artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Når man angrer på valget av fotograf - i ettertid

Et godt tips til deg som planlegger bryllup er å prate med mange som har giftet seg før og lære av deres erfaringer. Da jeg skulle gifte meg selv brukte jeg erfaringer fra alle bryllupene jeg hadde fotografert og visste alle tingene vi ikke skulle gjøre. Bryllupsdagen er kun én gang og det er for sent å angre på noe du gjorde eller ikke gjorde i ettertid.


Skrevet og fotografert av Eirik Halvorsen.


Alyssa og Bryon tok kontakt med meg sent i 2015 fordi de var misfornøyde med bryllupsbildene sine. De holdt på å planlegge en ferietur til Norge og fant hjemmesiden min når de lette etter en bryllupsfotograf til å fotografere dem på ny. Jeg sa selvfølgelig ikke nei til å hjelpe dem med det og etter noen samtaler over Skype ble vi enige om å møtes i Ålesund og kjøre innover Sunnmørsalpene. Jeg tok en prat med henne om bryllupet deres.

Littegrann bakomhistorie før vi setter i gang: Fordi de ikke var fornøyd med bryllupsbildene sine så de det nødvendig å gjøre det på ny. Før bryllupet hadde de ikke noe særlig erfaring med å bruke profesjonell fotograf, slik som de aller fleste egentlig. De gikk for noe som virket som en veldig grei løsning, å hyre ei venninne av svigerinna til Alyssa som fotograferte ved siden av dagjobben. I ettertid angret de veldig på det valget og dette intervjuet vil forhåpentligvis hjelpe deg som leser med å få litt mer erfaring til å ta med inn i bryllupsplanleggingen.

 

Når man planlegger et bryllup er det åpenbart veldig mye å tenke på. Hva var hovedfokuset deres?
- Lokalet, uten tvil. Vi giftet oss i et annet fylke (stat) og alle gjestene våre måtte reise dit så vi brukte mye tid på å undersøke hoteller og lokaler hvor gjestene kunne bo og hvordan det passet med lokalet vi skulle gifte oss i.

Hvor fant dere inspirasjon og informasjon om bryllupsplanlegging?
- Pinterest var til stor hjelp for meg for der kunne jeg se hva andre har gjort før og prøve å finne idéer og muligheter som passet til oss. Søstera mi og nære venner var gift fra før pluss at jeg hadde vært forlover i hvert fall 10 bryllup før mitt eget så jeg hadde mange å rådføre meg med. 
Min mor elsker fotografi og hun gav en lang liste til fotografen over bilder hun ville ha og praktisk talt hang over skulderen hennes under bryllupsdagen.

Husker du noe spesifikt du søkte etter på Google eller Pinterest?
- Kjoleidéer, kakeidéer, poseringsidéer til bilder. Fotografen vår ba oss om å sende Pinterest boards med spesifikke bilder og poseringer som vi likte, noe jeg i ettertid forstår ikke var en så god idé. Du sa veldig klart og tydelig når vi pratet med deg første gangen at du ikke var interessert i å se noen andre sine bilder. Det viste seg å være et godt råd. Når man prater med folk med erfaring så slipper man å søke så mye i blinde også.

Hvordan gikk dere frem for å finne en bryllupsfotograf før bryllupet?
- Svigerinna mi hadde en venn som var fotograf og vi sjekket ut bildene hennes på Facebook. De var fine, hun hadde gode tilbakemeldinger og gav oss rabatt siden vi var i familie med hennes venn. Etter noen mailer frem og tilbake var valget ganske lett.

Under planleggingen av bryllupet deres, hva var deres inntrykk av fotografi som et yrke og hva var forventningene deres til det ferdige resultatet?
- Ikke særlig store egentlig. Jeg husker at jeg sa til fotografen vår at vi ikke er så fotogene og egentlig ingen “bilde-folk”. Tankene mine var at vi bare trenger et eller to fine bilder av oss selv til å henge på veggen. Hun livnærte seg ikke av fotografi da hun hadde en annen jobb som hovedinntekt. Vi syns jo bildene på Facebook så fine ut men vi burde ha pratet mer med henne i forkant.

Jeg har fått et helt nytt inntrykk av hvor viktig personen bak kameraet er. Det gjelder ikke bare bildene og sluttresultatet men personligheten og væremåten er så utrolig viktig.
— Alyssa Aalmo Becker

 

Hvilke kostnader var høyest prioritert i budsjettet deres?
- Definitivt festlokale og maten. Jeg er veldig stolt over at når man kom inn i festlokalet kunne man umiddelbart se at det var meg og Bryon som gifter seg her, men maten stod nok høyest på lista. Dekorasjoner og personifisering var viktig men jeg husker at jeg tenkte “trenger vi virkelig å bruke så mye penger på alle disse tingene?”. Vi holdt det ganske minimalistisk men vår stil og uttrykk var ganske tydelig.

Nå til dags kan “hvem som helst” bli en fotograf og det er jo så mye bra utstyr på markedet. Tror du at personen bak kameraet har noe å si? 
- Ja! Jeg tror ikke at hvem som helst kan bli en fotograf fordi det krever talent og masse tid og øving for å mestre faget. Instagram får det til å virke som om alle er fotografer, men å faktisk ha et øye for kunst og skjønnhet er ikke noe alle har. F.eks. da vi kjørte forbi de røde hyttene så jeg bare noen røde hytter og tenkte “ok”, men du så landskapet og tåken og fjelltoppen som tittet frem og fanget området og stemningen på en helt annen måte enn “normale” mennesker hadde klart.

Foto: Eirik Halvorsen. Trykk på linken for å se hele blogginnlegget.

Foto: Eirik Halvorsen. Trykk på linken for å se hele blogginnlegget.

Hadde du det samme inntrykket av en fotograf før du giftet deg? Hvis ikke, hvorfor tror du det har forandret seg?
- Det inntrykket forandret seg etter at vi jobbet med deg. Jeg har fått et helt nytt inntrykk av hvor viktig personen bak kameraet er. Det gjelder ikke bare bildene og sluttresultatet men personligheten og væremåten er så utrolig viktig. Fotografen i bryllupet vårt var ikke særlig frempå og resonnerte ikke så godt med oss personlig i motsetning til da vi møtte deg to dager før fotograferingen hvor vi følte vi hadde vært venner i mange år.

Bryllupet er over og kun minnene sitter igjen, ville du gjort noen andre valg i forbindelse med planleggingen av bryllupet?
- Absolutt! Jeg tenker på det hver dag. Neida. Joda. Jeg ville gjort mye mer research. Hva slags type fotografi ønsket vi oss? Posert eller ikke? Lys og utvasket stil eller mørk og fargerik? Det er så viktig å bli bedre kjent med fotografen og få en forståelse over hvordan vedkommende er som person. Jeg ville også spurt om stilen og inspirasjonen.
Hvis jeg kunne valgt helt på ny ville jeg nok elopet i stedet for å ha et stort bryllup (les hva en elopement er her).
- Som mange sikkert har sagt før så er det utrolig mange ting som kan gå galt på bryllupsdagen, uansett hvor mye du planlegger. Uavhengig av hva som gikk galt og ikke er jeg kun lei meg for at bryllupsbildene ikke ser ut slik som dagen føltes for oss.

Hva er dine aller beste råd til folk som planlegger bryllupet sitt nå?
- Bestill forlovelsesbilder med bryllupsfotografen du ønsker å bruke. På den måten får du et hands-on inntrykk av hvordan personen er og du får også sett hvordan bildene ser ut. Hvis vi hadde gjort det med vår fotograf hadde jeg gledelig betalt det det kostet for å finne ut at det ikke var riktig fotograf for så å gå videre til en annen.

Les 5 grunner til å ta forlovelsesbilder før bryllupet

- Ikke bry dere om alle andre. Tenk på dere selv og gjør det dere vil. Det er ingenting som er rett eller galt og det viktigste er at dere gjør dagen til deres egen. Det kommer bare til å skje én gang så vær tro mot dere selv og gjør det dere vil!


Les mer
artikler Endre Hilleren artikler Endre Hilleren

Elopement, hva er det?

Du har kanskje hørt om elopement før? Det finnes egentlig ingen norske ord for dette enda så her kommer en liten forklaring på hva en elopement egentlig er.


Skrevet av: Endre Hilleren

Når kjærligheten blomstrer og dere bestemmer dere for å ta steget inn i ekteskapets verden, kan valg og planer virke overveldende. I denne artikkelen vil vi utforske hva en elopement er, og hvorfor det kan være den perfekte løsningen for deg.

Hva er en elopement?

En elopement refererer til en intim og ofte uformell måte å gifte seg på, der brudepar velger å si «ja» til hverandre i hemmelighet, eller med bare et begrenset antall vitner til stede. Denne type seremoni skjer gjerne på en vakker naturomgivelse, en romantisk bygate, eller et sted med personlig betydning for paret. Elopement-trenden har blitt stadig mer populær ettersom den gir par friheten til å feire kjærligheten på sine egne betingelser.

Unike opplevelser, uforglemmelige minner

I motsetning til tradisjonelle bryllup, som ofte inkluderer store feiringer med mange gjester, legger en elopement opp til at dere kan fokusere utelukkende på hverandre og øyeblikket. Dette gir rom for dype forbindelser og autentiske opplevelser. Elopement passer perfekt for par som ønsker å skape en unik opplevelse, og som ikke har behov for store arrangementer. Nyt hvert øyeblikk til fulle, og lag minner dere vil bære med dere for alltid.

Drømmer dere om en uforglemmelig elopement?
Kontakt en av fotografene i Blikkfangerne, og la oss hjelpe dere med å realisere drømmen om en perfekt elopement!

Foto: Endre Hilleren

Hvorfor velge elopement?

Elopement gir dere muligheten til å skape en unik og personlig opplevelse som er skreddersydd til dere som par. Dere kan velge stedet, tidspunktet, og de små detaljene som virkelig betyr noe. Enten det dreier seg om å si ja på en avsides strand i Norge eller på en fantastisk fjelltopp, er det dere som bestemmer!

Muligheten for eventyrlige lokasjoner

Som bryllupsfotograf har jeg hatt gleden av å jobbe med mange par som ønsker å elope i Norge. Landet byr på spektakulære naturopplevelser, fra majestetiske fjorder til dramatiske fjell og idylliske strender. Uansett hvor dere velger å holde seremonien, vil naturen være et vakkert bakteppe for de magiske øyeblikkene som skapes.

Foto: Endre Hilleren

Er en elopement noe for deg?

Det første dere bør tenke på, er om en intim seremoni passer deres personlighet og stil. Hvis dere elsker det uformelle og ønsker en dag fylt med spontanitet og eventyr, er en elopement sannsynligvis ideell. Men hvis det tradisjonelle og familiebånd er viktig for dere, kan det være lurt å diskutere hvordan dere kan inkludere nære og kjære i feiringen.

Mindre stress og mer fokus på det du ønsker

Å planlegge et stort bryllup kan være overveldende og tidkrevende. Med en elopement reduseres stresset betydelig, ettersom dere ikke trenger å bekymre dere for gjestelister, catering eller dekorasjoner. Dere kan i stedet fokusere på hva som virkelig betyr noe—kjærligheten mellom dere.

En annen fordel med elopement er muligheten til å bruke budsjettet på noe helt spesielt, enten det er en drømmeferie, et luksuriøst opphold eller ikke minst—en fantastisk bryllupsfotograf fra Blikkfangerne. Dere får mulighet til å investere i opplevelser og minner som vil vare livet ut.

Trenger du hjelp?

Kontakt en av fotografene i Blikkfangerne for å få tips om de mest fantastiske stedene for elopement i Norge!

Elope til utlandet

Dere kan fylle ut nødvendige papirer hos Skatteetaten eller kontakte Sjømannskirken hvis dere vil elope til utlandet. Vi har også en artikkel om å gifte seg i utlandet som har mange nyttige tips. Flere norske bryllupsplanleggere har også erfaring med å arrangere bryllup i utlandet så der går det også an å få god informasjon.

Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

7 grunner til å planlegge høstbryllup

Selv om sommerbryllup fortsatt er vanligst, begynner høstbryllup virkelig å stikke seg frem her til lands. Og det er ikke rart, for fordelene med å gifte seg på høsten er mange! Her er 7 gode grunner til hvorfor du bør gifte deg om høsten!


Skrevet av Jan Ivar Vik, tidligere medlem i Blikkfangerne

1. Fargene

Gjør meg en liten tjeneste aller først: Ta deg en tur på Google. Skriv «høstfarger», klikk søk og velg bilder. Ta en kikk på alle høstbildene som dukker opp, og prøv å se for deg at du og din kjære står midt i et av disse høstlandskapene, omkranset av store trær med gule, røde og oransje blader. Lukk øynene og se for deg at dere står der sammen, bare dere to, nygifte og lykkelige. At dere tusler i skogen eller i parken, hånd i hånd, stopper opp og kysser hverandre omgitt av disse vakre fargene. At dere trekker inn den deilige høstluften og nyter øyeblikket før dere går mot festlokalet, klare for tidenes bryllupsfeiring sammen med deres nærmeste familie og venner. Det burde være unødvendig å si det, men bryllup om høsten er magisk.

 2. Lyset

Lyset om høsten er helt fantastisk. Kanskje skyldes det at vi har kortere dager, at høstluften er renere etter at det har regnet mye eller at høstbladene reflekterer lyset annerledes. Akkurat den vitenskapelige forklaringen har jeg ikke. Antakeligvis skyldes det flere ting, blant annet at solen står lavere på himmelen. Som fotograf opplever jeg at lyset om høsten er gøy å jobbe med. Her kan jeg utfolde meg kreativt med lys og skygger, motlys, silhuetter, de varme høstfargene og «lens flares» som er den effekten som oppstår når lyset treffer linsen i kameraet og danner gjenskinn i glasset. 

Les også: Når på dagen bør vi ta bryllupsbildene? 

3. Været

I Norge har vi uforutsigbart vær. Det må vi jo bare forholde oss til. Man er ikke garantert snø selv om det er vinter og man er ikke garantert sol om sommeren. Min anbefaling er å ta i mot det været som måtte komme med åpne armer og utnytte de mulighetene som været byr på, fremfor å se begrensningene. Og selv om de aller fleste ønsker seg sol, er ikke det nødvendigvis det beste for bryllupsbildene dine. 

 

4. Bryllupsreisen og bryllup i utlandet

Tenker dere at dere har lyst å dra på bryllupsreise etter bryllupet vil dere få de rimeligste ferieturene utenom sommersesongen. Prisene på ferieturer til utlandet er mye rimeligere både på våren og på høsten, mens de skyter i været om sommeren når de fleste nordmenn skal ut og reise. Planlegger dere bryllup i utlandet så vil nok også gjestene deres sette pris på at dere har tenkt på dette når dere har satt dato for bryllupet.

Drømmer du om å ha bryllup om høsten, men samtidig også ønsker deg litt varmere vær enn her hjemme - da kan jeg anbefale høstbryllup i Toscana: 

 

5. Unngå den travleste perioden for gjestene

Høsten er for de fleste av gjestene deres en roligere periode enn midt på sommeren. Et vennepar av meg fortalte at de en gang var invitert til sju eller åtte bryllup på én og samme sommer. Selv om det er et ekstremt eksempel er det ikke uvanlig å være gjest i opptil flere bryllup i løpet av sommermånedene. Og dette kommer i tillegg til andre gjøremål, prosjekter og feriekabaler som skal legges. Tidligere var det gjerne slik at det var praktisk å legge bryllupet til sommerferien for at flest mulig gjester skulle ha mulighet til å komme siden de da hadde fri. I våre dager har man ikke fri på samme måte. Veldig mange legger ferieplaner svært tidlig, mange har booket sydenferie, det er ganske vanlig å legge oppussingsprosjekter til sommeren osv. Mitt råd: gjør dere selv og gjestene deres en tjeneste ved å unngå den tiden av året med flest planer.

 

6. Velg leverandører fra øverste hylle

For oss fotografer er den mest hektiske perioden mellom mai og til begynnelsen av september. Dersom du unngår denne perioden, men heller planlegger bryllup fra september og utover er sjansen mye større for at din favorittfotograf er ledig til å fotografere bryllupet ditt. Det er jo fantastisk å kunne velge fra øverste hylle når du planlegger din store drømmedag. Unngår du høysesongen er sjansen større for at også andre bryllupsleverandører er ledige samtidig, som for eksempel bryllupslokalet, kirken, frisøren, bandet, DJ-en, blomsterdekoratøren osv. Det gjør det mye enklere for dere å legge planer for bryllupet. 

 

7. Høstbryllup er god stemning!

Noe av det man drømmer om når man planlegger bryllup er at det skal være god atmosfære og god stemning. Når høsten kommer, temperaturen synker og dagene blir kortere så innbyr dette til kvalitetstid innendørs sammen med gode venner. Vi nordmenn er eksperter på å kose oss inne om høsten, og høstbryllup er absolutt intet unntak. Som bryllupsfotograf om sommeren legger jeg ofte merke til at gjestene kan ha en tendens til å spre seg over litt større avstander før middagen, i pausene og under festen fordi været og den varme temperaturen tillater at man kan ta seg flere rusleturer og lengre røykepauser på forskjellige steder. Mens bryllup om høsten innbyr til en mer intim atmosfære hvor brudepar og gjester får vært mer sammen fordi man i større grad oppholder seg inne - sammen. Og det er jo derfor alle er i bryllupet; for å feire dagen sammen. Det er få ting som er så koselig som å kunne trekke inn i varmen med fyr i peisen, levende lys og noe godt i glasset. 


Les mer
artikler Endre Hilleren artikler Endre Hilleren

Ja vi elsker vinterbryllup!

Drømmer du om et unikt og stemningsfullt bryllup? Et vinterbryllup byr på vakre lysforhold, en roligere feiring og en helt spesiell atmosfære. Oppdag fordelene med å gifte seg om vinteren, og ta kontakt med en av fotografene i Blikkfangerne for å sikre fantastiske bryllupsbilder!


Hvorfor du bør vurdere et vinterbryllup

Når vi tenker på bryllup, er det ofte sommeren som først kommer til tankene. Men hva om vi forteller deg at et vinterbryllup kan gi deg noen av de mest unike og stemningsfulle bryllupsbildene? Vi i Blikkfangerne ønsker å vise deg hvorfor vinteren kan være den perfekte rammen for ditt bryllup – både visuelt og praktisk.

Foto: Lillian Nordbø

Perfekte lysforhold for fotografering

Vinterbryllup gir noen av de vakreste lysforholdene for fotografering. Det myke vinterlyset og de snødekte omgivelsene gir bildene en unik kvalitet.
Ta kontakt med en av fotografene i Blikkfangerne og sikre deg en profesjonell fotograf til din store dag.

Naturlig mykt lys

Vinteren gir deg perfekte lysforhold for fotografering. Lyset er mykere og gir en jevn glød i bildene dine, uten de harde skyggene man ofte får på sommeren. Siden sola går ned tidligere, får du muligheten til å ta bilder i det vakreste lyset – akkurat i tide til solnedgangen.

Foto: Endre Hilleren

Snø gir lys og klarhet i bildene

Snøen skaper en lys og luftig atmosfære som gir bildene et rent og klart uttrykk. Den gjør at ansikter og detaljer fremheves på en naturlig måte. Selv lette snøfnugg kan tilføre bildene en ekstra stemning og gjøre dem enda mer unike.

Foto: Petrichor and Pine

Mindre stress og mer fokus på øyeblikket

Vinteren er lavsesong for bryllup, noe som betyr mindre konkurranse om fotografer, lokaler og leverandører. Dette kan gi deg mer fleksibilitet og mindre tidspress i planleggingen.

Flere gjester har mulighet til å delta

Sommeren er full av bryllup, ferier og andre arrangementer. På vinteren har folk færre forpliktelser, noe som øker sannsynligheten for at de viktigste personene i livet ditt kan være med på feiringen.

Ta kontakt med en av fotografene i Blikkfangerne og start planleggingen av vinterbryllupet! Våre fotografer har lang erfaring med vinterbryllup og vet hvordan man fanger de beste øyeblikkene i kalde omgivelser.

Foto: Lovise Mannes

Stemningsfulle detaljer og dekor 

Naturlige omgivelser som bakgrunn 

Snødekte landskap, frost på trærne og et dempet vinterlys gir en perfekt bakgrunn for bryllupsbildene dine. Man trenger ofte lite ekstra pynt når naturen allerede setter en stemningsfull scene.

Dekorasjoner som fremhever sesongen 

Ved å bruke elementer som lyslenker, kongler, vintergrønt og stearinlys kan man forsterke vinterens naturlige estetikk og skape en lun og stemningsfull atmosfære, både innendørs og utendørs.

Foto: Eirik Halvorsen

Lurer du på hvordan vi kan hjelpe deg med ditt vinterbryllup? Ta kontakt med en av fotografene i Blikkfangerne for en uforpliktende prat!

Vinterbryllup gir ikke bare vakre bilder, men også en roligere og mer avslappet feiring. Ønsker du et bryllup med nydelige lysforhold, et unikt uttrykk og færre forstyrrelser? Da kan vinteren være det perfekte valget for deg.

Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Når på dagen bør vi ta bryllupsbildene?

Bryllupsbilde i solnedgangen. Foto: Rune Havn

Har du lyst til å gjøre bryllupsfotografen din ekstra glad? Sett av en liten halvtime til portrettbilder like før solnedgang. Når solen står litt lavere på himmelen og skyggene blir lengre kan det skje fotografisk magi. Det varme lyset er svært flatterende for både dere og omgivelsene rundt. 


Skrevet av Åsmund Holien Mo


Gifter du deg på sommeren? Mitt tips er å ikke stresse avgårde for å ta portrettene med en gang. Bruk heller tiden sammen med hverandre og gjestene, og ta det helt med ro frem mot middagen. Med litt planlegging vil solen nærme seg horisonten samtidig som det passer seg med en pause i middagen. Snik dere unna og slapp av sammen, ta en liten pause fra alle andre og få noen skikkelig flotte bilder. At man har et glass vin eller tre i kroppen skader heller ikke, det hjelper gjerne på kameranervene.

Dere som gifter dere på høsten eller vinteren er ekstra heldige. Litt kortere dager betyr litt tidligere solnedgang, og forholdene kan være perfekte allerede like etter vielsen deres. 

Når går solen ned?

Godt spørsmål! Du kan enkelt søke på Google for å finne ut når solnegang er på bryllupsdagen deres. Hvis du bruker iPhone er appen Magic Hour gratis og forteller både når solen går ned også når lyset er på sitt flotteste.

Foto: Rune Havn


Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Hvorfor har vi nordmenn gifteringen på høyre hånd?

I alle andre land har de jo ringen på venstre hånd, hvorfor skal vi gjøre det annerledes i Norge?
En av Blikkfangernes fotografer har gjort researchen for deg.


Skrevet av Eirik Halvorsen

Når jeg er i utlandet og fotograferer eller når par fra andre land kommer til Norge for å bli fotografert så går samtalene veldig ofte i temaene rundt kulturforskjeller. Delvis fordi andre lurer på hvordan vi har det men også fordi jeg lurer på hvordan de har det. En ting som nesten alle spør meg om er hvorfor ringen min er på høyre hånd. De vet at jeg er gift men de ser ingen giftering på venstre hånd.

Trykk på bildene hvis du vil se dem større. Alle bildene i denne saken er fotografert av Eirik Halvorsen.


Kona mi er amerikansk og har alltid hatt forlovelsesringen og gifteringen på venstre hånd slik som de gjør i USA, men hun har faktisk måttet gå til innkjøp av en enkel sølvring til å ha på høyrehånda for å unngå å bli sjekket opp av menn på byen som tror hun er singel.

Jeg har gjort en del research og funnet disse argumentene for hvorfor nordmenn har gifteringen på høyre hånd:

  • Vi har ringen på høyre hånd fordi at når vi håndhilser på noen så viser vi at vi er gift.

  • I Norge har vi ringen på høyre hånd og flytter den over til venstre når ektefellen dør.

  • Noen pleier å ha forlovelsesringen på venstre hånd og flytter den over på høyre hånd ved ekteskapsinngåelse.

  • Høyre hånd er avtalehånden. Vi tar hverandre i den når vi avtaler noe.

  • Man sverger med høyre hånd.

Hva med venstre hånd da? Hvorfor har (tilsynelatende) alle andre land ringen på venstre hånd, og hvorfor kalles akkurat den fjerde fingeren for "ringfingeren"? 

I eldre tider trodde man det gikk en vene fra venstre ringfinger direkte til hjertet. Den ble kalt vena amoris og skal være en av grunnene for at ringen ble plassert der. Vena amoris har vist seg å ikke ha noen rot i virkeligheten da det går tilsvarende vener fra hver finger på hver hånd til hjertet, men det satte allikevel standarden for hvilken hånd og hvilken finger man skulle bruke gifteringen på.
Grunnen til at vi i Norge har den fjerde fingeren som ringfinger sies å stamme fra setningen som gjerne ble sagt når man satte ringen på fingeren: "I faderens, sønnens, og den hellige ånds navn. Amen". Hvor man hoppet på fingrene bortover til man kom til "amen" og plasserte den på fjerde.

Den uendelige sirkel symboliserer at man tar denne beslutningen til evig tid. Skikken med å bruke to ringer kom til Norden like før år 1700, lenge etter andre land og kulturer hvor det har vært vanlig å bruke gifteringen på venstre hånd. Men er det kun i Norge vi har ringen på høyre hånd? Faktisk så fins det ingen regler for hva som er riktig. Man kan velge både hånd og finger som man vil. Andre land som har ringen på høyre hånd er blant annet Danmark, Nederland, Tyskland, Russland, Polen, India, Østerrike, Bulgaria, Portugal, Spania og Hellas. I noen av disse landene brukes også venstre alt etter religion og kultur.

Så, etter mye research finnes det ingen skikkelig konklusjon. Informasjon er det nok av og både meninger og historier om hva og hvorfor. Kanskje dette er en av grunnene for at det ikke fins en universell standard? At mennesker alltid har laget egne tolkninger basert på preferanser og synsinger? Min ring er fortsatt på høyre hånd og det har blitt for vanlig for meg til at jeg plutselig skal bytte til venstre hånd. Det hadde jo bare føltes rart.

Kilder: hvafor.no, Store Norske Leksikon, Wikipedia.


Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Er ris skadelig for småfuglene - eller er det en myte?

Du har sikkert hørt det mange ganger. «Man må ikke kaste ris på brudeparet. Fuglene kommer og spiser det og den ukokte risen sveller i magen og fuglene dør». 

Foto: Ole Harestad

Skrevet av Jan Ivar Vik, tidligere medlem av Blikkfangerne


Mange brudepar ønsker å unngå at det kastes ris etter vielsen av hensyn til de stakkars fuglene. Det har også ført til at mange kirker forbyr riskasting på kirketrappen. Men stemmer det egentlig at fuglene tar skade av å spise ris?

Nei!

At fuglene ikke tåler å spise ris er en myte.

En som virkelig har greie på dette er Roar Solheim, zoolog ved Agder naturmuseum og botanisk hage. Han har tidligere uttalt seg om dette til NRK

– Jeg har ikke sett noe dokumentasjon på at fugler har hatt problemer eller har dødd på grunn av svelling i magen. Årsaken til det er at disse frøsortene blir malt opp og behandlet raskt i magen. I tillegg spiser mange av disse småfuglene småstein og sand som maler opp maten i magen. Og fordøyelsen går nok så fort at svelling ikke er noe problem, sier zoologen.

Vi i Blikkfangerne elsker når det er masse liv utenfor kirken eller vielseslokalet, enten det er med riskasting, konfetti, såpebobler, kasting av roseblader eller andre kreative påfunn. På den måten får dere levende bilder!

Og et lite tips helt til slutt. Svært få gjester vil huske på å ta med seg ris til kirken, så dersom dere ønsker at det skal kastes ris utenfor kirken etter vielsen er det lurt å planlegge dette i forkant og få noen av vennene deres til å dele ut dette til de som ønsker. Husk også å delegere litt ansvar slik at det blir ryddet pent opp etter dere. 

Les også: Slik skaper dere masse liv på kirketrappen etter vielsen!


Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Vi ville spare penger på bryllupet og fikk gjestene våre til å stå for fotograferingen

Smart, tenkte vi. Dette er det vi endte opp med.

Jeg kom over en post i ei Facebook-gruppe for bryllupsplanlegging i fjor som inspirerte meg til å skrive en bloggpost på hjemmesiden min som gikk viralt i løpet av få dager. Innlegget til den vordende bruden gikk noe i denne duren her: 

“Vi skal spare masse penger på fotograf. Både mobilkameraer og speilreflekskameraer er jo så gode i dag at vi tenker at gjestene våre kan stå for dokumenteringen av dagen vår. Vi får jo bare alle til å sende bildene på Dropbox etterpå og så lager vi album selv. Genialt!"

Er det egentlig genialt?


Skrevet av Eirik Halvorsen


Foto: Tante Mischelle

Foto: Tante Mischelle

Foto: Jeff Newsom

Det er lettest å forklare med en metafor, så jeg tar dere med inn på kjøkkenet til en litt flott restaurant. En slik type hvor det koster litt å spise, man får utmerket service, kjempegod mat og vin som matcher det du spiser så perfekt at du får lyst til å synge en sang. Noen gang opplevd det? Kanskje ikke det med å synge en sang altså, men du fatter hva jeg mener.
I denne metaforen er kameraet til fotografen byttet ut med komfyren til kokken. Scenario: Dersom du får mulighet til å låne kjøkkenet en ettermiddag, ville du automatisk kunnet lage like god mat som kokken serverte deg tidligere? Neppe. Til og med om du har førsteklasses ingredienser og profesjonelle kniver så skal mat varmebehandles på forskjellige måter og temperaturer. Tenk litt over det, for det er nøyaktig det samme med en fotograf og et kamera. Størsteparten av et fotografi skjer før man trykker på knappen på samme måte som størsteparten av matretten skjer før den blir dandert på tallerkenen. Etter at eksponeringen har skjedd så er bildet ferdig og øyeblikket er fordi. Ingen vei tilbake. Vil du virkelig overlate det til en person som ikke engang kan grunnleggende fotografi? 

Foto: Venn av brudeparet

Foto: Venn av brudeparet

Foto: Jeff Newsom

Jeg begynte å leke litt med tanken på om hvordan det hadde vært om jeg og kona hadde belaget oss på gjestene våre sine fotografiske evner når vi giftet oss så jeg sveipet gjennom hashtaggen vår for å se. Forresten, å lage en egen hashtag som gjestene kan bruke i bryllupet ditt er veldig gøy, men det er varierende kvalitet på de bildene som blir postet. Slik hadde bryllupet vårt sett ut om gjestene våre stod for fotograferingen:

Da vi giftet oss i 2012 gikk vi inn for å få Jeff Newsom til å komme og fotografere oss. Vi spikket og sparte, vi kutta kostnader der vi kunne slik at vi fikk råd til å fly over en av verdens flinkeste bryllupsfotografer til å fotografere bryllupet vårt. Nå, noen år etter bryllupet så er bildene det eneste vi sitter igjen med. Pluss kjolen til kona da, som hun har forsøkt å selge flere ganger uten hell. Den henger enda i beskyttelsesposen på gjesterommet vårt.

Bryllup koster penger, og når man skal betale mye for noe så lager man ofte budsjett. Den aller største feilen folk gjør når de lager budsjett er å bestemme seg for hvor mye penger som skal brukes på de forskjellige tingene uten å vite hva de forskjellige tingene egentlig koster først. Det er dumt å sette av 3 000kr til festlokale og så ender det opp med å koste 10 000kr eller å sette av 10 000kr til middag til gjestene og så ender det opp med å koste 40 000kr. 

Det er din jobb å gjøre skikkelig research i forkant slik at du vet hva du betaler for og hva du faktisk får. Ikke klag i ettertid på at servitørene gikk hjem for tidlig eller at bildene fra fotografen var dårlige. Du gifter deg bare én gang (forhåpentligvis), sørg for at minnene blir skikkelig dokumentert.

Basert på dette blogginnlegget fra april 2015. 


Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Gifte seg i utlandet - mange nyttige tips

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Hellas

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Hellas


Skrevet av: Michaela Klouda

Hvem drømmer vel ikke om sol og varme og romantisk fuglekvitter på bryllupsdagen sin?

De aller fleste ønsker seg godvær når de skal gifte seg, men realiteten i Norge er dessverre slik at vi aldri vet hva slags vær vi får. Selv om dere velger å gifte dere i høysesongen for bryllup, som er fra mai til september, kan det bli både regn og vind og til og med hagl på drømmedagen deres.

Mye på grunn av nettopp været velger flere og flere nordmenn å gifte seg i utlandet. I følge Statistisk sentralbyrå er det faktisk mer enn hvert femte norske brudepar som velger å gifte seg i utlandet!

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Hellas

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Hellas

Bryllup i Marokko, Karibien eller Færøyene? - Det finnes mange muligheter!

Flere og flere er opptatt av at bryllupet skal være annerledes og en opplevelse, ikke bare for brudeparet, men også for gjestene. Det er også mye å spare på å flytte festen til et annet land, da det ofte er mye rimeligere priser på både lokaler, mat og drikke. For budsjettet for et vanlig bryllup i Norge kan man få en tre-dagers feiring andre steder.

I tillegg er det mange flere alternativer når det kommer til stil og egenart utenfor våre landegrenser, og lettere å tenke utenfor boksen hvis dere ønsker dere en særegen og minneverdig feiring.

Hva med et bohemsk bryllup i Marokko? Et avslappet og sommerlig bryllup på en vingård i Italia eller Frankrike? Eventyrbryllup i Tsjekkia? Prinsessebryllup på et slott i Sverige eller Danmark? Et chict citybryllup i New York, London eller Paris? Et tropisk strandbryllup i Karibien? Eller et villt og vakkert eventyr på Island eller Færøyene? Mulighetene er uendelige!

Usikker på valg av fotograf til ditt destinasjonsbryllup? Les våre anbefalinger og finn den perfekte matchen blant Blikkfangernes profesjonelle bryllupsfotografer.

Foto: Moment Studio - Bryllup i Italia .

Det er kanskje ikke en selvfølge at alle gjester har råd til å reise langt for å feire brudeparets kjærlighet, men hvis dere er ute med invitasjonene i god tid har gjestene tid til å spare penger og kan også bestille billigere flybilletter. Mange destinasjoner i Europa har billige flybilletter og hvis dere booker rom til alle på samme sted er det også rabatter å hente. 

Dagens brudepar har ofte bodd sammen lenge og har det meste de trenger, og velger bort gaver mot at gjestene betaler egen reise og opphold. Dette gjør kanskje at flere gjester tar seg råd til å bli med på feiringen.

Det kan være lurt å legge bryllupet til en tid da folk kan ta seg fri, så gode tider er fellesferien, påsken eller andre offentlige fri-dager (Mai er en bra måned!). Da kan også gjestene bli flere dager og gjøre en ferie ut av det, eller brudeparet kan kombinere bryllupet med bryllupsreise.

Foto: Tone Tvedt Photography - Bryllup i Hellas

Foto: Tone Tvedt Photography - Bryllup i Hellas

Fotograf - hvem skal dere velge?

Så til det aller viktigste, nemlig fotograf!

Det finnes jo alltids hundrevis av fotografer i det landet dere velger å gifte dere i, men vi i Blikkfangerne vil absolutt anbefale å ta med dere en norsk fotograf. Dette finnes det flere grunner til, men den aller viktigste grunnen til dette er kommunikasjon.

Med en norsk bryllupsfotograf kan dere møtes hjemme i Norge først og bli godt kjent, noe som er kjempeviktig når fotografen skal være med på den aller største dagen deres. Da kan dere fortelle fotografen akkurat hvordan dere vil ha det, samtidig som fotografen kan komme med mange nyttige tips i planleggingsfasen.
Kommunikasjon på selve bryllupsdagen er også veldig viktig, og norske bryllupsfotografer er godt vant med norske bryllupsskikker og vil sørge for å ikke være i veien og få med seg alt som skjer gjennom hele dagen.

Til slutt er det kommunikasjon i etterkant av bryllupet, ved overlevering av bilder, eventuelle visningstimer og oppfølging. Kanskje dere har lyst til å bestille takkekort, forstørrelser og album gjennom fotografen, da er det veldig greit at dere kan møtes når det måtte passe dere.

Foto: Tone Tvedt Photography - Bryllup i Trinidad

Foto: Tone Tvedt Photography - Bryllup i Trinidad

Det kan selvfølgelig være penger å spare på en lokal bryllupsfotograf, men ønsker dere en fotograf i toppsjiktet vil ikke prisene være så forskjellige uansett. Det kan kanskje virke avskrekkende å skulle betale reise og opphold for en bryllupsfotograf fra Norge, men mange av de norske fotografene har gode pakkeløsninger på bryllupsfotografering i utlandet, og dere kan ende opp med å få mye valuta for pengene. En annen fordel med norsk fotograf er at vedkommende kan se på stedet dere velger å gifte dere med nye øyne, kontra en lokal fotograf som lett kan se seg blind hvis han fotograferer på den samme stranden hver helg.

Uansett hva dere velger, norsk eller utenlandsk fotograf, så gjør god research før dere bestemmer dere. Det er viktig at fotografen har den stilen dere ønsker dere, at det er en person dere kommer overens med og at dere vet akkurat hva dere får for pengene. Sjekk også at fotografen har god erfaring med heldagsfotografering, og spør om å få se flere bilder om vedkommende kun har noen få bilder på hjemmesiden sin.

Om dere velger å bruke bryllupsplanlegger og de har en fast fotograf, finn ut om denne fotografen kan levere det dere vil ha. Det er ikke sånn at dere må gå for den fotografen planleggeren anbefaler.

Planlegger du bryllup i utlandet? Ta kontakt med en av våre erfarne norske fotografer i Blikkfangerne for å sikre at dine minner blir foreviget på best mulig måte.

Foto: Endre Hilleren - Bryllup i Frankrike

Så hvordan gifter man seg i utlandet?

Først og fremst må man finne ut hva slags type vielse man ønsker seg.

Det finnes 31 forskjellige Sjømannskirker rundt omkring i verden, hvor man kan gifte seg om man ønsker en kirkelig vielse. Norske ambassader i mange land utfører vielser om man ønsker en borgerlig vielse. En liste over hvilke ambassader som gjør dette finner dere her. 

Ønsker dere mer frihet eller en annerledes vielse kan det være lurt å gjøre selve ekteskapsinngåelsen her i Norge, f.eks. på tinghuset, og ha en mer personlig seremoni i utlandet. Det er også mulig å gifte seg for utenlandsk myndighet, men det vil ikke i alle tilfeller bli godkjent som et gyldig ekteskap i Norge. Dette er lurt å sjekke opp i god tid. 
I alle tilfeller bør man starte med å sette seg inn i alle regler og fylle ut nødvendige papirer hos Skatteetaten.

Bryllupsplanlegger eller gjøre alt selv?

Logistisk sett kan det å planlegge bryllup mange hundre mil hjemmefra være en utfordring. Det aller viktigste er å være ute i god tid, slik at man får tid til å undersøke alle muligheter og løsninger før man bestemmer seg. Mange steder tilbyr totale pakker med overnatting, mat, drikke og mye annet inkludert, i andre tilfeller må du skreddersy alt selv. Virker det uoverkommelig kan det være lurt å booke en bryllupsplanlegger. Det finnes flere norske bryllupsplanleggere som hjelper deg med bryllup i utlandet, ellers finnes det lokale planleggere som har god kjennskap til lokale leverandører. Men som sagt, med god tid kan dere klare det aller meste selv og skape deres ultimate drømmebryllup!

Bryllup i Frankrike

Hvis du er på jakt etter mer inspirasjon til ditt eget bryllup i utlandet, kan vi varmt anbefale denne artikkelen. Her kan du lese om et nydelig bryllup i Frankrike, hvor Endre Hilleren fra Blikkfangerne fanget de uforglemmelige øyeblikkene.

Foto: Endre Hilleren - Bryllup i Frankrike

Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Kan vi få alle de uredigerte bildene fra bryllupsdagen vår?

Du har sikkert hørt om råfiler før, eller RAW-filer som det heter. Noen ganger spør folk om de ikke bare kan få alle de uredigerte bildene fra fotograferingen, men hva betyr det? Kan man det egentlig?

Det korte svaret er på dette er: Nei.

Det bittelitt lengre svaret er: Nei, det har du ikke lyst til for disse bildefilene er helt ubrukelige for deg.


Skrevet av Eirik Halvorsen


For at du lettere skal forstå hva jeg snakker om så kan jeg begynne med å forklare at ei RAW-fil er et digitalt kamera sitt negativ. Ordet negativ kommer fra filmdagene hvor filmen (negativet) ble eksponert for lys inni kameraet. Ved hjelp av en kjemisk prosess i mørkerommet (også kalt fremkalling) blir bildet overførbart til papir slik at man kan ramme det inn og henge det opp på veggen. Alt dette er fortsatt helt likt i dagens digitale verden bare at man bytter ut filmen med en digital sensor og kjemikaliebadene med digitale redigeringsprogram.

Bildet til venstre er uredigert og bildet til høyre er ferdig redigert. Bruk slideren for å se forskjellen. Se alle bildene av Tove og Ruben når han frir til henne på bloggen til Eirik Halvorsen.

Det vil si at hvis du skal kunne se et digitalt bilde som .jpg-fil eller få det printet på et fint papir slik at du kan henge det på veggen så må den digitale RAW-fila fra kameraet fremkalles i et redigeringsprogram som Photoshop eller Lightroom. Det fins flere typer redigeringsprogrammer men disse to er de mest brukte blant profesjonelle fotografer. Alle fotografer kjenner utstyret sitt veldig godt og fotograferer med tanke på sluttresultatet. Ei RAW-fil rett ut fra kameraet ser ofte grå og flat ut og den inneholder utrolig mye informasjon som kan behandles i redigeringsprosessen. Det er her bildene kommer til live og det er her fotografen får satt sin look på hvordan bildene ser ut, bare se på eksemplene i denne posten ved å dra slideren frem og tilbake.

Bildet til venstre er uredigert og bildet til høyre er ferdig redigert. Bruk slideren for å se forskjellen. Se alle bildene til Krijah og Geethan på bloggen til Eirik Halvorsen.

En annen grunn for at du ikke har lyst på alle RAW-filene er fordi en fotograf tar mange flere bilder enn det som behøves. Det er ikke slik at man står og venter på et øyeblikk og tar ett bilde så er man ferdig med det. Hva om noen blunker på bildet? eller hva om motivet var i bevegelse og en hånd kom foran et ansikt? For å fange et øyeblikk må fotografen ta 10 bilder. Kanskje 30. Det høres kanskje mye ut men slik blir et godt bilde til. I redigeringsprosessen blir det ene bildet valgt ut og kommer videre til Oslo mens de andre ikke kommer med, hvis dette var en talentkonkurranse. For at du som kunde skal få kun det beste fra bryllupsdagen kan en fotograf ta mellom 2-4000 bilder som blir skalert ned til 3-500 ferdig redigerte bilder, alt etter hvor mange fotografen din leverer.

Bildet til venstre er uredigert og bildet til høyre er ferdig redigert. Bruk slideren for å se forskjellen. Se alle bildene fra bryllupet til Hanne og Erlend på bloggen til Eirik Halvorsen.

 

I dette bildet av Lene og Alexander ville jeg oppnå et par ting: (forts. under bildet)

Bildet til venstre er uredigert og bildet til høyre er ferdig redigert. Bruk slideren for å se forskjellen. Se alle bildene fra bryllupet til Lene og Alexander på bloggen til Eirik Halvorsen.

- De skal være silhuetter mot den lave kveldssola
- Sola skal skinne gjennom mellom dem et sted
- Refleksjonen deres skal vise i vannet under dem
- De skal holde i hendene og se på hverandre/være med hverandre
- Føttene deres skal være posisjonert slik at det faktisk ser ut som at de går og ikke står stille

For å få til alt dette og for å være så effektiv som mulig så forklarte jeg så godt jeg kunne hva jeg hadde i hodet mitt og prøvde å slippe at de måtte gå mange ganger frem og tilbake for å få tid til å gjøre andre bilder også. Det hele endte opp med 28 bilder på 19 sekunder for å oppnå det perfekte bildet jeg var ute etter. 

Bildet øverst til høyre er det beste og det som ble plukket ut. De andre er bare støy.

Bildet øverst til høyre er det beste og det som ble plukket ut. De andre er bare støy.

De 27 andre bildene er det jeg snakker om som er grunnen for at du som kunde ikke kan få alle bildene som ble tatt. Akkurat dette tilfellet med 28 bilder er nok i det meste laget men jeg vil påstå at for situasjonsbilder hvor folk beveger seg går det fort mellom 3 og 10 bilder for å få det ene perfekte. Å fotografere er en prosess og som fotograf så kan jeg den prosessen veldig godt og vet hva jeg skal se etter når jeg velger ut bilder. På den måten er jeg mest effektiv og kunden får det ferdige produktet til avtalt tid. 


Les mer