hele eller halve gården ekslusivt til sitt selskap.

  • Engø gård står for dekorasjon i samarbeid med blomsterdekoratør.

  • Engø gård står for alle kaker. Utvalg og antall etter brudeparets ønsker.

  • Prosjektor er tilgjengelig i flere lokaler

  • PA-system medbringes av brudepar, eventuelt band/DJ.

  • Baren stenger 02:00, gjester må forlate lokalet innen 02:30.



Mine tips for bryllup på Engø Gård

  • Benytt alle fasilitetene Engø Gård har å by på og la bryllupet vare hele helgen.

  • Bruk fredagen på en avslappet og deilig middag, hvor venner og familie kan bli enda litt bedre kjent med hverandre.

  • Ha en rolig start på bryllupsdagen med frokost på rommet før dere gjør dere klare.

  • Vielsen tar dere på plenen under gamle, høye trær, før et glass champagne eller tre.

  • Selve portrettene kan man ta på eiendommen - det er ingen grunn til å hoppe i bilen og reise langt avgårde.

  • Engø er kjent for sitt gode kjøkken, så det er bare å glede seg til middag. Når man har danset fra seg er det ikke langt til hotellrommet.

  • På søndagen trenger man en tur i badehuset, enten før eller etter frokost. Eller kanskje begge deler?



Innlegget er ikke sponset av Engø Gård

Les mer
Jan Ivar Vik Jan Ivar Vik

Historiens første samling med Blikkfangerne

I begynnelsen av april møttes Blikkfangerne i Oslo for den aller første av mange fremtidige samlinger. Et av målene til Blikkfangerne har vært å skape en god organisasjon for profesjonelle bryllupsfotografer i Norge hvor hensikten er å være kolleger i stedet for konkurrenter. Hver og en av medlemmene har veldig mye erfaring innen fotografering og vi tror på at dersom vi deler kunnskap og erfaring med hverandre vil alle sammen vokse og bli enda flinkere. 

Til nå har vi bryllupsfotografer i Oslo, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Bergen, Molde og Ålesund og på sikt satser vi på at Blikkfangerne dekker hele landet med de aller flinkeste og mest engasjerte bryllupsfotografene Norge har å by på.

Noen av planene er å holde foredrag og workshops for andre fotografer som ønsker å engasjere seg mer innen bryllupsfotografi og få øynene opp for hvor fantastisk denne jobben kan være. For at vi skal kunne være de beste og sørge for at det vi lærer bort er i toppklasse sørger vi altså for å undervise hverandre, noe som viste seg å være veldig nyttig på den første samlingen rett før påske. 

Ved å bli flinkere sammen i et faglig miljø som vi har skapt vil en fotograf som er medlem av Blikkfangerne kunne utvikle seg og bli enda flinkere til kundebehandling, fange øyeblikk, markedsføring, heve kvaliteten på arbeidet som blir levert til kundene og kunne gi enda bedre service og ytelse. 

Eirik Halvorsen Blikkfangerne-samlingen-20.jpg

Her er kort oppsummert noen av temaene vi presenterte for hverandre: 

Vi snakket om hvordan man booker drømmekunder, og hvordan man kan skape tillit hos kundene ved blant annet å tilby forlovelsesfotografering før bryllupet. Vi delte masse smarte små tips perfekt for oss bryllupsfotografer. Blant annet snakket vi om et smart verktøy for å opprettholde en effektiv arbeidsflyt. Vi hadde også fokus på de viktige bryllupsbildene og hvordan man kan fokusere mer på å fange øyeblikk som har uvurderlig verdi for brudeparene. Vi var også innom temaet søkemotoroptimalisering (SEO) og hvordan man kan bli flinkere til å rangere høyere i søkemotorer som Google.  

Vi er ekstremt stolte over den gode gjengen med flinke bryllupsfotografer vi har klart å bli på den korte tiden siden lanseringa i midten av januar i år. Er du en bryllupsfotograf som tenker at du er et perfekt tilskudd til oss i Blikkfangerne, som har lyst til å fotografere mer heldagsbryllup og som vil spisse deg inn mot bryllupsfotografi er du hjertelig velkommen til å sende oss en søknad. 

Blikkfangerne har så vidt begynt og fremtiden ser fantastisk ut! Her er noen bilder fra samlingen vi hadde på Smalhans etterfulgt av middag og fest på Hitchhiker. Alle bildene er fotografert av Jan Ivar Vik og Eirik Halvorsen. 

Les mer
artikler Vegard Giskehaug artikler Vegard Giskehaug

Spørsmål man burde stille til bryllupsfotografen

Nå er det på tide å snu det rundt, hvilke spørsmål burde man stille til bryllupsfotografer man vurderer til bryllupet sitt? Det finnes en hel haug med lister om dette allerede, problemet er bare at de ofte er ganske dårlige. Alle seriøse, profesjonelle fotografer vil ha backupustyr og ekstra batterier. Kontrakter ser stort sett ganske like ut og vi er alle gira på å reise til nye steder for å fotografere (du vil betale meg for å fotografere dere på Maldivene sier du? Ja, takk!). Når det er sagt finnes det faktisk noen spørsmål man burde stille fotografen før man booker dem. Her er mine forslag:

Har du fotografert mange bryllup tidligere?
Alle må begynne et sted, men litt erfaring er alltid bra. En god portrettfotograf er ikke nødvendigvis en god bryllupsfotograf. Med erfaring blir man flinkere til å forutse øyeblikk, lærer å takle innpåslitne onkler med store zoomobjektiver og vet hvordan man får de aller beste bildene i varierte situasjoner.

Foto: Rune Havn

Hvordan arbeider du gjennom dagen?
Kommer du til å be oss ta en titt i kamera gjennom dagen eller arbeider du helt dokumentarisk? Jobber du alene eller med assistent? Arbeider du mest med naturlig lys eller tar du med studioblitser? Her finnes det ingen rette eller gale svar, men tenk over hva dere selv har lyst på og vil føle dere mest komfortable med.

Hvor i landet holder du til?
Det er ikke nødvendig at bryllupsfotografen deres har vært akkurat der selskapet deres skal være tidligere. Ofte kan det heller være positivt å få noen som kommer utenifra og kan se stedet med nye øyne. For meg er det ingenting som er så kreativt stimulerende som et helt nytt sted. Men, vær klar over at om dere velger en fotograf fra et annet sted i landet vil gjerne reise- og overnattingskostnader komme i tillegg til prisen for fotograferingen.

Hva er inkludert i prisen?
Hvor lenge er fotografen med i løpet av dagen? Får vi høyoppløselige filer? Printede bilder eller album? Og enda viktigere, hva er ikke inkludert?

Kan du hjelpe oss med forstørrelser, album og takkekort, eller tipse om steder hvor vi kan gjøre det selv?
Ingenting er så kjedelig som å bruke mye penger på bryllupsbilder, for å så bare la de støve ned på en harddisk bakerst i skapet. Print bildene deres! Noen fotografer tilbyr forstørrelser, album og andre produkter, andre lar det være helt opp til dere. Det er fint å ha friheten til å gjøre begge deler, men vær bevisst på at ikke alle printleverandører holder samme kvalitet. Jeg anbefaler alltid Bomull & Blekk, som er helt på høyde med de alle beste profesjonelle leverandørene.

Hvordan oppbevarer du bildene våre, og hvor lenge?
Vær sikre på at bildene er trygge frem til de leveres til dere, og spør også hvordan de lagres etter dere har mottatt dem. Hva skjer hvis dere mister deres kopi etter noen år, kan dere få dem på nytt fra fotografen eller er de borte for alltid?

Kan vi se et helt galleri fra et bryllup?
Dette har jeg faktisk aldri blitt spurt om, men jeg håper jeg håper det endrer seg snart. Alle kan være heldige og ta et godt bilde eller tre fra et bryllup, men hva med de 538 andre? Husk å se på mange bilder fra fotografene dere vurderer, og om dere vil se mer enn som finnes på nettsidene deres er det ikke noe feil å be om å få se et fullstendig galleri eller to fra tidligere bryllup. På den måten kan dere være sikre på at fotografen leverer et godt og helhetlig produkt.

Hvorfor fotograferer du bryllup?
Dette er en viktig en, og kan gi en veldig god pekepinn på om dere er på samme plan. Er fotografens mål å ta de aller mest spektakulære bildene uansett hva som skal til? Å dokumentere store og små øyeblikk? Bare tjene litt ekstra penger i helgene? Som med mye annet finnes det ingen riktige eller gale svar, men finn en fotograf som deler deres tanker om bildene.

Foto: Petrichor and Pine

Skrevet av Åsmund Holien Mo, et tidligere Blikkfangere medlem.

Les mer
artikler Ine Ertvaag artikler Ine Ertvaag

Brudepar forteller: Våre beste bryllupstips (og hva du godt kan droppe)

Fra bryllupsmagasiner til bloggartikler, fra leverandører i bryllupsbransjen, til din konservative Tante Arnfrid; det finnes en hel haug av meninger og artikler om hva man bør tenke på når man skal planlegge bryllup. Mye er helt supert, mye er strengt tatt bare vås. Av og til er det lite som slår god, gammeldags erfaring, tenkte vi. Derfor har vi intervjuet en håndfull av våre egne brudepar om hva de er aller mest glade for at de prioriterte, hva de skulle ønske de hadde droppet, og hva de ville gjort annerledes om de fikk sjansen.





Linn og Kenneth

Linn og Kenneth

Bryllup på Lokal Base, fotografert av Eirik Halvorsen

Hva angrer dere på at dere brukte penger på?
“Egentlig angrer vi ikke på noe! Men om noe, så kunne vi nok droppet desserten. Bryllupskaka ble det også bare tatt noen få stykker av, så det ble mye penger for lite gevinst.”

Hva er dere aller mest glade for at dere brukte penger på?
“Vi er utrolig glade for at vi valgte å ha med oss Eirik som heldagsfotograf! Dessuten la vi mye arbeid i detaljene, og det er vi veldig fornøyde med. Donut-vegg, popcorn-maskin, konfettikanoner, live-band og MASSE blomster og pynt skapte akkurat den stemningen vi ønsket oss!”

Hvis dere skulle planlagt bryllup nå, er det noe dere ville gjort annerledes?
”I ettertid skulle vi også ønske at vi hadde hatt noen som filmet hele dagen, og ikke bare vielsen.”


Belinda og Mikkel

Belinda og Mikkel

Bryllup på Kleivstua, fotografert av Ine fra Petrichor & Pine.

Hva angrer dere på at dere brukte penger på?
«Vet du, jeg kan faktisk ikke komme på en eneste ting vi angrer på å ha brukt penger på! Vi vurderte å bruke penger på blomster til kirka, men kom frem til at vi ikke gadd. Det valget er vi veldig glade for at vi tok. Kirka er fin i seg selv, og i gledesrusen man er i, ville jeg ikke tenkt et sekund på om det var blomsterkvaster ved alteret. Det samme gjelder brudebil.»

Hva er dere aller mest glade for at dere brukte penger på?
«Vi er utrolig glade for at vi la penger i profesjonell hjelp til invitasjoner, dekorasjoner og trykksaker. Fri bar var et must – det satt stemningen for kvelden! Dessuten brukte vi penger på overnatting og egen hytte til etterfesten, så vi slapp å gi oss når lokalet stengte.

Konfettikanoner til å smelle i gang festen, og såpeboblekanon utenfor kirken var også en hit (og ekstra kule bilder!)

Og når vi snakker om bilder; fotograf HELE dagen. Det å ha dokumentert en så stor dag som man har brukt så mye penger på, er så VIKTIG! Det gjør at i og andre kan bla tilbake i albumet og se tilbake på dagen igjen, og igjen, oooog igjen.

Hvis dere skulle planlagt bryllup nå, er det noe dere ville gjort annerledes? Ingenting! Alt gikk som smurt, mye takket være god tid til planlegging, og tydelig ansvarsfordeling mellom oss to. Til sist, så er klisjeen om at man må nyte dagen og slippe kontrollen, et veldig godt poeng. Legg vekk telefonen, ikke bry dere om ting ikke ble akkurat som planlagt. Det blir en så kul dag uansett!»




Cathinka og Espen

Cathinka og Espen

Bryllup på Kleivstua, fotografert av Michaela Klouda.

Hva angrer dere på at dere brukte penger på?
Ingenting! Vi unngikk å bruke unødvendige penger på noe og fant heller billige løsninger der vi kunne (f.eks at en venninne som er arkitekt hjalp oss med å lage invitasjoner,  program, bordkort og menyer fremfor å kjøpe dette ferdig, og at en familievenn holdt musikkinnslagene under vielsen)

Hva er dere aller mest glade for at dere brukte penger på?
En dyktig fotograf - det er utrolig hyggelig å se tilbake på bilder fra dagen og minnes alle de fine øyeblikkene. Vi opplevde det som en relativt stor utgift av budsjettet, men det var absolutt verdt det.

Hvis dere skulle planlagt bryllup nå, er det noe dere ville gjort annerledes?
Vi ville ikke gjort så mye annerledes! Vi koste oss med prosessen, og var flinke til å ikke stresse over små ting. Vi fikk god hjelp med planleggingen av både vertskapet for festlokalet og fotografen, og venner og familie til små oppgaver som kakebaking og gaveåpning. Og å minne oss på å nyte planleggingstiden!




Ingrid og John-Christian

Ingrid og John-Christian

Bryllup på Devoldfabrikken, fotografert av Tone Tvedt


Hva angrer dere på at dere brukte penger på? Det eneste jeg følte jeg hadde altfor mye av var faktisk pynt til lokaler og bord! fikk kun brukt ca halvparten av det jeg hadde kjøpt. Ellers følerjeg at alt vi brukte penger på virkelig var verdt hver en krone.

Hva er dere aller mest glade for at dere brukte penger på?Jeg er veldig glad jeg valgte et lokale hvor vi kunne komme til duk og dekket bord siden vi kom utenbys fra + det var god plass til alle 
gjestene og et megabra dansegulv. Ellers syns jeg også at photo boothen og DJen ga en veldig god stemning. Min mann var ganske uenig i å bruke så mye penger på fotograf, men han innrømmet på selve dagen at han var veldig glad jeg trumfet gjennom den avgjørelsen. Kjekt å ha dokumentert en dag som dette på best mulig måte ettersom man har brukt så mye tid, energi og penger på å få det så perfekt som mulig.

Hvis dere skulle planlagt bryllup nå, er det noe dere ville gjort annerledes?
Jeg tror ikke jeg ville gjort så mye annerledes. Vi har fått så mange fantastiske tilbakemeldinger fra gjester som koste seg max! Eneste jeg ser i ettertid er at siden vi valgte å reise hjem til min hjemby Ålesund for å ha bryllupet, så burde vi reist opp noen dager tidligere enn vi faktisk gjorde. Det ble noen veldig hektiske dager der oppe før bryllupet. Jeg skulle også ønske at vi reiste på bryllupsreise rett etter bryllupet så vi fikk landet litt, bare vi to. Det ble litt raskt tilbake til hverdagen.



Maiken & Øystein

Maiken og Øystein

Bryllup i Øygardshallen, fotografert av Michaela Klouda

Hva angrer dere på at dere brukte penger på?
Angrer ikke nevneverdig på noe. Men kunne greid oss uten glowsticks og falske negler!

Hva er dere aller mest glade for at dere brukte penger på?
Human-etisk vielse var veldig fint, og vi er glade på at vi la penger i det! Fotograf og maten var også helt suverent.

Hvis dere skulle planlagt bryllup nå, er det noe dere ville gjort annerledes?
Bryllupet ble akkurat sånn vi hadde håpet det skulle bli. En avslappet og uformell feiring sammen med våre kjære venner og familie. Det viktigste for oss var at alle skulle kose seg, og det lyktes vi med! Et godt tips er å ikke tenke på andres forventninger. Velg det bryllupet DERE vil ha. Det var nok ikke alle som jublet da vi skulle ha asiatisk streetfood-buffet til middag, men maten ble en stor suksess, og noe som gjestene fortsatt snakker varmt om! Et annet tips er å ikke detaljstyre. Plukk flinke fagfolk og gi de kreativ frihet, resultatet blir så mye bedre da! Vi sa for eksempel at vi ønsket botanisk hage som tema for blomstene, uten å ha noen andre spesifikasjoner, og resultatet ble helt magisk.



Les mer