intervjuer Blikk Fangerne intervjuer Blikk Fangerne

Intervju med Tone Tvedt

Foto: Michaela Klouda

Foto: Michaela Klouda

Hvem er du og hvor holder du til?

Jeg er Tone, er 31 år og bor i Oslo sammen med mannen min Andreas. Jeg er opprinnelig fra Kristiansand men har hatt Oslo som hjemby i over ti år, og elsker det. Jeg har kontor på Sagene med to andre Blikkfangere, Åsmund og Michaela, og en bryllupsplanlegger. Sammen utgjør vi kontorfellesskapet MYNE. Når jeg ikke er ute og fotograferer er det stort sett her du finner meg. Ellers når jeg har fri liker jeg å gå på konserter og spise god mat. 

Hvorfor ble du bryllupsfotograf?

Jeg har jobbet med mange sjangre innenfor faget etter å ha både studert kunstfoto og vært ansatt som lærling i et fotostudio. Etter mange år som fotograf har jeg funnet ut at det jeg liker aller best å jobbe med er bryllup. 

Hva er vel bedre enn å kunne tilbringe arbeidsdagen med et lykkelig brudepar som er omringet av alle de beste menneskene i livet sitt? Det å vite at bildene mine betyr mye for kundene min er også noe jeg setter pris på. I tillegg får jeg reist masse rundt i både Norge og utlandet, og får møte mange fantastiske og rause mennesker.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg når du ikke fotograferer bryllup?

Da er jeg som regel på kontoret mitt hvor jeg f.eks gjør forefallende arbeid, møter kunder, driver etterarbeid på bilder eller fotograferer andre typer oppdrag. Etter et par år med hjemmekontor setter jeg utrolig stor pris på å endelig ha kollegaer igjen. Det er så deilig å kunne gå på jobb, og la hjemme være hjemme. Siden vi alle jobber i samme bransje er vi jo egentlig ”konkurrenter” men vi heier heller på hverandre og inspirerer hverandre. 

Har du noen gang gjort en tabbe, og hvordan rettet du opp i det?

Etter mange år som fotograf har jeg selvsagt tabbet meg ut en og annen gang, men heldigvis har det aldri vært veldig alvorlig eller gått utover kundene mine. Jeg husker en gang jeg skulle fotografere interiør og klarte å miste vidvinkelobjektivet i bakken så glasset knuste. Flaks for meg at jeg hadde en backup-linse jeg kunne bruke. Jeg har lært at jeg må lage meg rutiner og hvis jeg holder meg til dem når det gjelder backup av bilder og lignende så går det smooth.

Vis oss et bilde du er veldig fornøyd med. Hvorfor valgte du akkurat dette bildet?

Jeg liker godt komposisjonen og dybdefølelsen man får av bildet. Det grønne og det røde harmonerer med hverandre, også liker jeg godt kjemien mellom brudeparet. Bildet er tatt på gården der de giftet seg og trærne er egentlig brudgommens oldermors mislykkede hekk. Haha! Og jatakk til flere brudgommer i bunad!

Hvor er du og hva gjør du om 5 år?

Da jobber jeg nok sannsynligvis med det samme som jeg gjør nå, siden jeg trives så godt med det. Kanskje jeg reiser enda mer rundt om i verden og fotograferer glade mennesker og kjærleik?

Hvilken fotograf har inspirert deg mest opp gjennom årene?

Det er mange som inspirerer meg men jeg tror jeg må trekke fram Eva Helene Storm Hanssen fra Moment Studio. Hun er en mester på bryllupsfotografering og var blant de første som satset på heldagsfotografering i Norge. Også liker jeg godt arbeidet til b.la Nan Goldin og Sally Mann.

Hvilken fotograf syntes du er mest spennende i Norge nå for tiden? (ikke nødvendigvis bryllup)

Oi, det er mange flinke å velge fra! Men den jeg umiddelbart tenker på er Sigurd Fandango. Jeg har fulgt arbeidet hans i en årrekke. Han jobber dokumentarisk og jeg liker så godt hans måte å formidle via bilder på. Også må jeg nevne Sølve Sundsbø, han er så utrolig dyktig!!

Beskriv ditt drømmebryllup å fotografere og hvor finner dette sted!

Jeg har alltid hatt lyst til å fotografere bryllup i Lofoten! Jeg ser for meg utendørsvielse ved en fjord idet solen går ned, et lykkelig brudepar med alle de nærmeste samlet rundt dem etterfulgt av en koselig middag.

Hva er din guilty pleasure?

Jeg eeelsker å se på dumme kattevideoer på Youtube. Jeg søker på "stupid cats" og koser meg gløgg. Hehe... Også må jeg ha majones på frokosten hver dag, uansett pålegg. Nesten...

Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Når på dagen bør vi ta bryllupsbildene?

Bryllupsbilde i solnedgangen. Foto: Rune Havn

Har du lyst til å gjøre bryllupsfotografen din ekstra glad? Sett av en liten halvtime til portrettbilder like før solnedgang. Når solen står litt lavere på himmelen og skyggene blir lengre kan det skje fotografisk magi. Det varme lyset er svært flatterende for både dere og omgivelsene rundt. 


Skrevet av Åsmund Holien Mo


Gifter du deg på sommeren? Mitt tips er å ikke stresse avgårde for å ta portrettene med en gang. Bruk heller tiden sammen med hverandre og gjestene, og ta det helt med ro frem mot middagen. Med litt planlegging vil solen nærme seg horisonten samtidig som det passer seg med en pause i middagen. Snik dere unna og slapp av sammen, ta en liten pause fra alle andre og få noen skikkelig flotte bilder. At man har et glass vin eller tre i kroppen skader heller ikke, det hjelper gjerne på kameranervene.

Dere som gifter dere på høsten eller vinteren er ekstra heldige. Litt kortere dager betyr litt tidligere solnedgang, og forholdene kan være perfekte allerede like etter vielsen deres. 

Når går solen ned?

Godt spørsmål! Du kan enkelt søke på Google for å finne ut når solnegang er på bryllupsdagen deres. Hvis du bruker iPhone er appen Magic Hour gratis og forteller både når solen går ned også når lyset er på sitt flotteste.

Foto: Rune Havn


Les mer
bryllup Blikk Fangerne bryllup Blikk Fangerne

Elegant og rocka bybryllup på Stratos av Michaela Klouda

Bybryllup er så flott og ekstra flott er det å kunne gifte seg midt i Oslo med utsikt over hele byen, samtidig som man befinner seg i en egen privat og intim oase. Helga og Kristoffer giftet seg på Stratos i Oslo og hadde både vielse, middag og fest i det kule funkis-lokalet. Ekstra deilig var det også for bruden å gjøre seg klar på Hotel Folketeateret og bare kunne ta heisen opp til vielsen.
Bildene tok Michaela Klouda i nærområdet, midt i byen det også. Den lekre kjolen fra Jenny Packham og den enkle stilen til brudeparet generelt passet perfekt inn i omgivelsene!

 JA til flere bybryllup!

Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Hvorfor har vi nordmenn gifteringen på høyre hånd?

I alle andre land har de jo ringen på venstre hånd, hvorfor skal vi gjøre det annerledes i Norge?
En av Blikkfangernes fotografer har gjort researchen for deg.


Skrevet av Eirik Halvorsen

Når jeg er i utlandet og fotograferer eller når par fra andre land kommer til Norge for å bli fotografert så går samtalene veldig ofte i temaene rundt kulturforskjeller. Delvis fordi andre lurer på hvordan vi har det men også fordi jeg lurer på hvordan de har det. En ting som nesten alle spør meg om er hvorfor ringen min er på høyre hånd. De vet at jeg er gift men de ser ingen giftering på venstre hånd.

Trykk på bildene hvis du vil se dem større. Alle bildene i denne saken er fotografert av Eirik Halvorsen.


Kona mi er amerikansk og har alltid hatt forlovelsesringen og gifteringen på venstre hånd slik som de gjør i USA, men hun har faktisk måttet gå til innkjøp av en enkel sølvring til å ha på høyrehånda for å unngå å bli sjekket opp av menn på byen som tror hun er singel.

Jeg har gjort en del research og funnet disse argumentene for hvorfor nordmenn har gifteringen på høyre hånd:

  • Vi har ringen på høyre hånd fordi at når vi håndhilser på noen så viser vi at vi er gift.

  • I Norge har vi ringen på høyre hånd og flytter den over til venstre når ektefellen dør.

  • Noen pleier å ha forlovelsesringen på venstre hånd og flytter den over på høyre hånd ved ekteskapsinngåelse.

  • Høyre hånd er avtalehånden. Vi tar hverandre i den når vi avtaler noe.

  • Man sverger med høyre hånd.

Hva med venstre hånd da? Hvorfor har (tilsynelatende) alle andre land ringen på venstre hånd, og hvorfor kalles akkurat den fjerde fingeren for "ringfingeren"? 

I eldre tider trodde man det gikk en vene fra venstre ringfinger direkte til hjertet. Den ble kalt vena amoris og skal være en av grunnene for at ringen ble plassert der. Vena amoris har vist seg å ikke ha noen rot i virkeligheten da det går tilsvarende vener fra hver finger på hver hånd til hjertet, men det satte allikevel standarden for hvilken hånd og hvilken finger man skulle bruke gifteringen på.
Grunnen til at vi i Norge har den fjerde fingeren som ringfinger sies å stamme fra setningen som gjerne ble sagt når man satte ringen på fingeren: "I faderens, sønnens, og den hellige ånds navn. Amen". Hvor man hoppet på fingrene bortover til man kom til "amen" og plasserte den på fjerde.

Den uendelige sirkel symboliserer at man tar denne beslutningen til evig tid. Skikken med å bruke to ringer kom til Norden like før år 1700, lenge etter andre land og kulturer hvor det har vært vanlig å bruke gifteringen på venstre hånd. Men er det kun i Norge vi har ringen på høyre hånd? Faktisk så fins det ingen regler for hva som er riktig. Man kan velge både hånd og finger som man vil. Andre land som har ringen på høyre hånd er blant annet Danmark, Nederland, Tyskland, Russland, Polen, India, Østerrike, Bulgaria, Portugal, Spania og Hellas. I noen av disse landene brukes også venstre alt etter religion og kultur.

Så, etter mye research finnes det ingen skikkelig konklusjon. Informasjon er det nok av og både meninger og historier om hva og hvorfor. Kanskje dette er en av grunnene for at det ikke fins en universell standard? At mennesker alltid har laget egne tolkninger basert på preferanser og synsinger? Min ring er fortsatt på høyre hånd og det har blitt for vanlig for meg til at jeg plutselig skal bytte til venstre hånd. Det hadde jo bare føltes rart.

Kilder: hvafor.no, Store Norske Leksikon, Wikipedia.


Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Er ris skadelig for småfuglene - eller er det en myte?

Du har sikkert hørt det mange ganger. «Man må ikke kaste ris på brudeparet. Fuglene kommer og spiser det og den ukokte risen sveller i magen og fuglene dør». 

Foto: Ole Harestad

Skrevet av Jan Ivar Vik, tidligere medlem av Blikkfangerne


Mange brudepar ønsker å unngå at det kastes ris etter vielsen av hensyn til de stakkars fuglene. Det har også ført til at mange kirker forbyr riskasting på kirketrappen. Men stemmer det egentlig at fuglene tar skade av å spise ris?

Nei!

At fuglene ikke tåler å spise ris er en myte.

En som virkelig har greie på dette er Roar Solheim, zoolog ved Agder naturmuseum og botanisk hage. Han har tidligere uttalt seg om dette til NRK

– Jeg har ikke sett noe dokumentasjon på at fugler har hatt problemer eller har dødd på grunn av svelling i magen. Årsaken til det er at disse frøsortene blir malt opp og behandlet raskt i magen. I tillegg spiser mange av disse småfuglene småstein og sand som maler opp maten i magen. Og fordøyelsen går nok så fort at svelling ikke er noe problem, sier zoologen.

Vi i Blikkfangerne elsker når det er masse liv utenfor kirken eller vielseslokalet, enten det er med riskasting, konfetti, såpebobler, kasting av roseblader eller andre kreative påfunn. På den måten får dere levende bilder!

Og et lite tips helt til slutt. Svært få gjester vil huske på å ta med seg ris til kirken, så dersom dere ønsker at det skal kastes ris utenfor kirken etter vielsen er det lurt å planlegge dette i forkant og få noen av vennene deres til å dele ut dette til de som ønsker. Husk også å delegere litt ansvar slik at det blir ryddet pent opp etter dere. 

Les også: Slik skaper dere masse liv på kirketrappen etter vielsen!


Les mer
intervjuer Blikk Fangerne intervjuer Blikk Fangerne

Intervju med Lillian Nordbø

Foto: Henrik Beckheim

Foto: Henrik Beckheim

Hvem er du og hvor holder du til?

Jeg er Lillian, en 26 år gammel jente fra Randaberg utenfor Stavanger. Jeg er mamma til tre små gutter, og lever hektiske, men innholdsrike dager med de. Vi bor i Stavanger for øyeblikket, og trives med det  

Hvorfor ble du bryllupsfotograf?

Godt spørsmål! Det startet for ca 10 år siden. Da så jeg for første gang hvordan man har muligheten til å skildre historier og følelser gjennom bilder. Det ble tent en kjærlighet og lidenskap til faget da, men det var ikke før jeg ble mamma for andre gang i 2012 at det startet. Jeg begynte å fotografere babybilder som jeg la ut på blogg/facebook. Og før jeg visste ordet av det hadde jeg booket fem bryllup. Alt har gått så fort etter det at jeg nesten ikke henger med selv. Men jeg startet med null erfaring og kunnskap. Det eneste jeg hadde var en kjærlighet til det jeg drev med. Og jeg tror det er den som har drevet meg så langt. Å skildre noe vakkert to mennesker har sammen uten et eneste ord.. verbale hjelpemidler blir overflødig. Det fascinerer meg bare mer og mer.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg når du ikke fotograferer bryllup?

Da sliter jeg meg opp alt for tidlig, gjør klar tre viltre gutter, og kjører dem i barnehagen. Deretter blir det ofte en tur til Elixia (snikskryt!), før jeg går hjem og starter arbeidsdagen med redigering, papirarbeid, regnskap, e-poster osv osv. Som selvstendig næringdrivende blir man aldri arbeidsledig. Ellers møter jeg mange brudepar for å bli kjent og snakke om bryllupsdagen deres. Ellers er jeg stort sett å finne foran macen 360 kvelder i året. Min arbeidsdag fortsetter etter at guttene er i seng, og avsluttes når jeg sovner sittende. Men generelt sett er hverdagene mine ganske varierte og frie, og det elsker jeg!

Har du noen gang gjort en tabbe, og hvordan rettet du opp i det?

Jeg er redd jeg må svare ja på det. Jeg tror alle, i alle bransjer av og til gjør tabber. Oftest er det små ting som egentlig ikke har noen betydning, men jeg har hatt en større tabbe en gang. Generelt i livet er det et viktig mål for meg å ta all drit og motgang med fatning. Ikke grave seg ned i det, men finne best mulig løsning, og ta lærdom av det. Det er slik vi lærer, og slik vi vokser. Både som mennesker og fotografer 


Vis oss et bilde som du er veldig fornøyd med. Hvorfor valgte du akkurat dette bildet?

brud med mørk rosa blomst i håret


Dette bildet er jeg veldig glad i. Selv om det er et enkelt og veldig nært bilde, rommer det mye i mine øyne. Det er nært, ekte, stille og sårbart. Det er følelser, lys, detaljer, kunstnerisk frihet og eleganse. Alt dette er viktig for meg når jeg fotograferer.

Hvor er du og hva gjør du om 5 år?

Hmmm! Det lurer jeg også veldig på! Hehe, jeg aner faktisk ikke! Det blir spennende å se. Men en ting er sikkert; jeg utvikler meg stadig, og fotograferer fortsatt bryllup! Det er min første kjærlighet, og den gir jeg ikke slipp på før jeg må  

Hvilken fotograf har inspirert deg mest opp gjennom årene?

Det har variert veldig. Men jeg må nevne Henrik Beckheim, som også er en av Blikkfangerne-fotografene. Det var ved å se hans bilder for 10 år siden at jeg forelsket meg i bryllupsfotografering. Jeg ga ham rimelig høy trafikk på nettsiden hans en periode der. Han er utrolig dyktig på å dokumentere og fange stemning og øyeblikk. Da jeg endelig våget å ta kontakt med ham, åpnet det opp så utrolig mange dører for meg som fotograf! Videre har også Eirik Halvorsen, som er en av grunderne bak Blikkfangerne vært til utrolig stor inspirasjon. Han har pushet meg, og hjulpet meg til nye høyder. Internasjonalt er jeg stor fan av bl.a. Radu Benjamin, Kristen Kaiser, Julia and Gil og Wildflowers Photography. 

Hvilken fotograf synes du er mest spennende i Norge nå for tiden?

Egentlig har jeg satt av lite tid til å følge med på annet enn bryllupsfotografer  Men hvis jeg skal nevne noen utenfor, liker jeg å følge med på Georg Michaelis og Erik Almås bl.a. 

Beskriv ditt drømmebryllup å fotografere og hvor dette finner sted!

Drømmebryllup og drømmepar. For meg handler det mest om at vi har kjemi. At vi forstår hverandres språk (altså ikke nødvendigvis verbalt språk, selv om det gjør ting litt lettere  Men jo; selvsagt foretrekker jeg flotte lokaler og steder. Jeg elsker naturen, havet og mektige fjell! (Lofoten feks <3) Men om paret er sure og vanskelige, hjelper det ikke så mye. Så i hovedsak; open-minded, positive og ekte mennesker. Det liker jeg  

Hva er din guilty pleasure?

Hmm, egentlig liker jeg å tillate meg det meste, og kunne stå for det  Men hvis jeg må svare.. kanskje at jeg ofte hører gamle boy-band klassikere mens jeg redigerer. Backstreet Boys <3 Og ja, jeg synger med for full hals, og danser sittende. Haha.

Les mer
bryllup Blikk Fangerne bryllup Blikk Fangerne

Vigdis og Ola - Fredagsbryllup hjemme i hagen i Sandnes

Hva er vel ikke mer avslappet enn bryllup på en fredags ettermiddag med nærmeste familie hjemme i stua? Vigdis og Ola gjorde nettopp det i fjor sommer. Vielse på tinghuset i Sandnes og ut i strålende sommervær etterpå. Heine Grov, eller Jærkokken som han også kaller seg, var hyrt inn for anledningen og tok over kjøkkenet i heimen hvor han stod for deilig mat. På slutten av kvelden rundt solnedgang gikk vi en liten spasertur i nabolaget og lekte med dagens siste solstråler og litt skyggespill.

Eirik Halvorsen fotograferte dette intime fredagsbryllupet hjemme hos brudeparet.

Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Vi ville spare penger på bryllupet og fikk gjestene våre til å stå for fotograferingen

Smart, tenkte vi. Dette er det vi endte opp med.

Jeg kom over en post i ei Facebook-gruppe for bryllupsplanlegging i fjor som inspirerte meg til å skrive en bloggpost på hjemmesiden min som gikk viralt i løpet av få dager. Innlegget til den vordende bruden gikk noe i denne duren her: 

“Vi skal spare masse penger på fotograf. Både mobilkameraer og speilreflekskameraer er jo så gode i dag at vi tenker at gjestene våre kan stå for dokumenteringen av dagen vår. Vi får jo bare alle til å sende bildene på Dropbox etterpå og så lager vi album selv. Genialt!"

Er det egentlig genialt?


Skrevet av Eirik Halvorsen


Foto: Tante Mischelle

Foto: Tante Mischelle

Foto: Jeff Newsom

Det er lettest å forklare med en metafor, så jeg tar dere med inn på kjøkkenet til en litt flott restaurant. En slik type hvor det koster litt å spise, man får utmerket service, kjempegod mat og vin som matcher det du spiser så perfekt at du får lyst til å synge en sang. Noen gang opplevd det? Kanskje ikke det med å synge en sang altså, men du fatter hva jeg mener.
I denne metaforen er kameraet til fotografen byttet ut med komfyren til kokken. Scenario: Dersom du får mulighet til å låne kjøkkenet en ettermiddag, ville du automatisk kunnet lage like god mat som kokken serverte deg tidligere? Neppe. Til og med om du har førsteklasses ingredienser og profesjonelle kniver så skal mat varmebehandles på forskjellige måter og temperaturer. Tenk litt over det, for det er nøyaktig det samme med en fotograf og et kamera. Størsteparten av et fotografi skjer før man trykker på knappen på samme måte som størsteparten av matretten skjer før den blir dandert på tallerkenen. Etter at eksponeringen har skjedd så er bildet ferdig og øyeblikket er fordi. Ingen vei tilbake. Vil du virkelig overlate det til en person som ikke engang kan grunnleggende fotografi? 

Foto: Venn av brudeparet

Foto: Venn av brudeparet

Foto: Jeff Newsom

Jeg begynte å leke litt med tanken på om hvordan det hadde vært om jeg og kona hadde belaget oss på gjestene våre sine fotografiske evner når vi giftet oss så jeg sveipet gjennom hashtaggen vår for å se. Forresten, å lage en egen hashtag som gjestene kan bruke i bryllupet ditt er veldig gøy, men det er varierende kvalitet på de bildene som blir postet. Slik hadde bryllupet vårt sett ut om gjestene våre stod for fotograferingen:

Da vi giftet oss i 2012 gikk vi inn for å få Jeff Newsom til å komme og fotografere oss. Vi spikket og sparte, vi kutta kostnader der vi kunne slik at vi fikk råd til å fly over en av verdens flinkeste bryllupsfotografer til å fotografere bryllupet vårt. Nå, noen år etter bryllupet så er bildene det eneste vi sitter igjen med. Pluss kjolen til kona da, som hun har forsøkt å selge flere ganger uten hell. Den henger enda i beskyttelsesposen på gjesterommet vårt.

Bryllup koster penger, og når man skal betale mye for noe så lager man ofte budsjett. Den aller største feilen folk gjør når de lager budsjett er å bestemme seg for hvor mye penger som skal brukes på de forskjellige tingene uten å vite hva de forskjellige tingene egentlig koster først. Det er dumt å sette av 3 000kr til festlokale og så ender det opp med å koste 10 000kr eller å sette av 10 000kr til middag til gjestene og så ender det opp med å koste 40 000kr. 

Det er din jobb å gjøre skikkelig research i forkant slik at du vet hva du betaler for og hva du faktisk får. Ikke klag i ettertid på at servitørene gikk hjem for tidlig eller at bildene fra fotografen var dårlige. Du gifter deg bare én gang (forhåpentligvis), sørg for at minnene blir skikkelig dokumentert.

Basert på dette blogginnlegget fra april 2015. 


Les mer
artikler Blikk Fangerne artikler Blikk Fangerne

Gifte seg i utlandet - mange nyttige tips

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Hellas

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Hellas


Skrevet av: Michaela Klouda

Hvem drømmer vel ikke om sol og varme og romantisk fuglekvitter på bryllupsdagen sin?

De aller fleste ønsker seg godvær når de skal gifte seg, men realiteten i Norge er dessverre slik at vi aldri vet hva slags vær vi får. Selv om dere velger å gifte dere i høysesongen for bryllup, som er fra mai til september, kan det bli både regn og vind og til og med hagl på drømmedagen deres.

Mye på grunn av nettopp været velger flere og flere nordmenn å gifte seg i utlandet. I følge Statistisk sentralbyrå er det faktisk mer enn hvert femte norske brudepar som velger å gifte seg i utlandet!

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Hellas

Foto: Michaela Klouda Photography - Bryllup i Hellas

Bryllup i Marokko, Karibien eller Færøyene? - Det finnes mange muligheter!

Flere og flere er opptatt av at bryllupet skal være annerledes og en opplevelse, ikke bare for brudeparet, men også for gjestene. Det er også mye å spare på å flytte festen til et annet land, da det ofte er mye rimeligere priser på både lokaler, mat og drikke. For budsjettet for et vanlig bryllup i Norge kan man få en tre-dagers feiring andre steder.

I tillegg er det mange flere alternativer når det kommer til stil og egenart utenfor våre landegrenser, og lettere å tenke utenfor boksen hvis dere ønsker dere en særegen og minneverdig feiring.

Hva med et bohemsk bryllup i Marokko? Et avslappet og sommerlig bryllup på en vingård i Italia eller Frankrike? Eventyrbryllup i Tsjekkia? Prinsessebryllup på et slott i Sverige eller Danmark? Et chict citybryllup i New York, London eller Paris? Et tropisk strandbryllup i Karibien? Eller et villt og vakkert eventyr på Island eller Færøyene? Mulighetene er uendelige!

Usikker på valg av fotograf til ditt destinasjonsbryllup? Les våre anbefalinger og finn den perfekte matchen blant Blikkfangernes profesjonelle bryllupsfotografer.

Foto: Moment Studio - Bryllup i Italia .

Det er kanskje ikke en selvfølge at alle gjester har råd til å reise langt for å feire brudeparets kjærlighet, men hvis dere er ute med invitasjonene i god tid har gjestene tid til å spare penger og kan også bestille billigere flybilletter. Mange destinasjoner i Europa har billige flybilletter og hvis dere booker rom til alle på samme sted er det også rabatter å hente. 

Dagens brudepar har ofte bodd sammen lenge og har det meste de trenger, og velger bort gaver mot at gjestene betaler egen reise og opphold. Dette gjør kanskje at flere gjester tar seg råd til å bli med på feiringen.

Det kan være lurt å legge bryllupet til en tid da folk kan ta seg fri, så gode tider er fellesferien, påsken eller andre offentlige fri-dager (Mai er en bra måned!). Da kan også gjestene bli flere dager og gjøre en ferie ut av det, eller brudeparet kan kombinere bryllupet med bryllupsreise.

Foto: Tone Tvedt Photography - Bryllup i Hellas

Foto: Tone Tvedt Photography - Bryllup i Hellas

Fotograf - hvem skal dere velge?

Så til det aller viktigste, nemlig fotograf!

Det finnes jo alltids hundrevis av fotografer i det landet dere velger å gifte dere i, men vi i Blikkfangerne vil absolutt anbefale å ta med dere en norsk fotograf. Dette finnes det flere grunner til, men den aller viktigste grunnen til dette er kommunikasjon.

Med en norsk bryllupsfotograf kan dere møtes hjemme i Norge først og bli godt kjent, noe som er kjempeviktig når fotografen skal være med på den aller største dagen deres. Da kan dere fortelle fotografen akkurat hvordan dere vil ha det, samtidig som fotografen kan komme med mange nyttige tips i planleggingsfasen.
Kommunikasjon på selve bryllupsdagen er også veldig viktig, og norske bryllupsfotografer er godt vant med norske bryllupsskikker og vil sørge for å ikke være i veien og få med seg alt som skjer gjennom hele dagen.

Til slutt er det kommunikasjon i etterkant av bryllupet, ved overlevering av bilder, eventuelle visningstimer og oppfølging. Kanskje dere har lyst til å bestille takkekort, forstørrelser og album gjennom fotografen, da er det veldig greit at dere kan møtes når det måtte passe dere.

Foto: Tone Tvedt Photography - Bryllup i Trinidad

Foto: Tone Tvedt Photography - Bryllup i Trinidad

Det kan selvfølgelig være penger å spare på en lokal bryllupsfotograf, men ønsker dere en fotograf i toppsjiktet vil ikke prisene være så forskjellige uansett. Det kan kanskje virke avskrekkende å skulle betale reise og opphold for en bryllupsfotograf fra Norge, men mange av de norske fotografene har gode pakkeløsninger på bryllupsfotografering i utlandet, og dere kan ende opp med å få mye valuta for pengene. En annen fordel med norsk fotograf er at vedkommende kan se på stedet dere velger å gifte dere med nye øyne, kontra en lokal fotograf som lett kan se seg blind hvis han fotograferer på den samme stranden hver helg.

Uansett hva dere velger, norsk eller utenlandsk fotograf, så gjør god research før dere bestemmer dere. Det er viktig at fotografen har den stilen dere ønsker dere, at det er en person dere kommer overens med og at dere vet akkurat hva dere får for pengene. Sjekk også at fotografen har god erfaring med heldagsfotografering, og spør om å få se flere bilder om vedkommende kun har noen få bilder på hjemmesiden sin.

Om dere velger å bruke bryllupsplanlegger og de har en fast fotograf, finn ut om denne fotografen kan levere det dere vil ha. Det er ikke sånn at dere må gå for den fotografen planleggeren anbefaler.

Planlegger du bryllup i utlandet? Ta kontakt med en av våre erfarne norske fotografer i Blikkfangerne for å sikre at dine minner blir foreviget på best mulig måte.

Foto: Endre Hilleren - Bryllup i Frankrike

Så hvordan gifter man seg i utlandet?

Først og fremst må man finne ut hva slags type vielse man ønsker seg.

Det finnes 31 forskjellige Sjømannskirker rundt omkring i verden, hvor man kan gifte seg om man ønsker en kirkelig vielse. Norske ambassader i mange land utfører vielser om man ønsker en borgerlig vielse. En liste over hvilke ambassader som gjør dette finner dere her. 

Ønsker dere mer frihet eller en annerledes vielse kan det være lurt å gjøre selve ekteskapsinngåelsen her i Norge, f.eks. på tinghuset, og ha en mer personlig seremoni i utlandet. Det er også mulig å gifte seg for utenlandsk myndighet, men det vil ikke i alle tilfeller bli godkjent som et gyldig ekteskap i Norge. Dette er lurt å sjekke opp i god tid. 
I alle tilfeller bør man starte med å sette seg inn i alle regler og fylle ut nødvendige papirer hos Skatteetaten.

Bryllupsplanlegger eller gjøre alt selv?

Logistisk sett kan det å planlegge bryllup mange hundre mil hjemmefra være en utfordring. Det aller viktigste er å være ute i god tid, slik at man får tid til å undersøke alle muligheter og løsninger før man bestemmer seg. Mange steder tilbyr totale pakker med overnatting, mat, drikke og mye annet inkludert, i andre tilfeller må du skreddersy alt selv. Virker det uoverkommelig kan det være lurt å booke en bryllupsplanlegger. Det finnes flere norske bryllupsplanleggere som hjelper deg med bryllup i utlandet, ellers finnes det lokale planleggere som har god kjennskap til lokale leverandører. Men som sagt, med god tid kan dere klare det aller meste selv og skape deres ultimate drømmebryllup!

Bryllup i Frankrike

Hvis du er på jakt etter mer inspirasjon til ditt eget bryllup i utlandet, kan vi varmt anbefale denne artikkelen. Her kan du lese om et nydelig bryllup i Frankrike, hvor Endre Hilleren fra Blikkfangerne fanget de uforglemmelige øyeblikkene.

Foto: Endre Hilleren - Bryllup i Frankrike

Les mer
intervjuer Blikk Fangerne intervjuer Blikk Fangerne

Intervju med Eirik Halvorsen

Hvem er du og hvor holder du til?
Jeg er 31 år og bor i Stavanger sammen med kona mi Jessica og katten vår Ariel. Fotografi begynte som en hobby tidlig på 2000-tallet og utviklet seg etterhvert til en business i 2009. Jeg har vært musiker så lenge jeg kan huske og har spilt i utallige band. De siste 8 årene av mitt liv har jeg vært trommis i et progressivt metal-band. Over middels interessert i kaffe og elsker å både lage og spise mat.

Hvorfor ble du bryllupsfotograf?
Før trodde jeg at man som fotograf måtte fotografere alt mulig, og det har jeg gjort også. Inkludert bryllup. Det var ikke før jeg giftet meg selv i 2012 at jeg forstod at man kan reise rundt i verden, treffe fantastiske folk og faktisk leve av det. Siden midten av 2013 har jeg vært all-in bryllup og jeg simpelthen elsker uforutsigbarheten, alle øyeblikkene som utspiller seg, utfordringene som må løses og situasjonene som jeg havner i. Hver dag jeg er på jobb så er folk i festhumør og ofte får jeg reise rundt i Norge eller utlandet for å gjøre jobben min så det er et utrolig gøy yrke.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg når du ikke fotograferer bryllup?
Det kan være timer på kontoret med redigering av bryllupsbilder eller møte med et potensielt brudepar enten i nærmiljøet eller over Skype. Jeg holder en del kurs for andre fotografer og gjør litt mentoring som jeg liker veldig godt. Noen ganger er jeg litt vaktmester på restauranten til kona hvis en hull i veggen må fikses eller lyspærer må skiftes. 

Har du noen gang gjort en tabbe, og hvordan rettet du opp i det?
En gang glemte jeg å formattere et minnekort. Jeg har mange altså, men trenger lagringsplassen i et helt bryllup. Det var plass til 10 bilder og så begynte displayet å lyse “FULL”. Dette var under portrettfotograferingen og heldigvis var huset mitt på veien til festlokalet så jeg fikk svingt innom og henta macen slik at jeg fikk lagret de 10 bildene og formattert kortet for å få plass til kveldens ablegøyer. Etter det har jeg lagd en streng formatteringsrutine etter backup slik at det ikke skjer igjen.

Vis oss et bilde som du er veldig fornøyd med. Hvorfor valgte du akkurat dette bildet?

Hvis du noen gang har vært i Roma så vet du at det er fullt av turister over alt. For å unngå turistene stod vi opp kl 4 om morgenen og begynte fotograferingen før soloppgang. Vi skulle egentlig spasere til et annet sted men da vi rundet hjørnet stod vi plutselig foran et folketomt Pantheon. Det var helt surrealistisk. Jeg elsker de massive søylene, symmetrien og storheten i bildet. Det har også fått mye oppmerksomhet og blitt repostet av større Instagram-kontoer.

Hvor er du og hva gjør du om 5 år?
Både jeg og kona elsker å reise og sånn sett betyr det ingenting hvor vi bor. Jeg trives i Norge og har kort vei til flyplassen men vi har pratet om å bo i utlandet så hvem vet? Jeg fotograferer fortsatt bryllup på spennende steder rundt om i verden og har planer om å utvikle mentor- og workshop-delen av bedriften min mer.

Hvilken fotograf har inspirert deg mest opp gjennom årene?
David Hobby. En avdanket pressefotograf fra Baltimore som startet en fotoblogg i 2006. Hans tilnærming til fotografi og problemløser-tenkemåte har inspirert meg kraftig. www.strobist.com

Hvilken fotograf synes du er mest spennende i Norge nå for tiden?
Hvis jeg skal gå utenom norske bryllupsfotografer må det bli Axel Jermstad. Han gjør utrolig kule og spennende ting og er veldig flink. www.byaksel.com

Beskriv ditt drømmebryllup å fotografere og hvor dette finner sted!
Jeg elsker å reise men det betyr nødvendigvis ikke at drømmebryllupet er på Costa Rica (altså, hvis du skal gifte deg der så ta kontakt btw hehe). Så lenge brudeparet slapper av og kan være seg selv og gjestene er i festhumør blir det alltid god stemning og bra bilder. Forandring fryder også så det å komme til et nytt sted jeg aldri har vært før er alltid en drøm for jeg blir så utrolig inspirert av nye omgivelser. Et blankt ark og en malerpensel kan man si :)

Hva er din guilty pleasure?
Jeg kan sitte å se på how to-videoer på YouTube om hvordan man f.eks. lager en fløyte av en gulrot.

Les mer